Jarek Holan
|
 |
« kdy: 01.01.2006, 16:49 » |
|
<p>Tak u nás byl na Silvestra jeden elektrikář. Myslím, že se u nás neměl špatně. Aby mi poděkoval, sdělil mi, že mám zaděláno na požár. Vyvedli jsme si totiž ze zásuvky dvoulinku pro televizor a DVD. A tak teď nevím, zda bude u nás opravdu hořet nebo zda chce ten elektrikář nůž do žeber. :zz: Instalace je provedena odborníky až na tu dvolinku na obrázku. Jištění před nadproudem je dle revizní zprávy jistič o hodnotě 10A. Poradíte mi prosím? Budu rád, když mi odpovíte, možná mu zachráníte i život!  </p>
|
|
|
|
Libor Cr.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.01.2006, 18:37 » |
|
To Jarek Holan rozhodně to neni v pořádku a to z fota ještě neni vidět jak vypadá zakončení dvoulinky a připojení spotřebičů, na požár to snad neni, ale to foto nepokrývá celou délku dvoulinky. Určitě by bylo lepší dvoulinku zrušit a nahradit ji kvalitním klasickým prodlužovákem. A mimochodem na fušování do eletriky neni nic k smíchu, abyste nepřišel o byt nebo o život (samozřejmě je to extrémní varianta).
|
|
|
|
Jan Kučera
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.01.2006, 19:17 » |
|
Podle toho obrázku se jedná tak o LYS 2x0,5mm2, navíc ještě vedenou za dřevěnou rohovou lištou. Myslím, že váš elektrikář vůbec nepřeháněl. Ani při jištění 10An tento průřez nevyhovuje. Jestliže máte na druhém konci dvojzásuvku, nebo dokonce psa, musíte vždy počítat s tím, že do toho nekdo za rok za dva strčí 2kW varnou konvici a k tomu ještě něco a pak se budete divit. Věřte mi, že tato lidová tvořivost je všeobecně rozšířeným nešvarem. Asi před 25 lety si mne moje kamarádka pozvala, že se jí při žehlení kouří ze zdi. Měla doma soustavu 120 V, žehličku 1200 W a zásuvku připojenou televizní plochou dvoulinkou (průřez tak 0,2mm2).
|
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.01.2006, 19:36 » |
|
A jak v zásuvce ? Není dvoulinka rámečkem "uškrcená" málem na izolaci ? A když není "uškrcená", jak je zajištěna proti vytrhnutí ?
A pokud je zásuvka průchozí, t.j. oba šroubky použity, jak se připojila "licnová" žíla ? Tipnul bych si, že tam ani nejsou lisovací dutinky.
Ta "instalace" na fotce vypadá, že byl někdo nedočkavý na to DVD a rychle ji udělal z toho, co bylo po ruce.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Jarek Holan
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 01.01.2006, 20:35 » |
|
OK elektrikář propuštěn! Za to švagr je v ohrožení! V zásuvce to je připojeno pod šroubky, ale je to jen smotáno. Asi to nechám tím elektrikářem zaletovat, ne?
|
|
|
|
Stanislav Školník
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 01.01.2006, 21:09 » |
|
Prosím vás hlavně neraďte elektrikáři co má zaletovat! Je ptřeba připojit tuto zásuvku novým odpovídajícím kabelem dle norem a ne že jen pocínujete konce drátu. Jinak nic ve zlém :wacko:
|
|
|
|
|
Libor Cr.
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.01.2006, 21:13 » |
|
To Jarek Holan tu dvoulinku zrušte a nahraďte kvalitním prodlužovákem zaletováním nic nevyřešíte, takovéto provedení dvoulinkou nikdy vyhovovat nebude.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 02.01.2006, 09:49 » |
|
Toto je naprosto typická ukázka toho, jak by se to nemělo dělat. Bohužel, není to nic vyjímečného, podobných prodloužení je v ČR určitě hodně. Může to bez problémů fungovat řadu let, ale určitě to zvyšuje riziko nebezpečí požáru.
|
|
|
|
Jarek Holan
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 02.01.2006, 10:44 » |
|
Díky za vaše reakce, o samotný prodlužovák ani tak nešlo, ten zde je (podle toho elektrikáře pry nějaká určitě kvalitní čínská). Švagr to vytvořil proto, že tu jedinou zásuvku potřebujeme a když děti civí na pohádky, tak nemůžeme pak topit radiátorem. Tak jsme měřili proud tekoucí tou dvoulinkou a je to 0,9 ampér. Tyto dvoulinky se používají k lampičkám, které mají daleko větší odběr a máme je v ložnicích rovněž za dřevěnou stěnou postele. Tam požár nehrozí? :wacko:
|
|
|
|
xxxxx
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 02.01.2006, 11:11 » |
|
to pan Holan No a na druhém konci tohoto kabelu zcela jistě máte zásuvku pro připojení předmětů třídy II. Jelikož není přípustné při zapojování " klasické zásuvky " nezapojit ochranný vodič. Tak vám doporučuji "jednozásuvku" nahradit dvouzásuvkou a do té můžete pripojit DVD(prodlužovačku) i Topidlo. Dle mého názoru je to korektní řešení vašeho problému.
