|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.08.2011, 16:56 » |
|
Obecně řečeno bojlery s příkonem 2kW se připojují pevně, nikoliv přes zásuvku. Ono valit víc, jak 8A přes zásuvku několik hodin je  . Stačí malý přechodák a ze zásuvky a vidlice je slušné topidlo. Velké nebezpečí požáru!!Místo zásuvky patřičný vypínač a kabelem CYSY 3x1,5mm zapojit do bojleru. A nejlépe, když to zapojí odborník.  Ten bojler by měl být blokovaný stykačem a sazba na nízký tarif.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 27.08.2011, 17:23 » |
|
Ten bojler by měl být blokovaný stykačem a sazba na nízký tarif.
Proč? Ja si dycky myslel, že ta podmínka je naopak... Pokud bude probíhat třeba jen dočasně ohřev TUV nemusí se "nízký tarif" vyplatit, kvůli vyššímu stálému platu za odběrné místo. Ale je fakt, že sazba D25 není tak obvyklá, takže teď nemám úplně přehled.. Pripojeni bojleru pres zasuvku sice nepouzivam, ale je to pomerne bezna metoda, kdy se misto vypinace pouzije prave zasuvka - vidlice. Pokud je bojler v poradku a jsou v poradku i zasuvka a vidlice, nemel by to byt problem. Zkuste zmerit proud jak radi kolega Dolezal a pak se uvidi. Pisete, ze jste zapojil na prodluzovacku a ta se zacala roztekat? Co se na ni rozteka, koncovky nebo kabel?
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 27.08.2011, 17:29 » |
|
Změřit proud sice není špatná nápad, ale pokud není nějaký zásadní "průser" jinde, na výrazné zvětšení proudu by měl zareagovat jistič. A při 16A se vidlice nebo zásuvka nemůže ohřát tak, aby se na ní neudržela ruka. Ale už jsem se setkal s mizerně zalisovanými vodiči ve vidlici, to se nepozná, dokud to nepřestane fungovat (nebo pokud to nerozpitváte ze zvědavosti proč se to hřeje)
Pokud máte vhodné vybavení a alespoň nějaká zkušenosti s elektrickým zařízením, zkuste změřit napětí na jističi (případně za stykačem), v zásuvce a napětí na svorkách přímo na spotřebiči (samozřejmě za provozu). Ideální by samozřejmě bylo, kdyby elektrikář nebo RT změřil impedanci smyčky v zásuvce, na spotřebiči, změřil přechodové odpory,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.08.2011, 20:19 » |
|
Ze zkušenosti vím, některé várky FLEXO šňůr bývají nějaké pochybné výroby, a hřeje spoj ve vidlici kolík-vodič... Po rozdělání několik z nich /rozřezání -zničení/ jsem zjistil že lisování kolík-vodič se značně viklá -špatné zalisování....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 27.08.2011, 22:51 » |
|
Ze zkušenosti vím, některé várky FLEXO šňůr bývají nějaké pochybné výroby, a hřeje spoj ve vidlici kolík-vodič... Po rozdělání několik z nich /rozřezání -zničení/ jsem zjistil že lisování kolík-vodič se značně viklá -špatné zalisování....
Já jsem při obdobném pátrání po problému objevil vidlici, kde byly vodiče do dutiny kolíků pouze vloženy a zality plastem, pouze PE vodič byl zalisován, nevím zda to bylo opomenutí¨nebo úspora pracovních nákladů. Původ flexošnůry byl nejasný, nejspíš asijská výroba.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 27.08.2011, 23:05 » |
|
Myslím, že už jsme takovou vidlici drželi v ruce každý. Z tohoto pohledu mi připadá požadavek ČSN na nerozebirateln ou koncovku (tam, kde je uveden) jako kontraprodukti vní.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 28.08.2011, 09:03 » |
|
Z tohoto pohledu mi připadá požadavek ČSN na nerozebirateln ou koncovku (tam, kde je uveden) jako kontraprodukti vní.
Plně s Vámi souhlasím a ještě více to platí u spojovacích zásuvek na prodlužovačkác h, kde je více možností, kde může být chyba a které "hoří" na potkání.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 28.08.2011, 09:54 » |
|
Připojení boileru přes vidlici a zásuvku 230V je vcelku běžné řešení, není na tom nic neobvyklého. Celá řada výrobců dokonce přímo šňůry s vidlicí 230V na své boilery osazuje.
V dané situaci bude zřejmě vadná vidlice (zalisovaná), jak psali kolegové, je to poměrně častý problém.
Řešením je buď vyměnit celou šňůru, nebo (pokud je to možné) stávající šňůru trochu zkrátit a osadit novou vidlici.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 28.08.2011, 10:06 » |
|
Ano, je to přesně tak, jak píše Jarda Hasala. Někteří výrobci již dodávají bojlery se šňůrou vybavenou vidlicí. Jen s tím zkrácením kabelu a osazením vidlicí bych byl opatrnější. Je rok 2011 a ze zkušenosti vím, že málokterý elektromontér je vybavený dutinkami a lisovacími kleštěmi. Instalace takové koncovky bez řádného ukončení vodičů je pak vždy problémem do budoucna.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 28.08.2011, 10:29 » |
|
Elektromontér bez dutinek je jen montér a takový nemá s elektrikou nic dělat.
Bohužel jich je více než dost 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 28.08.2011, 12:36 » |
|
Bohužel jich je více než dost  Já bych takový pesimista nebyl, vždyť dutinka (v tomto případě hovoříme o 1 až 2,5mm) je velice levná a běžně sehnatelná položka výbavy každého, kdo něco do elektriky dělá. To jako kbyby elektrikář nenosil izolačku a používal náplast co má náhodou doma zákazník. Jiná otázka jsou kleště, ty jsou (kvalitní) poměrně drahé, ale v případě dutinek těchto průřezů lze snad jejich nepoužití výjmečně omluvit a s dostatečnou pravděpodobnos tí se spolehnout na vzniklý přítlak např. třmenové svorky, či hlavy šroubu. P.S. Mnozí montéři sice kleště (i značkové) sice vlastní a i je používají, leč lisují na nesprávných čelistech - to jen postřeh z praxe.
|
|
|
|
|
|