Dusan132
|
|
« kdy: 22.08.2015, 11:52 » |
|
Předělával jsem si v bytě elektroinstala ci vše fungovalo bez problému cca 4 roky ale pár měsíců po szpátku dostávám elektro rány z futer, počítače, radiátoru, m iyčky nádobí atd ... Tak jsem se koukal po všech ních zásuvkách či tam není něco uvolněné, ale nic jsem nenašel. Jenom jsem objevil jednu věc co mne znepokojuje. Totiž když vše vypnu na jistič rány přestanou, když vypnu všechny elektrospotřeb i štěče na uzemnění ani na nuláku nemám žádn ýé ele. proud napětí (zkoušeno jenom svíticím šroubovákem ) jakmile zapojím něco třeba mikrovlnku, pračku, televizi, m iyčku, která je vyplá vypnutá na zemi se objeví proud napětí ale na nuláku nic. (jedná se o stary byt který nemá uzemnění, v staré elektroinstala ci to bylo dělané propojením kolíku z nulákem) Uzemnění mám vytažené do krabice propojené mezi sebou ale neuzemněno. Pánové odborníci víte mi někdo poradit kde hledat problém, je to u mně nebo to může být spojeno s někým z 14ti sousedů. mám v bytě malé dítě a připadá mi to být dosti nebezpečné.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #1 kdy: 22.08.2015, 12:43 » |
|
Předělával jsem si v bytě elektroinstala ci vše fungovalo bez problému cca 4 roky ale pár měsíců po szpátku dostávám elektro rány z futer, počítače, radiátoru, miyčky nádobí atd ...
Předesílám, že na tomto portále nečekejte, že vás na dálku někdo povede abyste si svou zbastlenost opravoval stejně jak jste to zhotovil. Tedy bez znalostí. Na elektrickém zařízení podle zákona nesmíte pracovat. Takto na dálku každý ze seriózních elektrikářů odmítne cokoliv věštit. Ale vypadá to klasicky na nějaký chaos v PEN. Pokus se domníváte, že doutnavkovým indikátorem a bez znalostí to odhalíte, pak osobně nejsem stejného nadšení. Nejlepší rada, co můžeme dát je OKAMŽiTĚ volejte nejbližšího OSVČ elektrikáře. Zvláště když máte doma děti. U starých elektroinstala cí je rekonstrukce jedné části zbytečná, když mohou uhnívat předchozí obvody. Domnívám se, že kolegové budou souhlasného názoru. Nechci vyvolávat paniku, ale skoro bych tu elektriku do jeho příchodu vypnul. Pokud nám není zapojení PEN známé, pak se může stát cokoliv. Pokud se PEN přeruší zcela napětí na kostře pračky v koupelně proti vodě je pak opravdu život ohrožující.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #8 kdy: 22.08.2015, 23:01 » |
|
Bez ohledu na stáří a stav instalace, potřebujete někoho, kdo najde to upálený PENko a uvede instalaci do trošku bezpečného stavu. Bez urážky, vy to nedáte, není to v silách laika. Ohrožuje vás to.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #9 kdy: 23.08.2015, 07:15 » |
|
Přidám se kolegové. Někomu se rozsvítí po první ráně, někdo je holt "odolnější". Ale jsou odolnější i jeho děti, nebo manželka? Okamžitě vynout a pozvat elektrikáře, nejlépe RT.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jaroslav Molák
|
|
« Odpověď #11 kdy: 30.08.2015, 19:57 » |
|
Předělával jsem si v bytě elektroinstala ci vše fungovalo bez problému cca 4 roky ale pár měsíců po szpátku dostávám elektro rány z futer, počítače, radiátoru, miyčky nádobí atd ...
Tedy Dušane 132, pokud dostáváte rány od kovových předmětů, netřeba hledat nějaké složitosti v instalacích. Na kostry spotřebičů, na kovová futra se dostává napětí, futra jsou spojena se stavbou a tedy všude máte na stavbě napětí. Když svým tělem spojíte tyto předměty se zemí, zákonitě dostanete ránu. Pokud máte o domu např. přívod vody kovovou trubkou, potom mezi takto dobře uzemněným vodovodem je nebezpečné napětí. Jinými slovy máte s vysokou pravděpodobnos tí neodborným zásahem do sítě zamněněn fázový vodič s vaším nulákem, možná už na přívodu, nebo u souseda kutila Pokud bydlíte ve Středních Čechách tak s takovým diletantizmem jsem se setkal u návštěvy své rodiny, kdy na kostře přívodní skříně IZL (litinová) byl zapojen fázový vodič a rodina trpěla tak jako Vy. Dotkli se vody a věděli, že je to nemají dělat. Běželo to tak několik roků. Tedy je potřeba najít místo této záměny nejen u sebe, možná u souseda kutila. Pozn.: Přívod tehdy zapojoval "odborně" pracovník rozvodného závodu.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #12 kdy: 31.08.2015, 07:27 » |
|
Pánové odborníci víte mi někdo poradit kde hledat problém, je to u mně nebo to může být spojeno s někým z 14ti sousedů. mám v bytě malé dítě a připadá mi to být dosti nebezpečné.
Aha, panáčkovi teče do bot. Na odborníka jste se měl obrátit před samotné rekonstrukci elektroinstala ce. Určitě elektroinstala ci po celé tři roky provozujete bez výchozí revize v duchu laické blbosti "světla svítí, televize hraje, je vše v pořádku". Teď je tedy potřeba okamžitě zavolat odborníka, revizního technika a sám se do elektriky už nikdy nehrabat!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #14 kdy: 31.08.2015, 11:20 » |
|
Jooooo, taky bych nestrkal ruku do ohně
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|