|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 02.03.2024, 12:37 » |
|
Cena, cena, cena... a už máte nasmlouvaného revizního technika, který vám provede revizi s kladným resumé o bezpečnosti elektroinstala ce aniž by porušil požadavky NV 190/2022 Sb. včetně ustanovení ve změně Z2 ČSN 33 2000-6 ed.2? Toto by vás mělo zajímat v první řadě.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 03.03.2024, 09:47 » |
|
Je to v souladu s normou, kde se říká 1 světelný okruh = 1 PCH? 1) Která norma a pro jaké objekty toto říká? 2) Je ta 1000 za kombik fakt tak moc? 3) To budete mít celý zbytek rozvaděče na jednom chrániči? Co rozhodit ty světelný okruhy spolu se zásuvkovými na 2,3 chrániče a překřížit tak aby tam kde budou zásuvky na jednom chrániči, byly světla na druhém.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 03.03.2024, 10:12 » |
|
Norma říká 1 PCH = 1 světelný okruh. To neznamená, že na něm nesmí viset další dva zásuvkové. Je to celkem rozumné. Pokud máte víc, jak jeden světelný okruh, nenastane úplný blackout při prvním problému. V garáži máte kolik světelných okruhů? Poznámka o ceně: jakou cenu má vaše bezpečí?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.03.2024, 12:21 » |
|
Společný chránič pro světlo v jedné místnosti a pro zásuvky ve druhé nebývá problém. Vždy si posvítíte. Jinak lze použít jedno nebo dvoj modulové jističo-chrániče pro osvětlení.
Garáž a sklep jsou v jednom podlaží (suterén) vedle sebe? Pokud ano, pak by bylo světelné okruhy užitečné oddělit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.03.2024, 12:55 » |
|
Norma říká 1 PCH = 1 světelný okruh.
Která norma a v jakém objektu? (Jo, opakuju se).
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 03.03.2024, 16:26 » |
|
Která norma a v jakém objektu? (Jo, opakuju se).
Předpokládám že se opírají o článek 5.2.9 ČSN 33 2130 v aktuální edici - Jištění světelných obvodů Vedení světelného obvodu se jistí jističi nebo pojistkami nebo jiným jisticím prvkem se jmenovitým proudem nejvýše 25 A; vedení musí mít takový průřez, aby bylo předřazeným jisticím prvkem jištěno proti přetížení i zkratu, viz též čl. 5.2.2. Je-li v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích užito proudových chráničů, pak žádný proudový chránič nesmí chránit více než jeden světelný obvod. I když v tomto je důležitý text - .. v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích ..... na to narážíš? Bez ohledu na to co říkají normy, je to velmi rozumný požadavek, který se nechá velmi snadno naplnit 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 03.03.2024, 16:43 » |
|
Většinou je to boj-prachy,prachy,prachy....  Už se mě také stalo, že u zdravotnitví byli zásuvky všechny na sólo chrániče.Bylo jich tam dost./45/ Hlavní architekt klekl na projektanta elektro, že se musí někde ušetřit aby se vešlo do dotací! Asi pod tlakem projektant elektro vyhodil všechny chránniče a dal centrální na asi 12 okruhů. Vše se odouhlasilo /nebyl jsem u toho/ a zjistil jsem to až při přebírání. No nic se s tím nedalo dělat, je to tam dodnes, zatím FI vypadl asi 2x za celou dobu. Píši to hlavně proto aby si investoři nenechali "oje.at" svou instalaci!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 03.03.2024, 16:48 » |
|
Ano, přesně tohle. O vhodnosti a nevhodnosti se vůbec nebavím. Bavím se o tom, jestli mi toto řešení může revizák sestřelit. Za mě nemůže.¨ Druhá citace, která se na to často používá je z 33 2000-4-41 ed. 3: 411.3.4 Doplňující požadavky pro světelné obvody v sítích TN a TT V prostorech určených pro samostatnou domácnost3) musí být doplňková ochrana pomocí proudového chrániče (RCD), jehož jmenovitý reziduální pracovní proud nepřekračuje 30 mA, zajištěna pro AC koncové obvody napájející svítidla. Ale ani tady nikde nevidím, že by to mělo být pro každý okruh samostatně. Směřuji k tomu, že tady asi nemá revizák jak najít problém, kvůli kterému by to nemělo projít revizí s kladným výsledkem. Vhodnost, náklady, rizika, výhody, nevýhody, nechť si posoudí každý investor za podpory projektanta nebo realizátora sám. Osobně preferuji pro světelné okruhy mimo fakt nějakých nedůležitých - osvětlení zahradního domku, osvětlení zeleninového sklepa za barákem připojení světelných okruhů na samostatný kombík, ale ještě jednou zopakuji, že když to udělám v případě household jinak, těžko je to sestřelitelné. Asi pod tlakem projektant elektro vyhodil všechny chránniče a dal centrální na asi 12 okruhů. Vše se odouhlasilo /nebyl jsem u toho/ a zjistil jsem to až při přebírání.
