PatrikK
|
|
« kdy: 07.01.2009, 10:38 » |
|
Chystám se modernizovat dům novými spínači a zásuvkami, konkrétně jsem se rozhodnul pro starou, ale stále si myslim dobrou klasiku Tango. Můj dotaz se týká clonek u zásuvek. Automaticky je hodlám použít v dětských pokojích. Dotaz na zkušené montážní harcovníky: Doporučujete je použít v celém domě včetně dílny ? Osobně mám trochu nedůvěru v clonky - že se opotřebují a budou klást "nepřiměřený odpor", že se rozlámou atd. Sám jsem si takového stavu u některých zásuvek všimnul - hlavně u často používaných spojení (pracovní prodlužky ...). Jestli máte někdo zkušenosti z dlouhodobého provozu, tak poreferujte, nejlépe přímo na Tango, resp. na strojky od ABB. Kdybyste měl někdo fotku, jak ten mechanismus vypadá, šup sem s ní .
|
|
|
|
|
ALCR
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #2 kdy: 07.01.2009, 11:22 » |
|
Osobně mám doma nainstalovanou ABB řadu Time s clonkami již cca 3roky a žádný problém jsem nezaregistrova l.
Co se týče přímo ABB řady Tango namontovali jsme jich s clonkami cca za 5 let zpátky dost a ještě si nikdo nestěžoval.
Když už zásuvky s clonkami, tak bych je instaloval všude, minimálně tam kam mohou mít přístup děti bez dozoru.
|
Elektromechani k el. zařízení §6+8 Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A -------------------------------------------------- Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňován í českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.
|
|
|
|
Michal Kolesa
Chráněnec Clusteru
Michal Kolesa
|
|
« Odpověď #3 kdy: 07.01.2009, 11:24 » |
|
Spolehlivost u renomovaných výrobců je 100%. U levných krámů z tržiště se kvalita různí.
A jak mám poznat, že tato značka patří renomovanému výrobci ? Jsem mladý, neznalý, bez praxe Ve své elektrodílně mám zásuvky od merlin Genir
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #4 kdy: 07.01.2009, 11:31 » |
|
A jak mám poznat, že tato značka patří renomovanému výrobci ? Jsem mladý, neznalý, bez praxe
Ve své elektrodílně mám zásuvky od merlin Genir
Jóó to chce praxi a dobrý rozhled příteli. Ddnes je tolik informací o zboží, že spotřebitel nemá šanci vypátrat kvalitu než přes reference jiných. Většinou značka kvalitu garantuje, bohužel v jiných oborech už ani to neplatí. Co se týká clonek rozpadly se nám u neznačkových prodlužek.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
PatrikK
|
|
« Odpověď #5 kdy: 07.01.2009, 15:42 » |
|
Souhlasím s panem Minaříkem. Víra pouze ve značku už dnes nestačí. I "značky" jsou dnes tvrdě tlačeny směrem k nízkým cenám. Novodobí akcionáři, zejména různé fondy a uskupení, kašlou na dobré jméno firmy. Potřebují rýžovat zlato teď, zítra už budou mít vložené investice jinde. No a pak je tu OEM výroba. Tu dnes využívá každá "značka", a to čím dál více. ABB EPJ nevyjímaje. Prostě se jim líbí nějaký produkt, tak požádají výrobce, ať jej pro něj vyrábějí. Dobrý OEM výrobce ale může časem přerůst "značkám" přes hlavu. Třeba LG v elektronice se dostala tam kde je díky OEM výrobě. Dnes pro ně pracuje třeba legendární guru hi-end audia Mark Levinson a za obchodní výsledky by se nemusela stydět ani mnohem renomovanejší a zavedenější firma.
Opravdu si vážím každé reference od zasvěceného člověka - to je informace k nezaplacení.
Z Vašich dosavadních příspěvků to vypadá, že kombinace ABB+clonky by měla být odzkoušená a bezproblémová. Povzbudila mne i fotografie clonky na linku u příspěvku pana Minaříka. Zdá se stupidně jednoduchá a v případě přesné výroby a v ne moc prašném prostředí předpokládám její dobrou funkci. Potěší mne však i další reakce.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #6 kdy: 07.01.2009, 16:03 » |
|
Odpověď: Stejná jak bez clonek!!! Máme v namontované dvě zásuvky v jedné místnosti s a bez ....asi jiná nebyla... zatím OK obě bez problémů....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #8 kdy: 07.01.2009, 18:03 » |
|
Mohu ještě doporučit to, co píše kolega ALCR ... Nechtěl jsem vyzdvihovat výrobce ale i já mám na mysli zásuvky od ABB... mají velký sotiment typů /designu/ aby snad každý vybral od "milionáře" po "nezaměstnaného" /myslím cenově/...Hodně namontovaných a tak cca 1 % se pokazí..../s clonkami/...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Tomáš Pančochář
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #9 kdy: 21.11.2023, 20:37 » |
|
. Je to 5 minut zpět, co jsem se doma zděsil a na základě toho co se stalo jsem začal googlit a tak jsem narazil na tuhle diskusi na téma clonky a bezpečnost.
