rolfovo
|
 |
« kdy: 14.01.2019, 11:47 » |
|
Mám spínací zásuvku, která ale, jak jsem zjistil, odpojuju nulák, tedy to, co je v pravé dírce zásuvky (z mého pohledu). Máme ještě starý typ rozvodů, kde pravá dírka je propojená s kolíkem jedním vodičem. Proto se chci zeptat, když přes tuhle spínací zásuvku připojím pračku nebo olejový radiátor, hrozí riziko úrazu proudem, když vlastně fáze je pořád zapnutá?
|
|
|
|
Jiří Mudra

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 14.01.2019, 12:38 » |
|
Pokud je instalace v pořádku, vypínaný je pouze pracovní vodič. Ochranný vodič zařízení by měl zůstat připojený.
Z tohoto hlediska by nemělo dojít k nebezpečné situaci
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 14.01.2019, 12:42 » |
|
Ano, hrozí s velkou pravděpodobnos tí úraz el. proudem! Tedy ve chvíli, kdy je zásuvka "vypnuta" tím nulákem. Za prvé, co je to spínací zásuvka? Asi mělo být "spínaná", ne? Čím je spínaná a proč? Co nejdříve pozvěte elektrikáře, je třeba to uvést do správného stavu!!! Vy se v tom nevrtejte a do zásuvky nic nezapojujte! Spínaná zásuvka stykačem, či spínačem s odpovídajícím proudem (v tomto případě 16A, klasické pro světlo mají ale jen 10A) může být, ale musí se odpínat fáze!
Jiří Mudra: Pozor, je tam rozvod TN-C.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.01.2019, 12:49 » |
|
Jiří Mudra: Pozor, je tam rozvod TN-C.
Pouze před zásuvkou. Za zásuvkou už je TN-S, takže opravdu nic nehrozí.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
Rolf K
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.01.2019, 13:32 » |
|
Omlouvám se za blbý popis, ano, jedná se konkrétně o tuhle zásuvku: https://www.chytrevypinace.cz/Sonoff-S26-d68.htmA právě tam mě zarazilo, že se nevypíná fáze, ale ten druhý vodič... Každopádně moc děkuju za rady
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 14.01.2019, 21:00 » |
|
Pokud vše je provedeno správně, z nebezpečí úrazu bych strach neměl.
Ale setkal jsem se se stavem, který jisté nebezpečí přinesl: ve zdroji k notebooku došlo k průrazu kondenzátoru ve filtru a N se nedokonale spojilo s PE (den před tím byla bouřka, takže nějaká špička se na tom mohla podepsat) V zásuvkovém adaptéru vypnutý N vodič, ale jeho potenciál se tam dostal z PE a moc nechybělo, aby došlo k požáru. Spotřebič se choval jako zapnutý, ale dost se v místě přívodu hřál (kdyby tam byl chránič, zareagoval by, elektroinstala ce z doby, kdy se dával jen na zásuvky v koupelně, venku,...)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 17.01.2019, 09:36 » |
|
Běžně se asi prodává, nicméně rozum to postrádá  Může to působit zmatečně. Jak vysvětlit laikovi, že LED světýlka na vánočním stromku svítí, a když je takovým zásuvkovým adaptérem vypne, ve tmě je vidět že slabounce svítí dál... :-) Není to nebezpečné? Nemůže vyhořet? Nebo to chytá nějakou FreeEnergii?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 17.01.2019, 19:26 » |
|
Docela by mne zajimalo, jak sel historicky vyvoj a proc se zauzivala u nas a na Slovensku faze vlevo, kdyz ostatni zeme ji meli vpravo?
Protože jsme se dostali na levicovou stranu vývoje?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|