Martin Zid
|
 |
« kdy: 11.04.2021, 23:58 » |
|
V hlavním rozvaděči se přepálily PEN vodiče - viz fotografie. Z tohoto rozvaděče vedou fázové vodiče a PEN vodiče do dvou podružných rozvaděčů - v přízemí a prvním patře. Průřez 6 mm2 CU. V přízemí připojen elektrokotel (18 kW), bojler, kuchyňské spotřebiče, zásuvky, světla. V prvním patře pouze bojler, zásuvky, světla. Jedná se o 3 roky starý rozvod se všemi jistícími a chránícími prvky. V domě jsou nájemníci, tvrdí, že nic dalšího nepřipojovali. Proč se PEN přepálil? Proč zde a ne v podružném rozvaděči?
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 12.04.2021, 10:35 » |
|
Podle toho co je fotce bych tipnul na pomalé odhořívání (nautažený PEN možná od revize?) Zdá se to tepelně poškozeno - pomalým teplem! Blesk by to popálil jinak.... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 12.04.2021, 10:53 » |
|
Nevidím přepálené vodiče, jen opálené. Fotografie je mizerná, na svorce dva vodiče a dále vidím jen jeden odvodní vodič. Nějak to splývá. Přívodní vodič shora je zřejmě AL a je silnější Navíc se mi zdá, jako by ten první vodič zleva bylo lanko. A je mnohem slabší než přívodní. Přikláním se také ke špatnému spoji. I když ta "kulička" nad levou svorkou a černý flek na podložce proti DIN liště......
Závěry musí udělat odborník na místě. Rozdělení PEN na PE a N se má provést před odbočením na podružné rozvaděče.
Mizerná řemeslná práce....řekl by majstro
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 12.04.2021, 11:41 » |
|
Já vidím také spíše tu špatnou práci. Svorka se přehřívala nedotažením a také velkým proudem. Elektrokotel 18kW je docela silný spotřebič, když připočítáme dva boilery a běžné domácí spotřebiče a to, že letos byla trochu větší zima než v létech minulých, tak se není čemu divit. A vodiče jsou docela slabé a pokud je to PEN, tak je to vůbec špatně - tedy před třemi roky, pokud to není výrazně starší a pouze neproběhly nějaké úpravy. Bylo by zajímavé vědět např. jaká je hodnota hlavního jističe.
Uvidíme, zda bude tazatel ještě komunikovat, zase je to nepřilášený jedinec, to je vždy k ničemu. Neodpovídá na dodatečné dotazy a chodí se dívat za bukem a myslí si jak na to vyzrál, že zůstal neznámý. My pak tady rozvíjíme různé teorie a většinou zbytečně. Obecná rada je stále stejná - pozvat odborníka s měřícími přístroji, a hned bude jasno.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 12.04.2021, 13:40 » |
|
Jedna věc mě zaráží? Jsou tam dva šrouby na PEN a že by ani jeden nebyl utažen? Jeden utažený by postačoval pro provoz!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 12.04.2021, 14:33 » |
|
Příčin je a bude jistě více. To už se tak stává, že průseru předchází řada drobných opomenutí, přehlédnutí a chybiček. Jako první mě zaráží už ten průřez 6mm pro PEN, u domácnosti s 18kW elektrokotlem. CHápu sice vektorové sčítání proudů u zátěží, ale elektrokotel nemá vždy symetrickou zátež a navíc je zde mnoho dalších spotřebičů v domácnosti. Od těch v kuchyni, po pračku a sušičku. Za jistých velmi nepříznivých okolností, když je to například špatně rozfázované, může dojít k velkému zatížení i na vodiči PEN a v kombinaci s nedotaženými vodiči, je zde vypálený spoj. ALe může jít i o naopak příliš přetažený spoj, kdy mohlo dojít v důsledku velké deformace skoro k uštípnutí vodiče, tedy k velkému zeslabení průřezu. To jsou většinou důsledky nedostatečného průřezu vodičů PEN, tam, kde se počítá s průřezy většími, včetně požadavků norem. Z fotky to vypadá, že na