DaliIP24
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« kdy: 16.11.2020, 11:03 » |
|
Je v pořádku a bezpečné zapojit do koupelny infrazářič Eurom Q-Time 1500 ochranou IP24? Koupil jsem tento zářič s tím, že se nikde nepsalo o tom, že by to měl být zářič na terasu, to jsem se dočetl až když došel v návodu. Připadá mi jako by to bylo kvůli bezpečnostní ochraně jednodušší povolit zařízení na terasu namísto do koupelny. Zde jsem se dočetl, že do koupelny by mel mit krytí alespoň IPX4. Pochopil jsem to tak ze IP24 a IPX4 jsou dva rozdilne stupne ochrany. Je možné, bezpečné a legislativně v pořádku používat tento zářič v koupelně? (Prip. pokud ne vrátím ho prodejci, nechci nikoho v koupelně zabít) Na poslednim obrazku je červeně znázorněno místo kam bych chtěl zářič umístit a sklopit dolů (na pračku bysme chtěli položit podložku na přebalování mimina- proto chci umistit do koupelny topidlo, aby bylo dostatečně teplo i pro novorozeně:) ) Předpokládám že bude potřeba dát drobnosti umístěné na zrcadle pryč aby nevznikl požár, ale koupelnové zrcadlo má osvětlení překryté matovaným plexi....Zářič by na něj neměl svítit, ale to asi také nebude ideálně daleko.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #2 kdy: 16.11.2020, 13:03 » |
|
Já v popisu výrobce vidím, že uvádí vhodnost použití např. do koupelen. Pokud dodržíte zóny a normativní požadavky, tak bych pak neviděl problém. Myslím, že je vhodný pro montáž do zóny 2 (600mm od svislé hrany vany a sprchového koutu). Jak píše kolega, z fotografií není vidět o jakou zónu se jedná.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #4 kdy: 16.11.2020, 14:58 » |
|
Jakoukoliv úpravou výrobku přijdete o záruku. Dále je otázkou, zda je vhodné připojení k okruhu osvětlení. Doporučil bych obrátit se na elektrikáře nebo RT.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #6 kdy: 16.11.2020, 18:28 » |
|
Důležitý je příkon tělesa, jištění a průřez vodičů.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #9 kdy: 16.11.2020, 20:57 » |
|
Kabel, soudím podle 50 let starého jističe, hliníkový, rozvod dvojvodičový, asi bych uvažoval o rekonstrukci elektroinstala ce. Příkon je podle dokumentace 1,5 kW, čili něco přes 6A. Není to tedy zrovna málo. Minimálně by chtělo přívod zkontrolovat, hliníkové vodiče ve svorkách dotáhnout a také zjistit, zda na tomto jističi není další odběr.
|
Václav 3
|
|
|
|
DaliIP24
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #11 kdy: 16.11.2020, 22:13 » |
|
Kabel, soudím podle 50 let starého jističe, hliníkový, rozvod dvojvodičový, asi bych uvažoval o rekonstrukci elektroinstala ce. Příkon je podle dokumentace 1,5 kW, čili něco přes 6A. Není to tedy zrovna málo. Minimálně by chtělo přívod zkontrolovat, hliníkové vodiče ve svorkách dotáhnout a také zjistit, zda na tomto jističi není další odběr.
Jistice jsou asi opravdu tech 50let stare, nicmene stavel tata jako novostavbu postaveno v 88’, kabely jsou 2,5 v mědi.
|
|
|
|
Peter Lovacký
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #12 kdy: 16.11.2020, 22:18 » |
|
Kabel, soudím podle 50 let starého jističe, hliníkový, rozvod dvojvodičový,
A kebyže som puntičkár, tak na PEN je pripojený len N a PE je odštiknutý...t akže plný počet vodičov v obvode tiež nie je ...asi by som nad kachličkami začal sekať .. 60cm nad umyvadlem by mela byt zona 3, a ta cokolada je u stropu... ale dik za postreh
Neviem vaše pravidlá pre umývací priestor...u nás je ten priestor myslím že až po strop kabely jsou 2,5 v mědi.
Vymenil by som všetky tie ističe, (aj za 13 či 16A)...
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #13 kdy: 16.11.2020, 22:30 » |
|
... zona 3 ...
Zóna 3 je už historie, dnes se uvádí pouze 0, 1, 2 a "zbytek místnosti" Zapojit dnes v koupelně něco bez proudového chrániče, ať pro to zřídíme zásuvku, nebo to upravíme a připojíme přímo, je v bezpečnosti dost radikální krok zpět!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #16 kdy: 17.11.2020, 00:34 » |
|
Ne, musí být mimo umývací prostor, který je ohraničený, asi stejně jako na východě, hranou umyvadla. Zásuvka je přípustná vně hrany. Ale, pokud je zařízení výrobce určeno/výrobce umožňuje užití v umývacím prostoru, tak tam toto zařízení smí být. Ale už se nepíše nic o propojovacích krabicích atp.
Dle mě je jediné správné řešení, natažení nového kabelu z rozvaděče, mimo umývací prostor a mimo zóny osadit zásuvku, která bude za proudovýcm chráničem s vybavovacím proudem 30mA.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|