|
|
IM
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 16.08.2010, 15:12 » |
|
Nikde není explicitně stanoveno, že se bod rozdělení PEN na PE a N musí samostatně uzemňovat.
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 16.08.2010, 21:49 » |
|
Uzemnění vodiče PEN je významné v tom, že odřízne nebezpečí poruchy tohoto vodiče před tímto bodem. Pokud dojde k přerušení PEN, nebezpečné napětí se objeví na všech částech za ním. Uzemnění ovšem srovná tento nebezpečný potenciál se zemí. Ideální místo pro uzemnění PEN je tedy HOP.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Milan Slovensko
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 17.08.2010, 06:27 » |
|
Uzemnění vodiče PEN je významné v tom, že odřízne nebezpečí poruchy tohoto vodiče před tímto bodem. Pokud dojde k přerušení PEN, nebezpečné napětí se objeví na všech částech za ním. Uzemnění ovšem srovná tento nebezpečný potenciál se zemí. Ideální místo pro uzemnění PEN je tedy HOP.
Čo je prosím vás "HOP"??
|
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.08.2010, 09:17 » |
|
To je sice pravda, ale doporučuje se uzemnit vodič PE nebo PEN v místě vstupu do budovy - viz příloha.  Jsem rád, že jste mi potvrdil, co uvádím v odpovědi #2. Jinak asi žádné uzemnění ochr. vodiče není na škodu.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.08.2010, 09:51 » |
|
Uzemnění vodiče PEN je významné v tom, že odřízne nebezpečí poruchy tohoto vodiče před tímto bodem. Před 20 dny jsem tento případ řešil...PEN uhořel v místě napojení RD na sloupě... Zničili se právě připojené 1fáz spotřebiče.... po "po hloubkové" kontrole jsem zjistil že přizemění je vyvedeno ale nebylo nikdy zapojeno!!Stačilo cca 5 cm vodiče a bylo by po škodě! Revize byla vytvořena při připojování RD na síť..!?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek Lukavský

Stěžeň je vlastně stožár s plachtou :-)
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 17.08.2010, 21:58 » |
|
Tak si v tom rozvaděči udělejte hlavní ochranné pospojení (HOP) na svorkovnici PEN (voda, plyn, topení a vývod ze svodu hromosvodu). Pokud tam máte víc rozvodnic ak si do nich taky dejte vývod z této HOPky. To vše odpovídajícím pruřezem CY vodiče. A máte i to uzemění  Můj dotaz zněl, pokud je má aktuální situace taková, jako je na přiloženém obrázku (neexistence uzemnění) a chci dodatečně uzemnění u svého domu zřídit, kde, tedy ve kterém místě, mohu uzemnit, tedy spojit zž vodič s vývodem zemnící soustavy? Samozřejmě provizorní rozvaděč bude ve finále nahrazen domovním rozvaděčem s více vývody, ideálně i svodiči přepětí a jak už jsem psal, dispozičně by se mi více hodilo dotáhnout FeZn pásek ze zemnících tyčí do domovního rozvaděče, kde ale už je samostatný N a PE. Dotáhnout zemnění až do ER rozvaděče, kde se mi dělí PEN na PE a N by bylo dispozičně více problemtické (i když, jak mi psal p. Horský, nelze v mém případě svorkovnici v ER rozvaděči považovat za bod rozdělení?).
|
-- M.L. --
|
|
|
|
|
Jiří Přibáň
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 19.08.2010, 07:25 » |
|
Marku, stav se, proberem to.... Hromosvodáře už mám objednaného, ale právě se mě ptal, kam má zemnění vyvést (ke kterému rozvaděči).
|
|
|
|