David Hruda

|
 |
« kdy: 13.03.2013, 20:47 » |
|
V rozvaděči jsem nalezl takto (ne)zapojenou přepěťovou ochranu. L1-L3 jsou odpojeny po nějaké závadě ve vn rozvodně, kdy zapracovaly (prý, nikdo si nic nepamatuje...). Není mi ale jasné zapojení mezi N a PE, kde PR100 je jen propojovací modul a B20/C bleskojistka. Sehnal jsem projekt a je to takhle i v projektu, ale nějak to nechápu.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 14.03.2013, 04:03 » |
|
Tak tyhle očouzené vraky z rozvaděče jedině vyházet i s kabeláží, buď použít nové a správně zapojit a nebo nic a záslepky. Máte to opravit nebo zrevidovat?
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.03.2013, 06:06 » |
|
Ty přepěťovky jsou po své životnosti ! Vyměnit, znovu zapojit ale tak aby nebyla v rozvaděči smyčka z přívodních kabelů a napojení na PE... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 14.03.2013, 06:24 » |
|
V zapojení těchto přepěťových ochran zřejmě problém nebude. S tímto způsobem zapojení jsem se už několikrát setkal, je to takhle namalováno i v návodu výrobce, takže to asi nějaký význam má. Jak psal kolega Schwarz, poměrně často se setkávám s tím, že jsou použité přepěťové ochrany pro TN-S (L1, L2, L3 a N) v rozvaděčích, kde je provedeno rozdělení PEN, takže skutečně je modul N v podstatě "vyzkratován". Podle mě to nemá žádný význam a šlo by v těchto případech použít ochrany pro TN-C , ale zajímal by mě názor dalších.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.03.2013, 12:50 » |
|
Sehnal jsem projekt a je to takhle i v projektu,
V zapojení těchto přepěťových ochran zřejmě problém nebude. S tímto způsobem zapojení jsem se už několikrát setkal, je to takhle namalováno i v návodu výrobce, takže to asi nějaký význam má.
V tomto případě to je blbě a kdo to tak navrhl by zasloužil nakopat
Taky by mě zajímal ještě názor dalších kolegů  o:)
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.03.2013, 20:56 » |
|
Že jsou přepěťovky v pr... je jasné. Jen doplním: jedná se o rozvaděč v jednom z poschodí administrativn í budovy, přívod CYKY-J 5x10+CY25. Vrtá mi hlavou stav mezi N a PE, kde je paralelně propojka a bleskojistka- jaký to může mít význam? Tak tyhle očouzené vraky z rozvaděče jedině vyházet i s kabeláží, buď použít nové a správně zapojit a nebo nic a záslepky. Máte to opravit nebo zrevidovat?
Mám to zrevidovat - pro mě je to nevyhovující: rozpor s projektem. Posléze asi budu i opravovat, takže mě zajímá, jestli je tohle zapojení blbost, nebo je v tom nějaký fígl, který neznám.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 15.03.2013, 08:46 » |
|
...mě zajímá, jestli je tohle zapojení blbost, nebo je v tom nějaký fígl, který neznám.
Podle mne je správně a) (blbost). Jiskřiště mezi N a PE nemá důvod fungovat. Navrhl bych v RZ výměnu za standardní SPD v zapojení 3+1 a není co řešit.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Martin H.
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 15.03.2013, 09:29 » |
|
Jak psal kolega Schwarz, poměrně často se setkávám s tím, že jsou použité přepěťové ochrany pro TN-S (L1, L2, L3 a N) v rozvaděčích, kde je provedeno rozdělení PEN, takže skutečně je modul N v podstatě "vyzkratován".
V mojom projekte na RD bola tiež (aj) takáto chyba, teraz vidím, že to nebolo nič neobvyklého. Ale zaujímalo by ma, že keď taký rozvádzač potom "predpisovo" vyrába špecializovaná firma, čo spravia. Či si to všimnú, či sa pokúsia kontaktovať objednáteľa alebo projektanta alebo či to už po predchádzajúci ch skúsenostiach s následnými reakciami radšej rovno zapoja a myslia si pritom svoje. Potom by to bolo trochu ako s lekárnikmi. Musia dlho študovať, aby mohli podávať lieky z poličky podľa receptu od projektanta - teda chcel som napísať lekára.
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 15.03.2013, 14:10 » |
|
Jistota je jistota.  Tady to není o "jistotě" To je v jakémsi prostoru, kde se "potkává" více napájecích sítí, takže "snad" to tam má nějaké opodstatnění. Tam je spíše chyba, že ta přepěťovka je "před jističem" a ten přívod je jištěn tak, že to asi pro tu přepěťovku bude poněkud "silné"..., takže kdyby se otevřela při nějaké špičce, možná by se "radostí rozptýlila do okolí"... Je to prostor, kde se některé věci řeší "radikálně", viz obrázek, za tohle už mě chtěli mlátit i posílat na psychiatrii, když jsem to někomu zkusil z legrace navhrnout do koupelny...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 15.03.2013, 19:15 » |
|
Jirko, můžeš sdělit nějaké podrobnosti o tom, co je na obrázku? Na futrech bylo napětí?
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 15.03.2013, 19:35 » |
|
Jirko připojuji se, co tím chtěl někdo dokázat?
To mě překvapuje, že se ptáš právě ty. To je v jedné napájecí stanici pro drážní trakci 25kV AC a tam se důsledně spojuje vše se vším "a důkladně". Někde to mají udělané méně nápadně, tohle jsem si vyfotil právě proto, že je to tak "vystavené na odiv"... A je tak drsnej žertík, když se někdo zeptá na pospojování v koupelně a já vytáhnu takový obrázek?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|