No s tím tukem nevím, něco je vodivé, něco ne a taky si nejsem jistý, jak by se to začalo chovat při zatížení vodičů - asi by to začalo stékat, u hořlavého podkladu (okolí) by to mohlo teoreticky způsobit požár.
Jednou jsem byl svědem toho, jak jedna vyhřátá krabice (ACIDUR, s hliníkovými vodiči) doslova explodovala. Nepodařilo se mi tedy zjistit, jestli to způsobil přímo tuk (vazelína) nebo voda, každopádně zbytky nějaké vazelíny byly na kovových částech patrné.
U nás na JM máme celkem bohaté zkušenosti i instalacemi ve vinných sklepech, kde bývá také velmi vlhko.
Na ochranu odbočných krabic se už zkoušelo kde co, už jsem viděl celou řadu různých "osvědčených" metod. Jen co si tak vzpomínám, kromě různých vazelin (nic moc) také třeba silikonové oleje ve spreji (poměrně dobré), zastříkávání spojů tzv. AKUTOLem (slušné), zalévání odbočných krabic šetrtonem, dentakrylem, eprosinem apod. (nečekaně dost špatné), vyplnění celého vnitřního prostoru krabice vazelínou (špatné) atd.
Za poměrně originální také považuji. tzv. "zavařování" krabic - krabice se před uzavřením nahřála fénem nebo horkovzdušnou pistolí, potom se zašroubovala, po vychladnutí se uvnitř krabice vytvořil podtlak, který "přilepil" víčko krabice - v podstatě stejný princip jako u zavařování ovoce a zeleniny ...
Podle mě byl hlavním problémem materiál krabic (bakelit), uvnitř se tvořil kondenzát.
Od té doby, co se používají krabice z jiných materiálů, se to trochu zlepšilo.
A tak jsem psal už v předchozím příspěvku, osobně se mi do podobných prostředí osvědčily jednoduché krabice s fóliovými průchodkami.