vojpetr
|
 |
« kdy: 27.09.2007, 08:51 » |
|
Vcera mi vznikul nasledujici problem: Pri dotyku baterie ve sprse jsem "dostal ranu" Zjistil jsem ze to same je pokud se dotknu topeni. Pokud mam pantofle a suche ruce neni to znat ale na boso na mokre podlaze to je pecka.
V ostatnich castech domu je to v poradku (i kdyz se dotknu stejne trubky o patro niz). Jak topeni tak vodovod jsou zemene v obou patrech.
Zkousel vypnout zasuvky i svetla ve zminene koupelne ale nepomohlo to. Pokud mate nekdo typ jakym zpusobem postupovat ci odstranit zavadu budu vdecny.
|
|
|
|
|
vojpetr
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.09.2007, 09:16 » |
|
Podlahove topeni nemam nikde v dome.
|
|
|
|
|
|
|
vojpetr
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.09.2007, 09:56 » |
|
 za Vase podmetne informace! Kontaktuji odbornika.
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 27.09.2007, 11:03 » |
|
V první řadě by se mělo ověřit to ochranné pospojování, může na něj být odněkud zavlečené napětí. Připadalo by to v úvahu u TN-C instalace, kde je pospojení připojené ze zásuvky 230V. Pokud by byl přerušen přívodní PEN vodič a zároveň něco připojené v zásuvce, dostávala by se část napětí přes pospojování na tu vodovodní baterii. Pokud bude pospojení v pořádku, bude to zřejmě opačně, "kope" okolí proti uzemněné baterce... Potom by byl zřejmě byl poškozený kabel někde ve zdi nebo v podlaze. Na každý pád je to úkol pro odborníka. BTW, toto je krásný příklad toho, proč jsem zastáncem všeobecného používání proudových chráničů ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
|
zerotest
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 27.09.2007, 12:07 » |
|
Zavolali mě ke stejnému problému v jednom rekreačním středisku. Následným měřením jsem zjistil, že: přívodní vedení je v pořádku - zemní odpor + impedance uzemnění HDS 1 Ohm Pospojování ve sprchovacích boxech umývárně a WC částečně neúplné, jak se mi podařilo zjistit rozvody byly v kombinaci kov a plast. Co je zajímavé, že i kovová baerie na plastovém potrubí měla napětí proti zemi. Napětí mezi baterií a zemí po osprchování 3 až 10V/. Odpady a potrubí jsou plastové a kameninové. Výtoky jsou dva septik a trativod. Zemní odpor mokrého kameninového potrubí 0,5 Ohmu. Nakonec jsem došel k názoru že jde asi o úbytek napětí sítě /PEN/. Setkal se někdo s něčím podobným?
|
|
|
|
Jan Němec
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 27.09.2007, 12:18 » |
|
Já osobně jsem něco takového řešil kolem zahradní chatky. Naměřil jsem napětí mezi sprchovou vaničkou a baterií s průtok. ohřívačem do 10V. Místo dalšího uzemnění venkovního vedení bylo celkem daleko. Taky to celkem slušně při sprchování cítili, a když tam chránič byl...
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 27.09.2007, 12:20 » |
|
uzemnění HDS 1 Ohm
Měřil jste skutečně rozpojený zemnič nebo celkový zemní odpor uzemnění PEN? To jsou dvě velmi rozdílné věci. Odpor zemniče 1 Ohm se nedosáhne tak jednoduše. Pokud by to byl celkový zemní odpor uzemnění PEN, což bych si myslel, tak tato hodnota nic neříká o stavu zemniče u HDS, který může být špatný a potom případný úbytek na PEN ze sítě jde vesele do objektu. Rozvod nn může být v horším stavu, síť může být delší a může se pak jednat o úbytky napětí na PEN proti vztažnému zemniči, který není spojen ani v zemi s PEN. Pokud by bylo provedeno pospojování a dobré uzemnění problém by se neměl vyskytovat, snad jen v případě, že je nějaký spotřebič zapojen proti zemi nebo probíjí. Pospojování ve sprchovacích boxech umývárně a WC částečně neúplné, jak se mi podařilo zjistit rozvody byly v kombinaci kov a plast. Co je zajímavé, že i kovová baterie na plastovém potrubí měla napětí proti zemi. Napětí mezi baterií a zemí po osprchování 3 až 10V/. Záleží na vodivosti vody v daném potrubí a na vzdálenosti od vodivé části na které je zavlečeno napětí. Možná, že vadný boiler za zdí byl napojen kouskem plastového potrubí do sprchy. Tam potom může probíjet i voda.
|
|
|
|
zerotest
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 27.09.2007, 12:40 » |
|
To Rozmahel taky mě napadlo jestli není náhodou napojený někde na síť, ale jednalo se o starý vývod /k zemniči/ a vedl asi k blízké přehradě vzdálené 50m. Tak je možné že byl ovlivněn spodní vodou z ní stejně jako septik. Ještě mohl být napojen na potrubí, ale do země není vidět. Je tam nadzemní vedení a napojení na něj nebylo vidět. Nakonec jsem to vyřešil tak že potřeba provést úplné pospojování a to včetně armování v podlaze.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 27.09.2007, 15:03 » |
|
Pokud chcete mít jistotu, co vlastně kope, udělejte si nezávislé uzemnění. Nemusí to být nic zvláštního, pokud použijete nějaký přístroj s velkým vstupním odporem (digitální), stačí nějaký kovový kolík nebo trubka cca 40 cm dlouhá. Uzemnění dejte alespoň 10 m od objektu, aby nebylo ovlivňováno. Může totiž nastat situace, kdy by byl přívodní PEN buď hodně špatný nebo přerušený a "uzemňuje" se přes všechno možné, co je sním spojené. Například vodovodní potrubí ... No a potom můžete zkoušet měřit napětí na PEN, na potrubí, na podlaze a na stěnách (přes ten mokrý hadr).
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 27.09.2007, 16:02 » |
|
Je třeba zjistit odkud je napětí zavlečeno. Pospojování sice cosi vyřeší ale není na to možné spolehnout a porucha se může stupňovat a s ní i dotykové napětí. Pokud se napětí šíří po PEN ze sítě je nutno řádně zjistit a změřit stav uzemnění PEN / samostatných zemničů / po trase vedení od trafa až po HDS objektu. Déle by mohlo přijít po vodovodu atd... Ověřit je to třeba měřením proti vztažnému zemniči který není s ničí spojen a je dostatečně vzdálen tak jak uvedl p.Hasala. Totéž může být způsobeno závadou ve vlastní el.instalaci objektu. Nakonec jsem to vyřešil tak že potřeba provést úplné pospojování a to včetně armování v podlaze.
Pokud by Vámi navržené pospojování nesnížilo napětí na nulu tak by se mohlo stát, že někdo, kdo se drží neživé části takového pospojovaného vodivého předmětu nebo i spotřebiče a dotkl by se nějakého náhodného zemniče který není pospojován dostane ránu. Byla by to dle mne typická ukázka " mimo vlivu zóny ochranného pospojování ". Aby to nakonec nebyla stará zemněná síť a na konci někdo zanuloval.
|
|
|
|