Jiří Klenk
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 25.08.2009, 12:57 » |
|
Jaké jsou zdravotní rizika bydlení 34 m od vysokého napětí 20kV? Uvažuji o koupi novostavby domu, ale přítelkyně díky tomuto vedení nesouhlasí. Je její obava oprávněná?
#112#
|
|
|
|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 25.08.2009, 16:29 » |
|
Pokud v současné době bydlíte ve městě (hustě zastavěná oblast), a máte byt v přízemí, pak máte postel možná jeden metr od vedení 22kV. To Vaší ctěné přítelkyni nevadí? Já vím ono je v zemi, tak není vidět.
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 25.08.2009, 17:09 » |
|
Byl jsem v roce 1991 se podívat v nemocici AKH Wien a tam měli v jedné budově /nemocnice/ 60 ks traf 22kV asi 320kW..kdyby to bylo moc škodlivé asi by to tam tak po patrech neměli....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 25.08.2009, 20:40 » |
|
Jaké jsou zdravotní rizika bydlení 34 m od vysokého napětí 20kV? Uvažuji o koupi novostavby domu, ale přítelkyně díky tomuto vedení nesouhlasí. Je její obava oprávněná?
Moje oblíbená fráze  "Na všechno jsou normy".  Vaše obavy jsou popsané v ČSN 33 2040:1993 "Elektrotechnic ké předpisy. Ochrana před účinky elektromagneti ckého pole 50 Hz v pásmu vlivu zařízení elektrizační soustavy" Podle této normy se nemusíte ničeho obávat. Vzdálenost 34m je pravděpodobně v souladu i s platnými předpisy hygieny. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 25.08.2009, 22:20 » |
|
Já bych ještě dodal, že každý jsme jiný a tudíž na vnější vlivy reagujeme jinak. Ovšem vzdálenost 34m je již dostatečná a neměla by vadit asi nikomu z nás. Je si také třeba uvědomit, že byt nebo dům máme protkaný množstvím kabelů, které sice vedou napětí stokrát menší, zato proudy jsou větší a tato vedení máme mnohdy v těsné blízkosti.
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 26.08.2009, 07:27 » |
|
Vysoké napětí řádově stejné jako na sloupech se běžně objevyje v naší těsné blízkosti.
Kolegové už uvedli CRT monitor nebo klasická televize, v chodníku se běžně vedou kabely 22kV pro distribuci, transformátory 22/0,4kV jsou taky často za zdí. Jediný škodlivý účinek by mohlo mít vyzařování elektromagneti ckého pole.
Pokud toto vaší přítelkyni vadí, nechť zahodí mobilní telefon, mikrovlnnou troubu a nejezdí autem se zážehovým motorem.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Ladislav Koštejn
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 26.08.2009, 07:30 » |
|
Švagr má trafačku 3 m od domu a nic nepociťuje. Akorát jsem přemýšlel jak by blízkost vn ovlivnila funkci kardiostimulát oru, ale asi nic moc když, jak psal kolega Šohajda jsou vn "prošpikované" i nemocnice.
|
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10
|
|
|
|
|
|
|
|
Aleš Dobrovolný
zaměstnanec - projektant, ve volném čase ... V současné době JE Dukovany

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 27.08.2009, 09:12 » |
|
Vedení nebude mít významný/žádný vliv, ze zdravotního hlediska se bych se spíše zaměřil na koncentraci radonu a zjištění zda poblíž není nějaká rušná silnice/dálnice, letíště, lom, střelnice, chemický nebo jinak smrdící provoz (kafilérka, výroba masokostní moučky, dřevotřísky, lihovar atd.)
P.S.: malý lihovar s pěstitelskou palírnou rozhodně NENÍ na závadu
|
Na twitter.com jako alesd - můžete mě sledovat... .
|
|
|
přítelkyně
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 27.08.2009, 09:14 » |
|
všem, jsem ona "neinformovaná" přítelkyně zralá na výměnu  Možná kdyby přítel dotaz formuloval jinak pochopíte moje obavy.. Jde mi totiž hlavně o dopad na malé děti, přečetla jsem si spoustu studií, kde experti upozorňují na zvýšení výskytu vážných onemocnění právě u této skupiny, viz přiložený text. Můžete se, prosím, k tomu vyjádřit? Nechápu totiž proč, když je to podle vás všech tak neškodné, stále vychází tolik článků toto téma? Týká se to jen bydlení v blízkosti VVN? Nechci jednou své děti vystavovat byť jen potenciálnímu riziku..když je možné dům koupit jinde. Předem všem  . "Výbor zkoumal také rizika spojená s poli o velmi nízké frekvenci, která jsou zvlášť kolem vedení vysokého napětí. Došel ke stejnému závěru jako předloni: tato pole "jsou potenciálně rakovinotvorná a mohla by přispívat ke zvýšenému výskytu leukemie u dětí".
"Některé nové epidemiologick é studie naznačují možné zvýšení (výskytu) Alzheimerovy choroby v důsledku vystavení těmto polím. Jsou zapotřebí nové epidemiologick é a laboratorní studie," cituje AFP ze zprávy."
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 27.08.2009, 09:48 » |
|
Nesmíte příliš věřit novinářům. Komise vypracuje studii, ČTK z ní vytrhne to zajímavé, deník vytrhne ze zprávy ČTK to nejzajímavější . Původní smysl textu se vytratí kamsi do ztracena.
Pravděpodobně citujete článek z IDnes. Původní dokument jsem nečetl. Vy ano? Pokud chcete mluvit o rakovinotvorné m působení elektromagneti ckého pole, měla byste uvést další údaje. Například intenzita pole. Na jakém vzorku populace bylo zkoumání provedeno. Kdo se pod výsledky podepsal.
Podle této teorie všichni severočeši trpí leukémií, především ti, co bydlí v Hradci u Kadaně. Možná by to chtělo mapu výskytu leukémie, zda se čirou náhodou okolo páteřní sítě 400kV nevyskytuje častěji než jinde.
Obávám se, že se budete muset přestěhovat někam hodně daleko od města, protože vedení 22kV je prakticky všude.
Já osobně bych se nikam nestěhoval, dle mého názoru na vaše děti působí výrazně silnější nezdravé vlivy než je elmg pole. Znečištění vzduchu, nezdravé potraviny ... Když si organizmus poradí s tímto, poradí si i s polem.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|