svorkovnici byly vodiče dva, ale dovnitř rozvaděče vidím vést pouze jeden z vodičů. To moc nechápu a bylo by dobré doplnit informace, nebo vložit více fotek. Ojebání na průřezu PEN vodiče, má pak při této závadě většinou velmi drahé škody. Často toto odnese elektronika v domácnosti. S tím mám bohužel i svou osobní zkušenost  Také se domnívám, že se tento problém musel začít "hlásit" již dávno před tím, než došlo k upálení PEN. Jen tato varování, mezi které může patřit například pomrkávání světel, občasné výpadky PC, či jiné elektroniky a podobně, vžichni zůčastnění prostě ignorovali. Budiž to varováním pro ostatní, že v těchto případech je dobré včas zavolat svému elektrikáři, aby to opravil a zabránil tak nebezpečné situaci.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 12.04.2021, 15:00 » |
|
Při bližším pohledu na svorkovnici mě znepokojuje ten jakýsi oblouček, který kouká z vrchu svorky. Nějak se mi nechce věřit tomu, že by ten kdo prováděl toto dílo pro sichr ohnul vodič do svorky z důvodu vytvoření lepší styčné plochy. Pokud by to totiž takto bylo, pak při utahování šroubů tyto zajeli mezi oblouček a ukrojili tak z každého cca jeho polovinu průřezu. Neštěstí je pak na světě. Dle stavu vodičů je vidět, že za celou tu neplechu může právě onen vodič, který popisuji . Ostatní vodiče pak již zařvali díky vzniklému teplu z přechodového odporu. Opět to ukazuje na špatně provedenou práci. Úmysl byl zřejmě dobrý, ale díky pravděpodobným malým zkušenostem a nebo nižším IQ to dopadlo jak dopadlo. 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 12.04.2021, 18:45 » |
|
Ta svorkovnice mi připomíná typ EPS 4 ale 9 míst pro připojení 16 mm2 jsem v katalogu nenašel. Pravý vodič má šroubky zašroubované na polovinu. Vodiče na levo mají šroubky na doraz..... Pořád mám takový pocit, že je to jen CY 4 mm2.....
Škoda, že se zadavatel již neozval. Asi to má již opravené a kdo ví zdá dobře.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Martin Zid
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 12.04.2021, 18:58 » |
|
Přidávám celkové foto po uvedení do původního stavu (což neřeší příčinu). Elektrikář tvrdí, že průřez 6 mm do každého podružného rozvaděče je ok. Pravý přívodní vodič je CU (vypadá jako AL kvůli ožehu) a má větší průřez. 2 výstupní vodiče CU průřez 6 mm a každý vede do jednoho podružného rozvaděče. Hlavní jistič 3x40A. Šroubky byly dotažené. Je to nájemní dům, takže průvodní jevy nebo připojení něčeho dalšího nelze ověřit. Vysekat a k podružnému rozvaděči, kde je elektrokotel, natáhnout vodiče s větším průřezem? Vyměnit elektrikáře?
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 12.04.2021, 19:14 » |
|
Pravý vodič má šroubky zašroubované na polovinu. Vodiče na levo mají šroubky na doraz..... Pořád mám takový pocit, že je to jen CY 4 mm2.....
To by vysvětlovalo i to ohnutí vodiče ve svorce. Možná že ani svorkovnice nepočítala s takovým to nedostatečným průřezem.  Elektrikář tvrdí, že průřez 6 mm do každého podružného rozvaděče je ok. .........Vyměn it elektrikáře?
Prozatím bych to nedělal. Pozval bych RT, aby zjistil skutečný stav, provedl ohledání a měření. Pokud budou spolupracovat i nájemníci, lze snadno změřit co se tam děje a jak velké proudy tekou pro PEN vodiči, nebo jestli tam není nějaká jiná závada, včetně skutečného průřezu těch vodičů. Pak by měl případně navrhnout i řešení, v nejhorším případě i výměnu elektrikáře, najde li nějaké jeho zásadní pochybení.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|