Potřebuji zavést elektřinu do zatím "neelektrifikov ané" místnosti (rozvody však jsou ve zdi) v klasickém venkovském domě, takže pouze s rozvody o vodičích L a PEN.
Zvolil jsem klasickou "3x prodlužku" a zapojil ji do věnečku z kterého je již dále zaveden proud do jedné zásuvky v sousední místnosti.
L vodič (H) s prodlužky jsem připojil k fázi na věnečku a N vodič (M) na PEN. Ochranný (ZŽ) jsem zatím nepřipojil (kontaktů se nedotýká, je izolován), do zásuvky zatím připojuji pouze zařízení s vidlicí (bez uzemnění).
Tímto způsobem to nemůžete za žádných okolností udělat! Toto zapojení je životu nebezpečné. Pozvěte elektrikáře a nechte připojit přívod do místnosti standardním způsobem. Protože máte jen dvojvodičový rozvod bude to stejně pouze provizorium do doby, než rozvody upravíte podle současných požadavků.
K mému překvapení na kolíkách prodlužky i doutnavka slabě indikuje fázi.
Vodiče vedoucí v kabelu vedle sebe tvoří kondenzátor a ten jak známo střídavý proud vede, což stačí k tomu, aby fázová zkoušečka, která má mizivou vlastní spotřebu, na nezapojeném vodiči svítila. Odborník dokáže pomocí fázovky všelicos zjistit, ovšem vzhledem k určité nejednoznačnos
ti výsledků dále provede další zkoušky a měření pomocí vadasky nebo revizních měřících přístrojů, což je ale již mimo možnosti laika.
Učiním správně, když PE ochranný vodič "zemák" z prodlužky připojím do věnečmu na PEN, kde je již N vodič z prodlužky?
To je správné řešení, ovšem jen tehdy, pokud se provede kontrola, že se skutečně jedná o PEN a proměří se vnitřní odpor sítě revizním přístrojem.
Moje závěrečná rada je stejná jako u kolegy Hasaly: pozvěte zkušeného elektrikáře, nejlépe rev. technika.