Ivo Novák
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 02.07.2007, 22:00 » |
|
Je to typická ukázka vyřešení problému: mám 4 vodiče a potřebuji jich 5. Po kabelu je posláno L1,L2,L3,N, pátý vodič je strojený zemnič. Při použití proudového chrániče je to možná varianta. Odpor uzemnění musí být přiměřený vybavovacímu proudu použitého chrániče. PS: Tu Moravu bych taky za Macochu nerozšiřoval.  Moc tomu sice nerozumím, ale mám jen jednu fázi. Nikdy jsme 5 vodič nepotřeboval, jsem v síti 220 V.
|
|
|
|
|
Ivo Novák
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 02.07.2007, 22:08 » |
|
Ano, to chápu, ale když už máte přívod 4x6 můžete na konci kabelu osadit rozvodnici, 4pólový chránič a mít k dispozici i 400V. Pokud je i přívod pouze 230V pak je to samozřejmě jedno. Pak je zřejmé, že jiný kabel ve skladu nebyl.  Tak tak,  to jsem měl možná také napsat, že ty ostatní vodiče jsou tam plonkové  .
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 03.07.2007, 01:52 » |
|
Ono to bylo s tím kabelem spíše naopak. CYKY 2Dx 6 nebo 3Cx 6 rozhodně nepatří k běžnému sortimentu prodejen, dokonce ani velkoobchodů. A kdyby ho snad někdo někde sehnal, byl by patrně ve finále dražší než ten CYKY 4Bx 6. Celkem běžnou praxí je také v tomto případě připojení všech vodičů - spárování po dvou. Rozhodně nejde o ideální řešení, ale je to zajímavé z ekonomického hlediska. V daném případě se dá použitému řešení jistě něco vytknout (např. nevhodný typ použitého kabelu), ale v zásadě to není z hlediska norem ČSN špatně. Jinak řečeno můžete klidně spát, bezpečnost ohrožena není ... 
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Georgis Fasulis

Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 03.07.2007, 11:51 » |
|
To Beláň:  No jó, nachytal jste mne, samozřejmě, že neživé části zemním!!  Já prostě měl namysli pracovní vodiče soustavy IT. Jinak osobně pro jistotu vedu k motorům i v IT 4Bx... místo 3Ax, tím přizemněním přes rozvaděč nic nepokazím, naopak vylepším. Pane Beláni, víte , co jste ze mě udělal tím, že jste u mě zapomněl "s" na konci jména? Ženu. V řečtině se místo "-ová" používá u ženských jmen právě tvar 2. pádu (koho čeho - je ta žena) a ten je v řečtině u Fasulis - Fasuli. Na uzemnění neživých částí jsem zapomněl, ale takový trest snad nezasloužím! 
|
G.F
|
|
|
|
Vladimír Huba

|
 |
« Odpověď #24 kdy: 04.07.2007, 01:03 » |
|
Mne sa to akosi nepozdáva a dovoľte mi trochu oponovať:
1. čl.413.1.3.9 normy STN 33 2000-4-41 bol zrušený (na Slovensku Zmenou A1) a malo to podľa mňa aj svoju logiku: nemôžem predsa v jednom obvode meniť sústavy ako sa mi zapáči.
2. Podľa nakreslenej schémy dochádza k neúplnému (nedovolenému, nepredpisovému) rozdeleniu PEN vodiča a to len na N, pričom PE vodič je vytvorený samostatným uzemnením kolíka zásuvky. Tu už chýba len malý krôčik k tzv. "Ruskej sústave" kde stačilo priviesť len fázu. Zem si už vytvoril každý podľa svojej potreby a možností.
Netvrdím, že chránič podľa tejto schémy pracovať nebude. No ak sa pohybujeme v TN sústave, je toto zapojenie nepredpisové.
|
Ži a nechaj žiť
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #27 kdy: 04.07.2007, 08:39 » |
|
Ona ta formulace, že chrániče se nesmějí použít v sítích TN-C, není moc šťastná. Je tím myšleno to, že TNC nesmí pokračovat i za chráničem. On je v tomto docela zmatek, i mezi elektrikáři. V popsaném případě by se dalo říci, že před chráničem je to vodič PEN a za chráničem už jen N. Funkčně je to ovšem stále jenom N a měl by mít tedy modrou barvu. Pokud to označíme za vodič PEN, měl by mít podle ČSN 33 2000 - 4 - 41 průřez min. 10 mm2 u Cu nebo 16 mm2 u Al.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #29 kdy: 04.07.2007, 09:14 » |
|
Nevím co máte na mysli, obě odpovědi jsou stejné. Za chráničem již nelze mluvit o PEN. Je to pouze N. Síť TN-C v tomto případě končí na přívodních svorkách proudového chrániče. Vodič PEN je za chráničem již pouze vodič N. Jeho funkce již není ochranná. Pokračovat TN-C za chráničem je nesmysl.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #30 kdy: 04.07.2007, 10:47 » |
|
Kontrolní otázky : O jaký vodič půjde ve výše popsané situaci? N nebo PEN? Jakou by měl mít barvu? Je nutné místo napojení chápat jako rozdělení PEN? Je tedy nutné ho přizemnit? Jaké je podle vás správné řešení této situace?
|
|
|
|
|
|