Simon278
|
|
« kdy: 20.09.2024, 13:24 » |
|
Nastěhoval jsem se do bytu kde jedna zásuvka podivně odstávala. Po rozebrání jsem zjistil že plíšek co má držet zásuvku u zdi není spojen se zásuvkou, takže tam je tak na volno. Poté co jsem plíšek přidělal k zásuvce aby držela normálně u zdi tak po zapnutí okamžitě vypadnou pojistky, koupil jsem novou (tuto starou) zásuvku a to samé. Takže z nějakého důvodu který právě neznám není plíšek přidělaný k zásuvce ale tím pádem je nepoužitelná jelikož kdybych chtěl něco ze zásuvky vytáhnout tak ji celou urvu. Nepřijde mi to úplně bezpečné.
|
|
|
|
|
simon278
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.09.2024, 21:57 » |
|
Moc za pomoc, je možnost něco více zjistit pomocí multimetru, ještě než se pustím do prozkoumávání spodku? ještě jednou za čas.
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 21.09.2024, 03:02 » |
|
Plechová armatura (držák) tohoto typu zásuvky není elektricky spojena s kontaktem PE (ochranný kolík), v tom problém nebude. Nejpravděpodob nější místo problému je v prostoru spodního mosazného šroubku na PE můstku, kde se dotýká hnědý vodič izolací kovové hrany v místě pro připojení vodiče PE. Není tam protlačená isolace?
Multimetrem nic neměřte, ten nepomůže. Hledejte případně proříznutou nebo promačkanou isolaci mezi vodiči ve spodní části dvojkrabice pod víčkem.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #5 kdy: 21.09.2024, 09:46 » |
|
Pokud bude okruh vypnutí (páčka jističe dole nebo vyšroubovaná pojistka), dal by se možná zkrat zjistit i multimetrem, nejlépe se to hledá v režimu akustické signalizace, pokud je poblíž jiná zásuvka na stejném okruhu, dal by se multimetr připojit k ní a u tě problematické zkoušet něco přítáhnout, přimáčknout, poklepat...
Ty rozvody v TN-C (dvoužilové), Al vodiči, nejsou žádná výhra... Pokud tam bude bydle "chvíli", je to na kontrolu, dotažení spojů,... A pokud je to na stálo, přemýšlejte o rekonstrukci rozvodů
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
simon278
|
|
« Odpověď #6 kdy: 21.09.2024, 11:11 » |
|
, jen už jsem se trošku ztratil, radši ještě přidám fotku. Musí to být 100% tímto plíškem, protože takhle po odendání je vše v pořádku, a pokud je to tak jak má být, plíšek přidělán ke svorkovnici tak pojistky vypadávají. Zkoušel jsem to 3x a i novou svorkovnici. Vždy při spojeni svorkovnice s upevňovacím plíškem to samé, pojistky vypadnuty. Takže si nejsem jist jak Václav Třetí psal, že to není propojené. .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
simon278
|
|
« Odpověď #12 kdy: 21.09.2024, 17:28 » |
|
Můžete nějak blíže specifikovat tento úkon. Třeba nafotit stav, kdy zásuvka je takto "opravena" a pak vyhazuje pojistky?
ač na fotce možná vypadá, žádný kabel se nikde nedotýká vždy je tam aspoň pár mm. 1. fotka vše funguje 2. a 3. fotka vyhazuje pojistky, kabely zůstávají pořád stejně. opravdu je to jen tím upevněním.
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #15 kdy: 22.09.2024, 07:26 » |
|
Pod zásuvkou je také nestandardně nějaká matice (M5-6?) na šroubu - obojí tam nemá co dělat. Nezkratuje ona něco?
Tam bude zřejmě problém. Z foto v prvním příspěvku toto bylo vidět špatně, tady je to zřetelné. To je prasácky namontovaná krabice z doby výstavby objektu. To je nastřelený hřeb, který drží celou krabici pomocí jediné matky. Z prvního obrázku v příspěvku #9 je vidět, že se matky dotýká vodič v hnědé isolaci, která je narušená, omačkaná. Tam bude zkrat na onu matku a nástřelák se zřejmě dostal v panelu do kontaktu s armovacím materiálem a je tímto způsobem dokonale uzemněn.
Musí to být 100% tímto plíškem, protože takhle po odendání je vše v pořádku, a pokud je to tak jak má být, plíšek přidělán ke svorkovnici tak pojistky vypadávají. Zkoušel jsem to 3x a i novou svorkovnici. Vždy při spojeni svorkovnice s upevňovacím plíškem to samé, pojistky vypadnuty. Takže si nejsem jist, jak Václav Třetí psal, že to není propojené.
Tím, že plíšek (třmen, armatura) je 100% elektricky oddělen - odisolován jsem si na 100% jist. Tím to není. Měl jsem za život těchto zásuvek v ruce tisíce. Uvolněním a oddálením zásuvky od krabice se pohnou všechny vodiče, takže to je jen souhra náhod. Tím se také oddálí onen hnědý vodič od matice pod ním a přeruší se zkrat.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|