. Mám elektroinstala
ci v rodinném domku, kde přízemek prošel i její rekonstrukcí. V patře na půdě a v garáži je však původní cca 10 let stará. Zapojení zásuvkových i světelných obvodů je přes (pro mne velké) množství krabic s věnečky. Díky lenosti sejít patro a přinést detektor na hledání kabelů (protože jsem přeci profesní frajer a mě se to nestane

) , jsem převrtal třížílový kabel světelného obvodu.....tma
. Docela šlupka do akušroubováku ( zdivo porotherm ) a schozený jistič. Celkem nic vážného a i dobře opravitelného, párkrát se mi to již stalo a určitě ještě párkrát stane. Obsekám kabel, řádně propojím do svorky a nahodím jistič. Světlo však nesvítí! Fázovkou se tedy snažím najít kde se stala chyba a zjišťuji, že na nulovém (modrém) vodiči mám fázi. Již jsem v kontaktu s elektikářem, který mi pro první pomoc poradil po telefonu ať projdu všechny krabice a zkontroluji v nich všechny vodiče, jestli nějaký není tím zkratem povolen nebo upálen.
NIC. Nikde nic, ale ta fáze na nulovém vodiči je i v některých krabicích s věnečky. Takže tam jsou prostě dvě. Zde moje pátrání končí a přenechám ho vyšší odbornosti.
Kladu si ale otázku. Proč se mi po zkratu oběvila fáze na nulovém vodiči?
Hezký víkend a sakra, byla to poslední vzpěra pro klukovo kolejiště zavěšené pod stropem se zdvihem.
#uft#