Většina tu píše, že zásuvky ABB s clonkami jsou cajk a nic víc není potřeba řešit. Přidám tedy svou zkušenost 5 minut nazpět.
Byt po rekonstrukci z roku 2018.
Zásuvky jsem si tehdy dával ABB Swing L s clonkama skrz děti do budoucna. Dcerka 2.5 roku mi před chvílí našla vzorek šroubku v peněžence a protože je kutil jako táta kterého vidí pořád něco dělat tak ho vzala a společně s dřevěnou paličkou na maso ho začala zatloukat do zásuvky. Clonka byla otevřená a tak se trefila do černého. Samozřejmě ji to koplo, naštěstí vybavil proudových chránič.
Hned jsem překontroloval všechny zásuvky a našel jsem na dalších 2 místech clonky otevřené což mě vyděsilo a zítra jdu kupovat bezpečnostní krytky.
Určitě to není tak, že pokud mají zásuvky clonky tak jste Safe (aspoň za mě),to jsem si taky bohužel myslel. Na jednom místě byly clonky zaseklé v otevřené poloze a stačilo do zásuvky ťuknout aby se zavřely, na druhém místě byla vymačkaná pružinka. Jedna zásuvka byla často používaná, druhà minimálně.
Za mě na clonky víckrát nespoléhat!
Toť má zkušenost.
Čus bus
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #12 kdy: 21.11.2023, 22:14 » |
|
Clonky jsou citlivé na nečistoty. Jakmile se dostane do prostoru, kde je clonka a pružinka, nějaká nečistota - prach, písek, malbyt - začne clonka zlobit. Buď nezavírá, nebo naopak nejde zasunout vidlice. Jeden známý s nadsázkou říká, že se musí vidlice do zásuvky zarazit kladivem. Tento problém jde napříč značkami zásuvek a nezávisí ani příliš na kvalitě a ceně. Samozřejmě, že u neznačkových typů se problémy objevují častěji a dříve.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Petr Chalupa_
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.11.2023, 23:32 » |
|
. Na jednom místě byly clonky zaseklé v otevřené poloze a stačilo do zásuvky ťuknout aby se zavřely, na druhém místě byla vymačkaná pružinka. Jedna zásuvka byla často používaná, druhà minimálně.
Za mě na clonky víckrát nespoléhat!
Překontrolujte, jestli máte ty zásuvky správně dotažené. Pokud tu vrchní krytku přetáhnete, nebo je zásuvka namontovaná křivě (prohnutá), je možné, že kvůli tomu je v tom mechanismu clonek pnutí, které brání správné funkci. Kdybyste našel jednu, věřil bych ve vadný kus. Ale 3 kusy, to už je podezřelé. Mám dceru ve stejném věku. U nás je teď zase "IN" tahání za šňůry od lampiček. Také ji vyháním se strachem, aby tu tenkou šňůru nevytáhla z vypínače. Řekl bych, že bezpečnost obecně není o tom spoléhat se na jednu konkrétní věc. Prostě začíná to od poučení, přes clonky, použitý chránič atd. Myslím, že budu mluvit za všechny elektrikáře, když řeknu, že my častokrát vidíme potenciální nebezpečí v elektrice mnohem dříve, než naše drahé polovičky a obecně ostatní, co tomuto krásnému "sportu" neholdují
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #15 kdy: 22.11.2023, 04:33 » |
|
Děti mezi 1,5 až 5 léty poznávají svět a rodiče musí mít oči všude. To je období, kdy se dítko snaží hrát si se vším, co je k dispozici, nejen s hračkami, ale nejraději s tím, s čím si "hrají" rodiče. Nebezpečí číhá všude - horká kamna nebo trouba sporáku, elektrospotřeb iče, jejich přívody a vypínače, předměty ve výšce (pro děti např. na stole). Vylezou na místa, kam by se teoreticky dostat neměli, umí si vytvořit z různých předmětů "schůdky" a mají, s ohledem na svoji váhu, neuvěřitelnou sílu. Měli jsme s manželkou pět dětí a každé dokázalo "vymyslet" něco, co jsme ještě neznali a neočekávali. Mimo jiné dokázali i klasickou plastovou záslepku vytáhnout ze zásuvky bez klíčku - malé, šikovné prstíky a improvisované pomůcky pomohly.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #17 kdy: 22.11.2023, 10:54 » |
|
Já jsem o zásuvkách s clonkami na prodlužovačkác h nehovořil. Ovšem máte pravdu, tam je to problém daleko větší. Tam se také daleko více uplatňuje zanášení mechanismu clonky nečistotami a také se častěji musí vidlice "narazit kladivem".
|
Václav 3
|
|
|