Mar10
|
|
« kdy: 02.12.2008, 22:19 » |
|
Začalo to dnes, když jsem si chtěl vyměnit starý lust za nový. Tak jsem zde na tomto foru našel přibližný návod a začal s výměnou. Ale asi po 3 nebo 4 nahození a vyhození pojistek vždy pro zkoušku zda lustr svítí přestaly fungovat 2 zásuvky. Následný změřením jsem si zjistil, že v nich není napětí. Co se dá dělat?
|
|
|
|
Jan Bubeník
Neverifikovaný uživatel @1
osvč
|
|
« Odpověď #1 kdy: 02.12.2008, 22:42 » |
|
Záleží jakou máte instalaci. Už hodněkrát jsem viděl spytlíkované zasuvkové a světelné okruhy dohromady. Pokuď to jsou zásuvky v té stejné místnosti tak bych tomu věřil. Kolik vám vedlo drátu do starého lustru? A jak píšete "pojistky" zkusil jste všechny změřit? Občas vizuální kontrola nestačí.
|
|
|
|
mar10
|
|
« Odpověď #2 kdy: 02.12.2008, 22:58 » |
|
Jakou mám instalaci opravdu netuším a to ze 2 důvodů. 1) Nejsem člověk co se v tom vyzna 2) Bydlím v tomto bytě teprve krátkou dobu.
Ale pro informaci je to velmi starý dům, kde se klidně najde ve sklepeních ještě nějaké to uhlí jestli to pomůže. Jinak zásuvky jsou opravdu v jedné místnosti, dokonce na jedné stěně.
(Pro zajímavost zásuvky na protějsí stěně fungují) Do starého lustru vedly 3 dráty. Nešlo ani na nich rozlišit barvy, tak jsem je zapojil podle toho jak byly připojeny. 2 do modrého a 1 do hnědého. Jinak s mými "pojistkami" . . . vyhazoval jsem "pouze" jističe, ale jinak máte pravdu, že jsem zkotroloval pojistky (pohledem) A změření jsem nepokládal za nutné i z důvodu, že nevím, které jsou mé.
|
|
|
|
|
Jan Bubeník
osvč
|
|
« Odpověď #3 kdy: 02.12.2008, 23:18 » |
|
Tak pokuď jste vyhazoval jističe tak je zkuste znova projít. Podle toho co píšete tipuji že tam budou ty staré černé - vypadá jako nahozený ale ve spodní časti jističe pokuď vylézá o par mm malý jazýček, tak ho shoďte a nahoďte. Jednoduše shodtě si všechny jističe a znovu nahoďte. A lustr už svítí? nejdou jen ty zásuvky?
|
|
|
|
Mar10
|
|
« Odpověď #4 kdy: 02.12.2008, 23:31 » |
|
Vše je tak jak říkáte, mám ty staré černé jističe a lust již svítí, jen ty zásuvky nejdou. A vyhodit a nahodit všechny jističe již před tím, ale nepomohlo to.
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #5 kdy: 02.12.2008, 23:44 » |
|
U starých instalací se občas vedení k zásuvkám na protější místnosti vedlo stropem "přes" lustr. Taky jsem se tomu divil, ale je to tak, holt kabely byly drahé...
Tak by bylo možné, že jste něco přerušil. Dva z drátů mohly vést ke dvěma okruhům světel na lustru, třetí byl společná nula. Nebo ten jeden byl nula k zásuvce, druhý nula přívod a třetí fáze k lustru. Fáze k zásuvce pak mohla jít samostatně bez přerušení. Pokud jste přerušil nulu k zásuvkám, jde o dost nebezpečný stav, lustr by pak ale mohl svítit. Pokud jste nulu k zásuvkám spojil s fází lustru, je to ještě horší. Doporučuji nedotýkat se kolíků v těch nefunkčních zásuvkách ani kovových krytů spotřebičů, které jsou tam zapojeny.
Se starou instalací je potřeba pracovat zvlášť opatrně, izolace je křehká, dráty někdy taky a i elektrikář má někdy co dělat aby se v tom vyznal. Zkuste nějakého vyhledat, ať se na to podívá. Možná zbytečně plaším, ale je to lepší než úraz elektřinou.
|
|
|
|
Jan Bubeník
osvč
|
|
« Odpověď #6 kdy: 02.12.2008, 23:54 » |
|
Nejlíp uděláte když se domluvíte s nějakým elektrikářem.U ž jen z důvodu bezpeč. jak napsal T. Jarovec Staré instalace jsou občas oříšek a dost záludné.Chce to mít ruce jak chirurg a moc trpělivosti - hlavně hliník . Nebo si udělat novou ale to je už odbočení od tématu.
|
|
|
|
Mar10
|
|
« Odpověď #7 kdy: 02.12.2008, 23:56 » |
|
Tak a nechám to tady na nějakém odborníkovi =)
|
|
|
|
ALCR
|
|
« Odpověď #8 kdy: 03.12.2008, 00:02 » |
|
Mám obdobné zkušenosti jako Tomáš Jarovec a plně souhlasím. Elektrotechnic ky nekvalifikovan ý člověk nesmí zasahovat do el. zařízení ať je nové či staré!!! Pozvěte si kvalifikovanéh o řemeslníka s potřebným oprávněním.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #10 kdy: 03.12.2008, 13:37 » |
|
Kolikrát jsme se zapotili při opravách starých rozvodů. Po letech se někde i špatně poznává šedá od černé. Samozřejmě zkoušečka to vše vyřeší, ale některé pasti předchozích mistrů se těžko odhalují.Nedáv no jsem byl přizván k podobnému problému. Našel jsem, že několik zásuvek vedlo přez lustr. Při laborování pana domácího došlo k poškození DVDčka s set-top boxu(televize a ostatní přežlo) Drahá úspora a zkušenost. Naštěstí se nikomu nic nestalo.
Vy jste příklad někoho, co si myslel, jak to dokáže sám jen podle rad z internetu. Když pominu to, že v elektrice (tím nemyslím portál) nemáte co pohledávat bez kvalifikace. Rozhodnutí pozvat odborníka přišlo sice později, než mělo, ale alespoň dík za to.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|