Pavel Pevný
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 16.11.2008, 09:52 » |
|
Začala mi praskat zásuvka v kuchyni, kde mám zapojenou ledničku. Bydlím v 3+1 v panelovém domě. Drobné praskání se mi potom začalo objevovat i u zdroje v pc které mám ve vedlejším pokoji. Rozhodl jsem se podívat do zásuvky a udělal jsem to první co se dá tzn. popřitahoval jsem kontakty. Zásuvka mi pak njakou dobu fungovala avšak dneska ráno jsem si všiml že mi ta zásuvka začala svítit. Jako kdyby chtěla vyhořet. Ledničku jsem vypnul dal jsem do zásuvky ty plastové ochrany(ty proti dětem). A zásuvky jsem opět zapnul. Samozřejmě, že je to dočasné řešení, než mě navštíví elektrikář. Může mi to poškodit něco v okolí? Zajímá mě jestli nemůže k něčemu dojít po síti. Popř. poradte jak nejlépe tu zásuvku odstavit. Mám doma celkem drahou elektroniku. Ikdyž to má vše přes přepětovou ochranu od apc ale to mi asi nebude moc platné.
|
|
|
|
|
akademik.richard
|
|
« Odpověď #2 kdy: 16.11.2008, 10:56 » |
|
Ta zásuvka skutečně chce vyhořet. Jelikož píšete, že bydlíte v panelovém domě, tak váš byt může mít i 40 let starou elektroinstala ci, provedenou Al vodiči. Hliníkové vodiče mají tendenci se tzv. vymačkávat. To znamená, že po čase povolí spoj v kontaktu. Vznikne přechodový odpor a ten se zahřívá. A to už začíná nebezpečný stav. Pak přichází na řadu dotahování šroubků, popřípadě ošetření kontaktní vazelínou. Doporučuji vám kontrolu revizním technikem, který je schopen zjistit izolační stav a impedanci Vaší elektroinstala ce. Pak se můžete rozhodnout, zdali dotahovat všechny šroubky, třeba jednou ročně, anebo investovat do bydlení a provést rekonstrukci elektroinstala ce. Nová elekroinstalac e bude bezpečnější i proto, že bude provedena v TN-S a bude použit proudový chránič. Nic netrvá věčně, ani přátelství se Sovětským svazem.
|
|
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #4 kdy: 16.11.2008, 11:34 » |
|
Jestli jste už popřitahoval kontakty, tak bych se přimloval k těm prasklým pružinkám. Nejjednodušší by tedy bylo nechat celou zásuvku vyměnit. Horší varianta by byla, kdyby se přerušil zeleno/žlutý PEN, zejména pokud další zásuvky jsou připojeny odsud. Pak mohou být škody nejen na elektronice ale i na životech. Co pouvažovat o nové instalaci k zásuvkám?
|
|
|
|
Adamos
|
|
« Odpověď #5 kdy: 16.11.2008, 13:29 » |
|
Zásuvka se zahřívá a AL vodiče se taví a svítí...U průběžné zásuvky jsem tohle viděl AL jak se krásně žhaví okolo šroubků,ale přitahování již nebylo možné se to celé upálilo.. Tak to vyměňte za CU a máte klid...
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #7 kdy: 17.11.2008, 15:48 » |
|
Také jsem již viděl vypálené vidlice spotřebičů. Používali je v těchto zásuvkách a po jejich opravě (zásuvek ) tam strčili opět spotřebič co tam byl předtím. Jenže vidlice byla již poškozena ( opálena ) a problém se začal díky velkému přechodovému odporu znovu objevovat. Jenže příčina byla už jinde.
S kontaktní vazelínou mám zkušenosti jen u nožových pojistek. Tam jsem ocenil snadnější práci s pojistkami. Pokud bych ale narazil na problém v instalaci, asi radši vyměním zásuvku a nebudu do staré cpát vazelínu.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #8 kdy: 18.11.2008, 02:06 » |
|
Použití vazelíny v zásuvce je k ničemu, jedině snad v nějakém vlhkém místě, kde dochází ke kondenzaci, k ochraně šroubů před korozí. Vadnou zásuvku určitě vyměnit bez zbytečných průtahů, hlavně pokud se neví kolik dalších zásuvek v obvodu jde přes ni. Poškozenou flexo vidlici určitě nepoužívat v nové zásuvce a vyměnit, setkal jsem se i s případy, kdy právě vadná vidlice byla příčinou poškození zásuvky (snadno zjistitelné v případech poškozených zásuvek na rozvodech s měděnými jádry kabelů).
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 20.11.2008, 23:10 » |
|
Mám související podotázku: Všiml jsem si, že na některých zatěžovaných zásuvkách se časem "opálí" okolí levé zdířky, kde je fáze. Přitom pravá zdířka zůstane čistá. Vyměnil jsem ty zásuvky a šroubky pečlivě dotáhl a za nějakou dobu levá zdířka opět ztmavla, pravá nic. Setkali jste se s něčím podobným? Čím to je způsobené? Stejný proud přece teče oběma zdířkami.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #10 kdy: 21.11.2008, 05:21 » |
|
Nezapojujete do oněch zásuvek stejný spotřebič (např. vysavač)? Potom by mohla být příčinou vadná vidlice tohoto spotřebiče.
|
|
|
|
Jirka Š.
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.11.2008, 12:04 » |
|
Mám související podotázku: Všiml jsem si, že na některých zatěžovaných zásuvkách se časem "opálí" okolí levé zdířky, kde je fáze. Přitom pravá zdířka zůstane čistá. Vyměnil jsem ty zásuvky a šroubky pečlivě dotáhl a za nějakou dobu levá zdířka opět ztmavla, pravá nic. Setkali jste se s něčím podobným? Čím to je způsobené? Stejný proud přece teče oběma zdířkami.
Jestli máte TN-C (dvoudrát) tak to zpátky teče přes kolík i dutinku, tedy větší plochou. Případný přechodový odpor a s tím spojené opálení se pak projeví dříve na dutince s fází.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 21.11.2008, 13:37 » |
|
Ano souhlasím. Bývá to především v sítích TN-C . L a PEN.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
kozel zahradnik
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.11.2008, 13:49 » |
|
Bych si tipnul, že by bylo nejlepčí se vodstěhovat. S hlínou v paneláku vydrží jenom šílenec.
|
|
|
|
|
|
kozel zahradnik
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.11.2008, 13:56 » |
|
|