Jan Suk
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 10.01.2018, 14:53 » |
|
Rekonstruuji již několik let dům, místnost po místnosti a nyní jsem se dostal ke koupelně. Na celý dům mám nový projekt elektro, SÁM si provádím rozvody elektřiny v místnostech + slaboproud. Ač mi budete jistě odporovat, když ví člověk co má použít a kde to má zapojit (projekt), zvládne to každý. U koupelny jsem si původně říkal že jí opravdu nechám až nakonec na odborníka (stejně jako si nechám odborně zapojit hlavní a podružný rozvaděč v patře). Jenže v koupelně není kromě žebříku žádné elektrické zařízení, dvě zásuvky a dvě světla a navíc jsem se za ty roky už leccos naučil. Takže jsem se nakonec i do toho pustil sám. Vyhovuje mi to, mohu si udělat věc která při rekonstrukci zrovna přijde na řadu sám, nemusím zvát na každou půlhodinovou práci odborníka.
A nyní konečně k věci. V projektu je uvedeno, že v koupelně budou použity zásuvky s krytím IP44. Máme zvolenou sérii ABB Tango a tato série nenabízí vícenásobné rámečky s tímto krytím. Je samozřejmě možné umístit vedle umyvadla vypínač a zásuvku hned vedle sebe v samostatném rámečku, ale vypadá to opravdu divně (zkoušel jsem si nasimulovat na dlaždičky). Je dle normy nutné použít v koupelně zásuvky s IP44 (samozřejmě za předpokladu dodržení zón)? Jak bude k nedodržení předepsané zásuvky z projektu přistupovat revizní technik?
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #4 kdy: 11.01.2018, 10:13 » |
|
Asi nejde soudit bez osobní prohlídky koupelny. Zásuvku ABB CLASSI, nebo IP44 je nekonečný problém mezi investorem, uživatelem ohledně vzhledu a revizákem. Pokud se zásuvka pohybuje mezi 61-100cm od vany, tak vždy doporučuji IP44, a většinou se zabývám koupelkama v bytech. Vím jak se chovají děti a některé roztoužené páry v koupelnách... Berme případ, kdy není v zásuvkách nic zapojeného, pokud je tam permanentně zapojený fén, tak IP 44 moc neochrání. Na TIČR mi před odchodem od zkoušek dali radu "revidujte také selským rozumem a svými zkušenostmi a ne jen podle norem"
Na druhou stranu se zase nic nemá přehánět. Osazením zásuvky krytí IP44 do uvedených prostorů jde dle mého názoru jen o pouhý alibismus ze strany montéra a projektanta, který nemá moc jasno. Ještě jsem neslyšel, že by někde někdo umřel na zásah el. proudem při nacákání do zásuvky z vany a že máme v ČR tisíce bytů s papundeklovými jádry, kde je zásuvka blíže než oněch normativních 60cm. To bych si mohl také "selským rozumem" prosazovat osazení zásuvek v krytí IP44 nad pracovní kuchyňskou desku v blízkosti dřezu, kde je baterie vybavená sprchou k oplachu nádobí. Co kdyby se majiteli zamotala hlava a sprchou si nastříkal do zásuvek na lince? ??
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #5 kdy: 11.01.2018, 11:42 » |
|
Všeobecně, když něco uděláme bezpečnější, jak je v normě , nikomu v tom nebráním!! Požadavek norem je minimální provedení bezpečnosti. Je fak, že se nemá nic přehánět , ale když majitel chce, ať si dá zásuvky IP 54 i do obýváku..
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #6 kdy: 11.01.2018, 11:49 » |
|
........ ale když majitel chce, ať si dá zásuvky IP 54 i do obýváku.. No právě že nechce. Zdá se mu to nehezké a má pravdu. Já bych si to do koupelny takto nedal.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #7 kdy: 11.01.2018, 13:14 » |
|
... To bych si mohl také "selským rozumem" prosazovat osazení zásuvek v krytí IP44 nad pracovní kuchyňskou desku v blízkosti dřezu, kde je baterie vybavená sprchou k oplachu nádobí. Co kdyby se majiteli zamotala hlava a sprchou si nastříkal do zásuvek na lince? ?
... ale když majitel chce, ať si dá zásuvky IP 54 i do obýváku.. Stačí být "radikál", přemýšlet o tom, že občas mohou být doma děti sami, "nad požadavek normy" si tam představit vliv BA2 a už by se dalo přemýšlet v celém bytě o vyšším krytí než IP2X Ono by to chtělo "zbytečně to nepřehánět"...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #10 kdy: 12.01.2018, 07:56 » |
|
Nějak mám z této diskuze pocit, že projektant vypracuje projekt a tímto to pro něho končí, a k případným změnám v projektu se vyjadřovat nebude! Nebylo by lepší řešení nejdříve oslovit projektanta a teprve po zdůvodnění požadavku krytí zásuvek IP44 v koupelně zadat dotaz?
Já pana Suka chápu. Více hlav více ví. Projektant si může díky svému neochvějnému egu, které si pak může honit před zákazníkem laikem, stát za blbostí, kterou navrhl. Znám pár takových týpků a rozhovor s nimi je opravdu velmi náročným dialogem. Projektant by měl být naopak rád, že se jeho dokumentací někdo zabývá, že nevytvořil jen složku pro úřad, která skončí v šuplíku. Mě to baví.
|
|
|
|
|
Jan Suk
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #12 kdy: 12.01.2018, 14:31 » |
|
všem za příspěvky a rady, mám odpovědi které jsem potřeboval. Řešením je pro mě zásuvka bez IP 44. V případě problémů s revizí bude následovat domluva s projektantem na změně projektu. Již jsem s ním jednou řešil otázku úpravy projektu a měl jsem pocit, že se mu do toho vůbec nechtělo (úpravy mi rozmlouval, naopak velmi aktivně podpořil řešení které změnu projektu nevyžaduje). Zřejmě protože se musí opakovat kolečko schvalování, nevím. Takže to bych nechal jako nejkrajnější řešení. Díky všem za váš čas
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #14 kdy: 13.01.2018, 14:20 » |
|
........... a pokud chcete IP44 tak i 2 rám umí (nejsem sijistý 3 rámečkem)
Kdybyste četl předchozí diskusní příspěvky, zjistil byste, že nechce
|
|
|
|
|
|