bedna
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 29.09.2016, 20:00 » |
|
Před 5 lety jsem zakoupil plastový rozvaděč, který je vydrátován viz foto, tak že je přívod a odvod vodiče PEN do bytového rozvaděče. Chtěl bych si ted vyměnit starý dřevěný rozvaděč za tento plastový. Rozvod v domě bych si chtěl zatím nechat původní s vodičem PEN. Dnes mi říkal elektrikář, že musím rozdělit vodič PEN v el. rozvadeči, pročítal jsem si připojovací podmínky ČEZU, kde jsem nic takového nenašel. Proto se obracím sem, zda by mi revizní technik neporadil. Vlastním vyhlášku § 6 již 4 roky v oboru nedělám. Prosím jen zda je to nutnost rozdělit PEN v rozvaděči nebo není.
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 29.09.2016, 22:54 » |
|
Letos se změnily připojovací podmínky. Chybí popisky vodičů u elektroměru - neodpovídá připojovacím podmínkám!! Doplnit a pak by to mohlo projít revizí.  Jaký je průřez vývodních vodičů?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 30.09.2016, 19:16 » |
|
To je na vas , jestli rozdelit v ER nebo v bytovem rozvadeci.
Paty vodic (pracovni nulu) muzete mit klidne pripojen jiz v ER a na druhe strane nemusi byt pripojen, v pripade ze prejdete na TNS tak uz nemusite znovu pod plombu.
Přesně tak jak píše kolega! Tak se to řeší.  Z elměrového rozvaděče tahám vždy 5x vodič !
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.10.2016, 09:30 » |
|
Paty vodic (pracovni nulu) muzete mit klidne pripojen jiz v ER a na druhe strane nemusi byt pripojen, v pripade ze prejdete na TNS tak uz nemusite znovu pod plombu.
U PRE je dovoleno TN-S v RE? Já myslel, že striktně trvají na TN-C (na rozdíl od ČEZ a E.on).
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.10.2016, 20:23 » |
|
U PRE je dovoleno TN-S v RE? Já myslel, že striktně trvají na TN-C (na rozdíl od ČEZ a E.on).
Tazatel ale píše o ČEZu, ne o PRE.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.10.2016, 08:33 » |
|
By mne zajímalo kdo blokuje nějakou dohodu o jednotném provedení v rámci oněch tří dodavatelů. Je to jak u blbých na dvorečku.
Tři kohouti na trhu.....  Čistě z praktického hlediska kdo chodí po opravách zjistí, že 80% poruch v přívodu je upálený PEN v elektroměru , které jsou ve starých instalacích u všech 3 distributorů. Zejména to dělají vodiče Al které jsou už dnes v měření zakázané. Je to celkem logické že to už nechtějí tak dělat (vodiče Al a PEN přímo do elměru) a tím pádem předcházet poruchám a nákladům za ně!
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 02.10.2016, 10:45 » |
|
Přesně tak jak píše kolega! Tak se to řeší.  Z elměrového rozvaděče tahám vždy 5x vodič ! Úplně tak přesně to nevidím. Např. e.on požaduje rozdělení až v podružném rozvaděči (viz připoj. podmínky, str. 12).
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.10.2016, 11:39 » |
|
Úplně tak přesně to nevidím. Např. e.on požaduje rozdělení až v podružném rozvaděči (viz připoj. podmínky, str. 12).
Ale ještě tu máme článek 4.2 na straně 7, kde je napsáno, že odvod může být TN-C-S... Takže dle mě jsou obě varianty správně, pokud se pohybujeme v rajonu E.ONu a je na projektantovi co uzná za vhodnější. Jestli odvod v TN-C nebo v TN-C-S. Sůj názor na toto jsem tu už prezentoval mockrát...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.10.2016, 19:34 » |
|
Takže dle mě jsou obě varianty správně, pokud se pohybujeme v rajonu E.ONu a je na projektantovi co uzná za vhodnější. Jestli odvod v TN-C nebo v TN-C-S. U EONu není problém u obou variant. Z hlediska bezpečnosti je lepší už v elměr. rozvaděči to rozdělit (2x vodič je vždy lepší jak 1x společný) 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|