|
|
|
|
xxxxx
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.01.2006, 11:15 » |
|
Ještě jsem zapomněl tu šnůru raději odpojte a Vyhoďte. Výměnu zásuvky za dvojzásuvku snad zvládne každý a pokud si netroufáte kupte flašku tomu elektrikáři co si tohoto zlepšováku všimnul a pozvěte ho na kalíšek a při té příležitosti vám jistě zásuvku vymění.
|
|
|
|
Jarek Holan
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 02.01.2006, 12:18 » |
|
Samořejmé jsou nyní dvě věci. Jednak přítel elektrikář získá zakázku generálky druhé poloviny domu. Prodlužku jsme samořejmě zkusili napojit jak uvádíte, jenže krátký přívodní kabel olejového radiátoru vyžadoval další čínský prodlužovák. I když nejsem elektrikář, tušil jsem, že s ohledem na všechny přechodové odpory, bude švagrova varianta pro bezpečnost nejlepší. V létě vysekáme těch pár metrů a uděláme další vývody.
|
|
|
|
Anonymous User
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.01.2006, 12:57 » |
|
Jen dávejte pozor,aby ještě nějaké léto bylo!Ten oleják zapojený přes (jak sám píšete)další čínský prodlužovák je určitě dost nebezpečný!!
|
|
|
|
Jarek Holan
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.01.2006, 20:59 » |
|
Hmmm, ale já píšu, že právě kvůli pochybnému prodlužováku, švagr zvolil variantu přímého připojení toho radiátoru do zásuvky. Nebo jsem to popsal nezřetelně? :zz:
|
|
|
|
Miloslav Janoušek
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.01.2006, 21:33 » |
|
Popsal jste to velmi zřetelně, ale odpovědi jsou ještě zřetelnější. Varianta vašeho švagra, to je jako přilévat benzín do ohně. Vy opravdu chcete vyhořet a nebo způsobit někomu úraz elektrickým proudem?
|
|
|
|
Jarek Holan
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 02.01.2006, 23:47 » |
|
Pane Janoušek, z Vašeho příspěvku se nakláníte více k variantě použití dalších dvou prodlužováků? Při použití jednoho se kabel poměrně dost zahříval a na ten bych tedy připojil druhý... Hmmm, tak to mi nedoporučoval ani ten elektrikář. Teď je radiátor připojen přímo do této zásuvky. Nic se nezahřívá, nic se netaví. Vše v pořádku. Nikdo zde ještě nevysvětlil proč a v čem tkvi to nebezpečí. Znovu opakuji, že stejným kabelem jsou připojovány ložnicové lampičky. Tyto kabely jsou take přímo na dřevě, lampičky mají větší spotřebu a přece je to OK. O Jakém úrazu zde píšete? Nebo píšete jen abyste něco napsal?
|
|
|
|
Karel Kosina
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 03.01.2006, 10:06 » |
|
Pro nejrychlejší a bezproblémové řešení nějakých nadbytečných prodlužovacích šnůr, bych nejprve vyměnil stávající zásuvku za kvalitní 2-zásuvku (věřím, že je její přívod vodičem Cu 2,5mmm) do které lze tedy zapojit jak topidlo tak další odvod klasickou prodlužovačkou s min. průřezem vodičů Cu 3x1,5mm ukončenou vícenásobnou koncovkou pro TV, DVD atd. Stávající napojení rozhodně rychle zrušit, pak jak uvádíte, někdy později udělat další potřebné vývody. Jinak k Vámi postrádanému vysvětlení možného nebezpečí požáru a případnému úrazu el.proudem. K tomuto mohou být dva úhly pohledu, jeden z hlediska norem bez dalšího vysvětlení, je toto provedení nepřípustné. Druhý pohled, někdo kdo není s tímto stavem obeznámen nebo si to momentálně neuvědomí a zapojí do vývodu (tuším že vícenásobné koncovky) od Vašeho napojení , místo nebo např. k TV a DVD další spotřebič (topení,žehlička a pod.- nejde zde uvažovat jen o nějakých lampičkách), odebíraný proud způsobí přehřátí, případně vzplanutí tohoto přívodu, který je ještě uložen za dřevěnou lištou = požár! Někdo tam zapojí spotřebič I třídy, který vyžaduje v přívodu třetí ochranný vodič PE, spotřebič může mít vadný izolační stav = možný úraz el.proudem. Můžete oponovat, že nikdo ve Vaší rodině nebo Vy takto nikdy neučiníte, ale věřte,že jak se říká lidově "čert nikdy nespí" a v případě nějakého maléru bude protokolárně vždy určena příčina v nepřípustně provedené el.instalaci, viz. první úhel pohledu v posuzování. Věřím, když Vaše otázka je „Opravdu mohu vyhořet?“, že i takto vám to vysvětlil váš známý elektrikář a já jen dodávám – ne jenom to!
|
|
|
|