Daniel Cuc
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 21.12.2012, 17:13 » |
|
Už asi pĕt let mi nefunguje v bytĕ jedna zásuvka na 230V. Po sundání horního krytu a promĕření vodičů jsem zjistil, že je tam napĕtí sotva 20V, občas 25V. Mĕření proudu ukáže 0A.V zásuvce se prý cosi kdysi událo, tak jsem se rozhodl vymĕnit strojek, i přesto (i na holých vodičích) stále zůstávají stejné hodnoty.
Jsou tam pouze vodiče fáze a nula, zemnící vodič chybí. Je to stará bytová elektroinstala ce, vedená v Al.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 21.12.2012, 21:40 » |
|
To vypadá na přerušený vodič. Jedna možnost je přerušený vodič někde v přívodu, na hraně, kde vystupuje ze zdi do krabice... Pak to může být přerušené nebo upálené na odchodu v "předchozí zásuvce" nebo někde v krabici. Taky mohlo dojít k poškození vodiče ve zdi při nějaké opravě, úpravě zdi, věšení poličky nebo vrtání z podobného důvodu...
Jsou tam rozvody dvoudrátové nebo třídrátové? Máte v dosahu topení nebo jiný "uzemněný" předmět?
Zkuste změřit napětí na jednotlivých vodičích proti "uzemněnému předmětu"
Pokud by se snad stalo, že tam bude napětí proti "zemi" 230V a dvoudrátový rozvod, vypadalo by to na přerušený PEN vodič, je to velmi nebezpečný stav, doporučuji nechat okruh vypnutý a dohledat příčinu, nejlépe ve spolupráci s elektrikářem.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #3 kdy: 21.12.2012, 21:49 » |
|
Snad ho to nenapadlo, škoda měřáku.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #4 kdy: 22.12.2012, 12:06 » |
|
Snad ho to nenapadlo, škoda měřáku.
To jsi mě připomenul jedno varování ze školy. Pan profesor vzpomínal, jak jednou vstoupil do učebny (školní laboratoře) a nasál "smrad čehosi spáleného". Jeden "zahraniční" studentík jen kroutil hlavou. Na stole Avomet, od něj šňůry do zásuvky označené 220V/max.6A. "Vietnamský bratr" nechápal, že na zásuvce je 6A, na měřáku na 6A a "nejde změřit" (bylo to před "revolucí", to tu ještě nekšeftovali s hadry a elektronikou, ale jejich rodiče makali ve Škodovce")
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #5 kdy: 22.12.2012, 12:25 » |
|
Na druhou stranu, komu z nás se nestalo, že v zápalu měření pořepnul měřák na proud nebo odpor a měřil napětí? Mě ano, a od té doby si na to dávám sakra pozor. (naštěstí to byl nějaký levný orientační přístroj).
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #6 kdy: 22.12.2012, 12:29 » |
|
Na druhou stranu, komu z nás se nestalo, že v zápalu měření pořepnul měřák na proud nebo odpor a měřil napětí? Mě ano, a od té doby si na to dávám sakra pozor. (naštěstí to byl nějaký levný orientační přístroj). No jéje. Stalo se mě, že jsem měřil odpor vinutí, a pak jsem chtěl změřit napětí mezi fázemi….. Dost dobrá rána, a z digitálu nic nezbylo.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #15 kdy: 26.12.2012, 19:27 » |
|
.............. ... a museli by být ve vodě tak dlouho, dokud by nas dva nevyhodili z hospody....... ............. Výkon hodný mistryň světa.
|
|
|
|
Jaromír Urbanec
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #16 kdy: 29.12.2012, 12:39 » |
|
Bude přerušený vodič, já nejprve zjistím je-li to PEN nebo fáze, zátáhnu kombinačkama za vodiče v zásuvce, vyjede-li jeden je to jasné a přeseknu krabici výš. Jinak prohlédnu okolní zásuvky (i za skříněmi - největší problém), není-li tam upálený vodič, pak prohlížím krabice, tam pozoruji kryt - neloupe-li se z něj barva, ty prohlížím první, teplo většinou barvu odloupne. A když všechno selže odpojit fázi v předchozí zásuvce a nechat ji odpojenou nebo je-li nutně potřeba z nejbližší nebo z nejjednodušího místa přitáhnout nový přívod soklem, lištou nebo škrábnout. A to vše většinou do 300,- Kč i s cestou
|
|
|
|
|