Petr Kolec
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 07.08.2011, 11:37 » |
|
Chtěl bych se zeptat, zda by někoho z diskutujících napadl důvod, proč došlo k poškození zásuvky (viz přílohu). Osobně jsem situaci na místě ještě neviděl, jen zaslané fotky.
Do zásuvky byla připojena automatická pračka, která byla v době vzniku problému v provozu. Okruh je jištěn, pokud si správně vybavuji, maximálně 10A jističem. V zásuvce je vodič PEN rozdělen na N a PE a vodič N spolu s fází je veden do proudového chrániče.
Ani jistič, ani chránič nevybavil.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #4 kdy: 07.08.2011, 12:35 » |
|
Dělá to na mne dojem velkého vyrovnávacího proudu tekoucího pospojováním, v kombinaci se zvětšeným přechodovým odporem uvnitř rozdvojky (uvolněný nýtek). Proudový chránič se o tom pak neměl šanci dozvědět.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Petr Kolec
|
|
« Odpověď #5 kdy: 07.08.2011, 12:39 » |
|
za vaše dosavadní reakce. Proudový chránič je vedle zásuvky. Osobně zatím jako nejpravděpodob nější vidím mechanické poškození zásuvky/povolený kontakt vodiče PEN, v důsledku čehož docházelo k vyhřívání zásuvky (na zúženém místě/přechodovém odporu). Zajímaly mě ale i další názory. Dám vědět, až se dostanu na místo, a ještě jednou .
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #6 kdy: 07.08.2011, 12:50 » |
|
Dělá to na mne dojem velkého vyrovnávacího proudu tekoucího pospojováním, . . .
Není to v paneláku v TN-C? Jo a není to v hnilíku?
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #7 kdy: 07.08.2011, 12:53 » |
|
Myslím, že jde o klasickou situaci. Povolený šroubek na kontaktu PEN a odvod do další zásuvky (seriové zapojení přes kontakty ochranného kolíku). Při povoleném šroubku pak není tato situace až tak zvláštní. Před časem jsem byl u zákazníka ve staré bytové zástavbě řešit poruchu zásuvek. Po odtlačení válendy v dětském pokoji se zákazník nestačil divit. Do matrace dětského lůžka byla vypálená díra velikosti zásuvky. Zdálo se jim údajně delší dobu, že v pokoji něco smrdí, ale nemohli zjistit, co za onen smrádek může. Docela je polil pot.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #8 kdy: 07.08.2011, 13:02 » |
|
Není to v paneláku v TN-C?
Dost možná. Přijde mi, že ta rozdvojka dostala zakouřit víc než zásuvka, takže bych primární příčinu hledal vně zásuvky. Může samozřejmě jít o souběh více vlivů, šroubek na PEN u kolíku k tomu jistě přispěl.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
Adam Tyroň
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.08.2011, 16:09 » |
|
To je situace 80% bytů....a vždy je některá "dírka" napálená - černá.... Spíše bych se divil že tam rozdvojku nemají..? Rozdvojka u pračky asi bude nějaký hit....jinak si to neumím vysvětlit! Nedávno jsem rozdvojku na pračce řešil u jedné paní, oháněla se tím že si přečetla celý návod k pračce a nikde není napsáno že nesmí mít pračku v ní Jinak takto upálenou zásuvku jsem několikrát viděl u Al rozvodů TN-C, kde byl PEN přiveden do zásuvky na kolík PE svorky (horní), tento PEN byl na svorce ukončen a na N svorku zásuvky byl přiveden dalším vodičem ze spodní svorky PE zásuvky. Uvolnil se přívodní PEN a přesně podobně se upálila zásuvka. (kdyby byl PEN v zásuvce propojen celistvě bez přerušení tak by to takto neuhořelo - uhořela by evt. zdířka...)
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 07.08.2011, 20:34 » |
|
Do zásuvky byla připojena automatická pračka, která byla v době vzniku problému v provozu. Okruh je jištěn, pokud si správně vybavuji, maximálně 10A jističem. V zásuvce je vodič PEN rozdělen na N a PE a vodič N spolu s fází je veden do proudového chrániče.
To trochu nechápu. V zásuvce se PEN dělí a pak jde do chrániče? Mohl by jste mi to popsat podrobněji? jak by potom souvisel chránič se zásuvkou? Jinak souhlasím s tím, že bych hledal pravděpodobně závadu vně zásuvky. Rozdvojky jsou pekelně levné a taky pekelně ošizené. Navíc pokud je rozdvojka před pračkou, tak očekávám její používání pro cokoliv a to může být problém. Před pár dny jsem měl podobný problém a byl to kondenzát v rozdvojce. Pomalu hořela, neviditelně a náhodně vybavovala chránič. Přišel jsem na to jen náhodou. Byla nutná i výměna přívodního kabelu k pračce. Překontroloval bych vše co se do rozdvojky připojuje. To že jde zrovna o zdířku rozdvojky je divné. navíc, když nezareagoval chránič. Předpokládám, že tato zásuvky vůbec není za chráničem.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Šubrt Jakub
|
|
« Odpověď #13 kdy: 07.08.2011, 20:36 » |
|
Mohla by to být i rozdvojka. Chtělo by to vidět vnitřek zásuvky. Viděl jsem něco podobného. Zásuvka O.K. A v rozdvojce vyhřáté a vypálené vnitřky.
|
|
|
|
Šubrt Jakub
|
|
« Odpověď #14 kdy: 07.08.2011, 20:42 » |
|
"V zásuvce je PEN rozdělen na PE a N a spolu......... .....veden do chrániče". To znamená TN-C a kde je chránič pokud to není zásuvka s chráničem? A jak funguje?
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #17 kdy: 07.08.2011, 22:14 » |
|
Nešlo by to 1) zkontrolovat, 2)nakreslit ? Jak jsou ty zásuvky,chránič a rozdvojka poskládané za sebou?
A nebylo by spíš na místě, pozvat si elektrikáře, který by problém rovnou vyřešil?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|