PETO Droppa
|
|
« kdy: 23.04.2007, 12:06 » |
|
Mám zapojený chránič 4P na obvody: 400V - priemyselná zásuvka, 230V - kúpelka, 230V - kuchyňa, 230V - zásuvka na terase. Pri revizii sa zistilo že nevypína správne pri 30mA ale až pri 70mA. Zapojený je správne, všetky obvody za ním sú napojené na N svorkovnicu ktorá je pripojená za chráničom. Ale aj tak ho vyhadzuje akonáhle sa pripojí nejaká záťaž (brúska, vŕtačka, ...). Môže to mať niečo spoločné s chybným vypínaním pri vyššom reziduálnom prúde? Chránič vymením ale ostal som touto druhou chybou trošku zaskočený stretli ste sa niekedy s podobným problémon?
|
|
|
|
|
|
|
|
Peto Droppa
|
|
« Odpověď #4 kdy: 23.04.2007, 14:05 » |
|
Chránič je od OEZ to asi Čína nebude považujem ho za kvalitu. Inštaláciu sme prebehli znova a nič. Neviete nejaký rýchly spôsob z praxe ako nájsť chybu? Poodpájať všetky N za chráničom a skúšať bzučiakom ktorý je spojený s PE a po ňom ísť alebo niečo podobné?
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #5 kdy: 23.04.2007, 14:15 » |
|
Chybu může najít jen zkušený elektrikář, nejlépe revizní technik s patřičným vybavením. Co se týká vypínacího proudu, tak jsem se s tímto také již jednou setkal u výrobku Legrand. V mém případě šlo ale o opak. Vypínal při 7 mA a musel jsem měřit na rozsahu pro chrániče 10 mA, přestože byl chránič označený jako 30 mA. Zřejmě došlo při výrobě k chybnému označení. Místo označení 10 mA byl chránič označený jako 30 mA. Ve Vašem případě to může být také tak. Místo označení 100 mA je chybně označený jako 30 mA. Tak jako tak, je nutné chránič reklamovat u prodejce.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Jura Krikl
Brno
|
|
« Odpověď #6 kdy: 23.04.2007, 17:37 » |
|
OEZ chrániče nevyrábí, ale nechává si je vyrábět, a kde to nevím. Přece jen je to na pováženou takový ulet výrobce. Pžedstavte si, kdyby si ho koupil laik, který tady nasaje vědomosti, doma si ho zapojí a TESTem si vyzkouší funkčnost. Vše OK? Skvělé, ou chyba lávky. To z firmy OEZ přinejmenším dělá nezodpověného distributora. Jak asi vypadá výstupní kontrola? Zajímalo kdo by po tom odnesl nedej bože malér vzniklý z tohoto špatného přetisku? Investor, výrobce? Na řešení druhého problému musíte odpojit všechny N vodiče za chráničem a raději Ohmmetrem měřit jeden po druhém, až najdete chybu. Většinou to byvají špatné prodlužovačky. .......
|
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #7 kdy: 23.04.2007, 18:25 » |
|
Ano, i mě se nedávno stalo, že nefungoval nový chránič. Výrobce firma Doepke. Dost mě to zarazilo, ale chybička se prostě vloudí i u tak známých a spolehlivých výrobců. K vyřešení vašeho problému bych se také přikláněl k postupnému odpojování N vodičů z odvodní svorkovnice N z chrániče. Měl by to ovšem provádět zkušený elektrikář za asistence RT ( to kvůli měření )
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #10 kdy: 23.04.2007, 19:33 » |
|
Dle toho co píšete je opravdu spojen vodič N a PE za chráničem. Tomu odpovídá i vyšší vypínací proud chrániče, neboť část proudu procházející měřícícm přístrojem se poté rozdělí mezi vodič N a PE.
TO: Polínek Tak tomuto vysvětlení nerozumím? Můžete mi prosím vysvětlit, jak se při spojení vodiče PE a N rozdělí max. vypínací proud 30 mA na 70 mA + ??A ?
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #13 kdy: 23.04.2007, 22:19 » |
|
TO: Polínek To co píšete zni logicky. V mé dlouholeté praxi jsem se s tímto problémem zatím nesetkal. Vycházím z mé osobní praxe při ověřování chráničů, a předpokládám, že i zmiňovaný RT postupoval obdobně. Postupuji následovně: 1) Změřím si izolační stav proti PE při vypnutém chrániči (spoj PE a N by byl ihned odhalen). 2) Změřím si dotykové napětí a vypínací čas. 3) Změřím si vypínací proud různými metodami. Pokud by byl při ověřování spojen PE a N, tak to musí RT zjistit. Pokud dojde ke spojení PE a N až v chybném připojeném zařízení, projeví se to vybavováním chrániče až při provozu. Zítra si určitě provedu praktická měření na chráničích, kde bude spojen PE a N různou impedancí. Sám jsem zvědav na výsledky měření!
|
|
|
|
|
|
|
|