Šťastný Dalibor
|
 |
« kdy: 05.07.2012, 00:21 » |
|
Při vyndání kabelu od žehličky,vysavače,napájecího kabelu k PC se vždy ze zásuvky zajiskří. Zásuvkový rozvod je rok starý, dobře zapojený a kontakty dotažené. Může jít o zbytkový proud?
|
|
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.07.2012, 08:00 » |
|
Spotřebiče, které vypínáte vytažením síťové šňůry ze zásuvky mohou tento jev způsobovat. Jiskření je tím větší, čím má spotřebič větší příkon. Spotřebiče, které mají vypínač vypínejte vypínačem, spotřebiče jako žehlička můžete vypnout, jak již napsal kolega Doležal, snížením teploty na termostatu. Zdroje počítačů a notebooků zůstávají v provozu i po vypnutí počítače (pokud nemáte počítač typu 386 nebo 486, tam byl ještě klasický hl. vyp.). Zásuvky i vidlice by měly být konstruovány tak, aby tyto stavy přežily bez problémů a poškození, jiskření se nemusíte obávat.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.07.2012, 08:29 » |
|
Tazatel píše, že má instalaci téměř novou a šrouby dotažené, takže mu asi vadí pouze jiskření na samotných kontaktech.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.07.2012, 08:47 » |
|
Tazatel píše, že má instalaci téměř novou a šrouby dotažené, takže mu asi vadí pouze jiskření na samotných kontaktech.
Pokud se žehlička při vytahování zvedne nad hlavu, tak aby šnůra byla napnutá, její přebytečný proud sjede do zásuvky a jiskření se omezí, problém nastává při dlouhém přívodu žehličky, to je pak práce pro dva s ohledem na maximální rozpětí paží jednoho člověka.
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.07.2012, 09:02 » |
|
Tak nevím, zda si děláte legraci ze mě nebo z původního tazatele. Ten se slušně zeptal, tak si myslím, že si zaslouží normální odpověď. váš humor pochopím já elektrikář, laik možná ne. Já osobně mám raději lidi, co se zeptají dřív, než něco začnou rozebírat a ničit. To, že používá nevhodné formulace, které někde odposlechl, to jen svědčí o tom jaké mýty kolují mezi lidmi a jak se pletou dohromady hrách a hrušky. Ani se nedivím, že lidi mnoho problémů nechápou. Když byly moje děti ve věku základoškolské fyziky, tak jsem v každé učebnici, kterou jsem otevřel, našel nějakou věcnou chybu - o pravopisných raději nemluvím. Když k tomu připočítám, že mnozí učitelé také nejsou zrovna silní v kramflecích a umí s bídou to co mají v učebnici, tak ani žák, který dává pozor, nebude mít zrovna oslnivé znalosti.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 05.07.2012, 09:58 » |
|
Co se týká jiskření v zásuvce, jsem za, že každý to již ví od malička (když něco vytáhnu za šnůru, tak je jiskřička).
To bych netvrdil. Spousta lidí mě oslovuje právě s problémem jiskření v zásuvce při odpojování nebo zapojování el. spotřebiče. Já jim pak vysvětluji, že zařízení připojované nebo odpojované zařízení, které je ve stavu schopném okamžitého odběru vydráždí zatím klidné napětí v zásuvce k tečení proudu a tento pak vlivem nedokonalého spoje, jenž chvilkově vzniká manipulací s vidlicí spotřebiče, vytáhne malinkatý el. oblouk který se pak jeví jako zajiskření. Přesvědčím zákazníka, že jde vlastně o normální fyzikální jev a že je vše v pořádku.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 05.07.2012, 10:15 » |
|
Pravděpodobně nesleduješ večerní hororové zprávy na Nově a Primě a nevidíš pulty v prodejnách tabáku, které se prohýbají pod vahou desítek přiblblých plátků jako je údajně nejčtenější Blesk. Pak by si se křehkosti a narůstajícího strachu z každého prdu nedivil. Lidé dnes v médiích nevidí nic, co by je hodilo do pohody. Vraždy, útrapy, násilý, havárky, zmařené lidské životy na milion způsobů....... ... Srach se jim nalévá do hlav obrovskými trychtýři. Následky pak vidíš.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jiří Kubík
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 05.07.2012, 12:43 » |
|
Pravděpodobně nesleduješ večerní hororové zprávy na Nově a Primě a nevidíš pulty v prodejnách tabáku, které se prohýbají pod vahou desítek přiblblých plátků jako je údajně nejčtenější Blesk. Pak by si se křehkosti a narůstajícího strachu z každého prdu nedivil. Lidé dnes v médiích nevidí nic, co by je hodilo do pohody. Vraždy, útrapy, násilý, havárky, zmařené lidské životy na milion způsobů....... ... Srach se jim nalévá do hlav obrovskými trychtýři. Následky pak vidíš.
Televize umí i lidi uklidnit. Před dvěma dny redaktorka na Nově sdělila národu, že za bouře se lidé jedoucí v autě nemusí blesku obávat, jelikož je od země izolováno pneumatikami. Chudák Faraday se v hrobě musel otáčet i se svou klecí.
|
|
|
|
|
Jiří Kubík
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 05.07.2012, 13:43 » |
|
Nejsem si jist, zda může být Faraklec v pohybu, a případně v jak rychlém, aby byla stále Faraklecí  Zřejmě jste ještě neslyšel o častých zásazích letadel za letu.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 05.07.2012, 13:57 » |
|
Zřejmě jste ještě neslyšel o častých zásazích letadel za letu.
Letadlo je pomalé, hovořím o předmětech pohybujících se řekněme rychlostí světla.
|
|
|
|
|