TomášK76767676
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 23.10.2023, 18:04 » |
|
Jak vyřešit tento problém viz. fotky? To není moje práce, ale volal mně pán co dostal na mě kontakt a poslal mně tyto fotky. Samozřejmě vyměnit svorkovnici za novou, ale co s tím vodičem, který nejde stáhnout a je přivedený shora?
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 23.10.2023, 23:05 » |
|
1. opravit to dokáže každá etablovaná firma elektro. Je to běžná řemeslná činnost. 2. Více by mělo majitele zajímat, proč to vyhořelo. Znát tu přičínu.
Je neobvyklé, že v prvních třech svorkách je měděný slaněný vodič opatřený dutinkou. Příčinou mohlo být:
- špatně nalisovaná dutinka - nedotažený šroub svorky - špatné zapojení
Z fotografií vyplývá, že zde není oddělený pracovní vodič N a ochranný vodič PE. V době, kdy se začaly montovat přepěťovky, tak se vše provádělo odděleně.
Tazatel se ptá jak vyřešit tento problém? Přenechat tento problém odborné firmě. Ta to vyřeší jak řemeslně, tak i odborně ( provede revizi elektrického zařízení).
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 24.10.2023, 06:15 » |
|
Jak vyřešit tento problém viz. fotky? Pokud si nevíte rady, zavolejte elektrikáře. takovou situaci už skoro každý schopný elektrikář dělal!! Problémů může být více, od povoleného vodiče /volný šroub. spoj, a podobně/ až po horší stavy instalace!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 24.10.2023, 08:13 » |
|
Jednoznačně je třeba zjistit důvod problému. Jinak bude stále nebezpečí zopakování situace. Vodič takového průřezu jako na foto nehoří sám od sebe. Chce to vidět z blízka, osobní obhlídka vždy dá více informací, mnohdy k řešení problému napoví i zdánlivě nesouvisející poznatky.
Obecně k foto - mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu pěkně udělané popisy vodičů na šíně, na druhou stranu nevhodně umístěné přepěťovky. Rozvod bude dobré zkontrolovat celý.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 24.10.2023, 08:53 » |
|
Na foto No 3 je vidět ještě vodič ve vypálené svorce číslo 3. Na spodní části obrázku je vidět slanění vodiče jdoucí k přepěťovce.... ..z foto bych netvrdil, že je to přívodní PEN jdoucí z hora. Ale zde se můžeme jen domnívat. Proto je důležitá diagnostika na místě včetně celkového zapojení a řešení. Dneska již víme o řešení s přepěťovkámi více a shodneme se na nevhodném řešení. Jaké by tam tekly proudy, aby shořela izolace tak daleko od vadného spoje? Nemohlo to způsobit přepětí?
Tak nějak.....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 24.10.2023, 09:09 » |
|
Jaké by tam tekly proudy, aby shořela izolace tak daleko od vadného spoje? Nemohlo to způsobit přepětí?
Kdyby tam bylo přepětí, tak by byli "terčíky" červené /z 99,9%/ a ne zelené.... Bylo by opálených více vodičů, ne jeden.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 24.10.2023, 11:17 » |
|
Nedělejte z toho vědu. Vzhledem k tomu, že na tésvorkovnici, jsou pod jedním šroubkem jak vodiče světlemodré, tak vodiče zelenožluté, je to prasárna.  Dle mne, je ten vodič bez vrchní izolace, nejspíš přívodní PEN. Prostě nedostatečně upevněný.  Opravit to pude. Zároveň bych nechal provést revizi elektro. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 24.10.2023, 11:23 » |
|
Nedělejte z toho vědu. Vzhledem k tomu, že na tésvorkovnici, jsou pod jedním šroubkem jak vodiče světlemodré, tak vodiče zelenožluté, je to prasárna.  Dle mne, je ten vodič bez vrchní izolace, nejspíš přívodní PEN. Prostě nedostatečně upevněný.  Opravit to pude. Zároveň bych nechal provést revizi elektro.  Tento pohled na věc je Honzo ovšem velice nezábavný 
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.10.2023, 13:45 » |
|
Ještě tam vidím omleté drážky na šroubcích, tak předpokládám použití nevhodného šroubováku elektrikářem (nebo nekvalitní šroubky na svorkovnici) a díky tomu nedostatečné dotažení (nebo přetažení) vodiče ve svorce, která poté vyhořela.
Plný souhlas s názorem, že je potřeba provést šetření a měření na místě, aby se problém neopakoval. Nicméně samotná náprava není problém kdejaký elektrikář si s tím snadno poradí. Tedy na rozdíl od zjištění příčiny a její nápravy. Nicméně vidím problém v pouhém zkrácení shořelého vodiče a jeho opětovném vložení do svorky. Může být značně vyhřátý a zkrácení bude muset být větší, včetně dobrého očištění svrchní vrstvy vodiče.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|