Jenže tady jsme poněkud jinde než v household a tady je požadavek naprosto jednoznačný.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 03.03.2024, 22:59 » |
|
... viz též čl. 5.2.2. Je-li v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích užito proudových chráničů, pak žádný proudový chránič nesmí chránit více než jeden světelný obvod. ...
Já s tou formulací mám tak trochu problém. Já v tom nevidím jasný požadavek na proudový chránič pro všechna světla. Jeden chránič na světla v koupelně, to je bez debat, další chránič pro světla v přístřešku nebo v pergole (venku), ale opravdu i na světlo v běžných obytných místnostech?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Aleš Popelka
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.03.2024, 10:01 » |
|
Ano, přesně tohle. O vhodnosti a nevhodnosti se vůbec nebavím. Bavím se o tom, jestli mi toto řešení může revizák sestřelit. Za mě nemůže.¨ Druhá citace, která se na to často používá je z 33 2000-4-41 ed. 3:Ale ani tady nikde nevidím, že by to mělo být pro každý okruh samostatně.
 to je pro mě důležité jestli revizák mi to může sestřelit či nikoliv a sem směroval můj dotaz. Ono totiž jak jsem oslovil jednoho revizáka, tak mi tvrdil, že vždy musí být PCH pro světla oddělený od PCH pro zásuvkové okruhy. Toto vůbec tedy netvrdí žádná norma stejně tak, že 1 PCH = 1 okruh osvětlení. Tedy pokud se bavíme o RD. Z komentářů zde mám tedy jasno. Udělám to tak, jak mi rozvaděč dovolí a dle mé zkušenosti. V rozvaděči pro přízemí a podkroví bude PCH pro zásuvkové okruhy a do toho zapojen okruh pro osvětlení verandy a venkovních světel (zde předpokládám největší riziko ve výpadku PCH). Pak instaluji oddělené PCH pro osvětlení přízemí a podkroví (zde vypadnutí PCH beru za velmi nepravděpodobn é a navíc mám v zásuvkách na chodbách pro jistotu orientační svítidla). Sklep 1 PCH pro zásuvkový okruh a zvlášť pro osvětlení. Stejně jako sklep bude garáž.
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.03.2024, 11:59 » |
|
Já s tou formulací mám tak trochu problém. Já v tom nevidím jasný požadavek na proudový chránič pro všechna světla. Jeden chránič na světla v koupelně, to je bez debat, další chránič pro světla v přístřešku nebo v pergole (venku), ale opravdu i na světlo v běžných obytných místnostech?
Ten čl. 5.2.9 v původním znění také nestanovuje povinnost použití doplňkové ochrany proudovým chráničem, ale pouze ty samostatné přístroje, pokud jsou RCD u světelných obvodů z nějakého důvodu použity. Je to v podstatě modifikovaný požadavek z čl. 718.559.101.1 ČSN 33 2000-7-718 pro objekty občanské výstavby a pracoviště, kde do trojky přibyly právě ty "prostory bytových domů". Pamatuji si, že bylo na seminářích po r. 2014 uváděno (mimochodem zpracovatelem normy ČSN 33 2130 ed. 3), že se v tomto případě jedná pouze o společné prostory bytových domů. V té tobě tam myslím dotyčný lektor přednášel s panem Hlavatým, který tento výklad uvádí dosud. Povinnost chráničů pro světelné okruhy v domácnostech byla do čl. 5.2.9 zavedena až změnou r. 2018 v souvislosti s novými požadavky 4-41 ed. 3 a od té doby se tvrdí, že se ten článek o samostatných přístrojích samozřejmě vztahuje i na vlastní bytové jednotky. Vznikají "právní rozbory", ve kterých se tvrdí, že se za bytový dům dle jakéhosi zákona považuje i rodinný dům apod.
|
Elektrikář
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 04.03.2024, 12:31 » |
|
Jirko, i vy všichni ostatní, neznáte změnu Z1 uvedené normy ČSN 33 2130 ed.3 - doplnění článku 5.2.9? Z uvedeného článku zcela jasně vyplívá, že musí být všechny světelné obvody pod RCD, nikoli však každý pod svým. Zde se pak při návrhu musí uvažovat o tom, zda nám např. v případě poruchy zhasne koupelna i chodba před koupelnou, což by mohlo znamenat úraz při pohybu v těchto prostorech s mokrými a namydlenými nohami. A tak by se dalo pokračovat. Takže jako RT bych s tím problém měl. Stále mě udivuje, že se pan Popelka stará jen o chrániče a nezmiňuje se, jak a za jakou cenu si obstará podklady pro onu revizi. Jako by před tím zavíral oči a říkal si, že to nějak dopadne.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.03.2024, 12:44 » |
|
A kde je uvedena definice "prostorů bytového domu"? Nikde není napsáno, že se jedná o společné prostory bytových domů. Nebo je? Pokud není, pak do prostorů bytových domů mohou spadat i byty, nebo ne?
|
|
|
|