Toraco
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 20.04.2005, 11:30 » |
|
Když manželka přítele pustí pračku a náhodou se dotkne jednou rukou pračky a druhou vodovodní baterie nebo vany, říká,že ji "kopne" a někdy zase třeba jen cítí slabší či silnější brnění.
Nevíte v čem to může být?
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 20.04.2005, 12:04 » |
|
V čem by to tak mohlo být? :-) 1) v koupelně není provedeno ochranné pospojení. 2) pračka je zřejmě vadná - "probíjí" 3) kovové části pračky nejsou řádně spojené s ochranným vodičem. 4) zásuvka pro pračku pravděpodobně není připojena přes proudový chránič s reziduálním proudem do 30 mA.
Nejspíše to bude tohle všechno dohromady. Nechte instalaci i pračku ověřit odborníkem, nejlépe revizním technikem, ten by měl být k tomu vybaven.
|
|
|
|
Mirek Karel
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 20.04.2005, 12:08 » |
|
Třeba se chce zbavit manželky ! Ale vážně, písemnou formou se radu nedozvíte.Nech te si provést revizi spotřebiče a revizi el.instalace.J ediná možná rada.
|
|
|
|
|
|
Stanislav Školník
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 20.04.2005, 16:49 » |
|
Postup: 1) Přesvědčit se zda vaše polovička ještě žije. 2) Odpojit pračku ze zásuvky a nepoužívat ani jedno. 3) Sehnat revizního technika, který vám vše změří a rozhodne co je špatně, popřípadě závady odstraní. 5) S radostí zaplaťte a buďte rád že to takto dopadlo.
|
|
|
|
Toraco
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 20.04.2005, 20:46 » |
|
Proudový chránič nemá. V paneláku má el. instalaci TN-C fázový a PEn,takže ani chránič instalovat nelze. Změřil jsem mu odpor mezi vanou a uzemnovacim vodicem a odpor byl kolem 2kOhm
|
|
|
|
|
|
|
Karel Kosina
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 21.04.2005, 06:56 » |
|
To:Toraco Ohledně nebezpečnosti platí co uvádějí kolegové,jen bych chtěl poznamenat,že i při síti TN-C jsou řešení pro instalaci proudového chrániče pro určený spotřebič nebo okruh.Jsou zásuvky vybavené chráničem,případně i zástrčky.
|
|
|
|
Toraco
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 21.04.2005, 15:32 » |
|
Ano instalace je hliník. Jinak o možnosti zásuvek s chráničem jsem se už informoval a bylo mi oznámeno,že tyto zásuvky stáhla ČOI.
|
|
|
|
|
|
Toraco
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 21.04.2005, 22:11 » |
|
Víte co jsem zjistil, jen tak ze zajimavosti jsem si zmeril odpor mezi ochranym kolikem v zasuvce a vanou a na meraku se mi ukazal odpor take kolem 15kOhm. Je to normalni???
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 21.04.2005, 22:43 » |
|
To Toraco: Normální to není, v koupelně buďto není vůbec provedené ochranné pospojování, nebo je nějakým způsobem poškozené, takže neplní svou funkci. BTW také záleží, čím to měříte, ne náhodou se má měření přechodových odporů provádět proudem min. 0,2A, nějaký univerzální multimetr nemusí v tomto případě ukazovat správně. Na každý pád je nutná odborná prohlídka.
|
|
|
|
Karel Kosina
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 22.04.2005, 11:43 » |
|
Osobně jsem nezaznamenal nějakou informaci o stažení ČOI zásuvek s proudovým chráničem,jak uvádí uživatel Toraco.Možná se jednalo o nějaký výrobek od necertifikovan ého výrobce a doufám že se toto nevztahovalo ke všem typům.Několik certifikovanýc h jsem jich již instaloval a tak pokud někdo víte něco bližšího prosím o informaci-nerad bych rozšířil skupinu Hrobař varuje:-)
|
|
|
|
|
|