Kamilla22
|
 |
« kdy: 27.05.2008, 22:53 » |
|
Jaky je rozdil mezi PE a PEN? Zejmena co znamena to P, nebot se domnivam E bude earth a N neutral... a urcite asi negdy bude zvlast PE a N a pak dohromady vodic PEN.
|
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 27.05.2008, 23:51 » |
|
Vodiče N a PE jsou v soustavě TNC a vodič PEN v soustavě TNS. N (pracovní nula) - modrá PE (uzemňovací vodič) - zeleno/žlutá PEN (ochranný vodič) - také zeleno/žlutý Soustava TNC - třeba energetika až do elektroměru 4 vodiči Soustava TNS - třeba nové elektroinstala ce v bytě 5 vodiči Toto téma je ale tak rozsáhlé, že bych to psal celý týden. Toto je ve stručnosti Pokud jsem někde udělal chybu, kolegové mě opraví
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 28.05.2008, 02:06 » |
|
Vodiče N a PE jsou v soustavě TNC a vodič PEN v soustavě TNS.
Pokud jsem někde udělal chybu, kolegové mě opraví
Lepší by to bylo asi takhle : Vodiče N a PE jsou v soustavě TN-S a vodič PEN v soustavě TN-C.. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.05.2008, 02:19 » |
|
muze mi negdo poradit jaky je rozdil mezi PE a PEN,zejmena co znamena to P,
Jestli se nepletu, tak P je od protective
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Vladimír Kadlec
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 28.05.2008, 08:46 » |
|
Ješte o něco lepší: N je střední (neutrální) vodič – jedná se o vodič pracovní, označení barvou světle modrou PE je ochranný vodič, barva zeleno/žlutá (uzemňovací vodič, jak uvádí kolega Kroutil, je označen E). Vodič PEN je zeleno/žlutý, příp. zeleno/žlutý s modrým označením na konci vodiče, plní funkci současně středního i ochranného vodiče (soustava TN-C)
|
|
|
|
Hajný J
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 26.10.2008, 19:47 » |
|
Při nástavbě panelového domu budou přemístěny ventilátory na střechu.Stávaj ící elektroinstala ce je stará 4-vodičová.Ovládání a napájení je ve stávající části, do které se nesmí zasahovat.Moho u se nastavit stávající kabely a jak?
|
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 31.03.2018, 22:58 » |
|
Nijak :-)) Jinak blíže má toto řešit projektová dokumentace... .
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.04.2018, 09:25 » |
|
asi si mam s dotazem zalozit vlakno, do ktereho pro zmenu nebude nikomu umozneno mi odpovedet?  A proč by nemělo být umožněno odpovědět? Když napíšete správně dotaz, který bude "větou tázací" v souladu s pravidly českého pravopisu a v souladu s pravidly diskusního fóra, pak zde nevidím jediný problém. Jistě vám rádi odpovíme. 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.04.2018, 11:28 » |
|
Ps: btw, pojem "stredni vodic" je uz obsolete
Zdaleka není "obsolete", je pouze nesprávně použit.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04.04.2018, 09:55 » |
|
Vodiče N a PE jsou v soustavě TNC a vodič PEN v soustavě TNS. Toto téma je ale tak rozsáhlé, že bych to psal celý týden. Toto je ve stručnosti Pokud jsem někde udělal chybu, kolegové mě opraví
 Lepší nepsat vůbec nic. 
|
|
|
|
|
|
Roger

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04.04.2018, 21:50 » |
|
Radi odpovite, ale to by nekdo musel povolit odpovedi na novou otazku, jinak nelze odpovedet: aneb proc na tyto nelze odpovidat? https://diskuse.elektrika.cz/index.php/board,104.0.htmlZdaleka není "obsolete", je pouze nesprávně použit.
Pokud je mi znamo, tak pojem "stredni vodic" uz se v novych verzich normy nevyskytuje, vas printscreen to vice mene potvrzuje.
|
|
|
|
Juraj Rojko

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.04.2018, 23:30 » |
|
Pokud je mi znamo, tak pojem "stredni vodic" uz se v novych verzich normy nevyskytuje, vas printscreen to vice mene potvrzuje.
stejnosměrné sítě...
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 05.04.2018, 07:04 » |
|
Které normy? Ten příklad je z mezinárodního elektrotechnic kého slovníku. A tam se to vyskytuje.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 05.04.2018, 07:21 » |
|
To co píšete myslíte vážně?!  ?? Skupina A je skupinou, která čeká na kontrolu moderátora diskusního fóra. Je pak vyloženě na posouzení moderátora, zda příspěvek pustí dál do sekce B, kde se dá již na tento příspěvek reagovat. Velké množství přispěvatelů nedovede napsat jasnou tázací větu a už vůbec ne správně samotný text. Proč? Ne každý je od přírody tak bystrý, aby toto zvládl. Tito si pak hrozně rádi stěžují na to, že je nikdo nepustil dál místo toho, aby čas věnovaný své stížnosti vynaložili na četbu pravidel zadávání příspěvků. -A- Nově přidané příspěvky ke kontrole moderátory Dočasná sekce ke kontrole, opravení moderátory. Po přidání vašeho příspěvku do této části vyčkejte až první volný moderátor provede správnost zadání. Uchovejte si URL adresu příspěvku v oblíbených. Pokud nebude v předmětu jasně definovaná otázka nebo příspěvek srozumitelný, moderátor téma uzavře s krátkou poznámkou za svým #číslem#. Toto fórum má svá přísná pravidla. Máte možnost je respektovat a pak je váš příspěvek akceptován.Vždy jsem si myslel, že je to naprosto jasné i těm méně bystrým. Dnes už vím, jak hodně jsem se spletl.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|