Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« kdy: 06.01.2025, 13:09 » |
|
Mám dotaz ohledně dvou situací jedna situace-nová instalace v domě TN-S s proudovými chrániči druhá situace-stará instalace TN-C
Pokud se budu koupat v kovové vaně, která je uzeměna a propojena vodičem CY se svorkou hlavního pospojení a zároveň se dotknu rukou pračky, která má poruchu a má na svém krytu nebezpečné dotykové napětí, není v tu chvíli právě to zapojení vany na potenciál PE kontraprodukti vní? Ohlédněme od faktu, že pračka by neměla být blízko vany, můžeme se rukou z vany plné vody dotknout jiného bodu, na kterém se objeví větší napětí. Uvažuju, že vana je na plastových nohách a tím jinak docela slušně izolována(jen je uzeměna vodičem CY)
Hlavně v TN-C mi přijde mít v téhle situaci uzeměnou vanu jako horší věc, protože, to umožní průchod proudu daleko více, prostřednictví m měděného vodiče CY (PE)
Nějak mi vychází různými úvahami, že ne všechno je vhodné v koupelně připojovat k uzemění v HOP. Záleží na situacích
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 07.01.2025, 10:02 » |
|
Za mne je nejsnadnější a nejspolehlivěj ší když máte vše na jednom potenciálu. Vámi popisovaný případ jsou prakticky minimálně dvě poruchy, přitom už jedna by měla vést k vybavení předjištění či jiné ochraně a tedy by nemělo k podobné situaci prakticky nikdy dojít. Zde se vždy budou setkávat dvě roviny. Vyrovnání potenciálu a riziko zavlečení jiného potenciálu. Nicméně i při zavlečení jiného potenciálu riziko nehrozí, pokud bude všechno na tom jednom potenciálu. Taky jedna z úvah.
Jinak izolovaně uložená vana, plastové rozvody vody i plastový odpad. Nevidím moc důvodů k tomu abych tuto vanu musel nutně přizemnit, nebo pospojovat. Pro jistotu? Může být. ALe není to nutné pokud se bavíme o nové koupelně provedené dle platných předpisů. Ve starých rozvodech TN-C to byla nutnost a opravdu rozumná.
V praxi se setkávám občas i s tím, že i minimální rozdíl potenciálu vnímají citlivější osoby (zpravidla ženy) třeba během sprchování, obzvlášť pokud mají na kůži nějakou ranku (škrábanec, řeznou ránu a podobně) . Tedy za určitých specifických podmínek. Řešením bývá právě to vyrovnání potenciálu. Proto vždy tahám pod vanu vodič pospojení, jen ne vždy jej připojím k vaně.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 07.01.2025, 15:50 » |
|
... V praxi se setkávám občas i s tím, že i minimální rozdíl potenciálu vnímají citlivější osoby ...
Přesně tak. Nikdy nevíte jaký potenciál vám tam odněkud objeví Ono tam třeba nebude plné síťové napětí, on tam nepoteče takový proud, aby vám to přímo ublížilo Ale stačí k nepřiměřené reakci, pádu a lepším případě je z toho pořádná modřina
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 10.01.2025, 23:24 » |
|
Za mne je nejsnadnější a nejspolehlivěj ší když máte vše na jednom potenciálu.
Souhlas. Zrovna nedávno jsem byl u incidentu probíjející vodovodní baterie, v rok staré novostavbě. Velké překvapení bylo, že závada byla v myčce nádobí. Mezi baterií a nejbližším kolíkem zásuvky se naměřilo 72 VAC. Voda v PPR, všechny okruhy za funkčními chrániči, které nevybavily. Někde ve spotřebiči došlo k zavlečení napětí na vodní sloupec v přívodní hadici.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 11.01.2025, 11:29 » |
|
Souhlas.
Zrovna nedávno jsem byl u incidentu probíjející vodovodní baterie, v rok staré novostavbě.
Velké překvapení bylo, že závada byla v myčce nádobí. Mezi baterií a nejbližším kolíkem zásuvky se naměřilo 72 VAC. Voda v PPR, všechny okruhy za funkčními chrániči, které nevybavily. Někde ve spotřebiči došlo k zavlečení napětí na vodní sloupec v přívodní hadici.
Ve spotřebiči došlo zřejmě k prorezivění topného tělesa nebo k poruše napouštěcího ventilu, celkem běžné závady myček a praček. Unikající proud nebyl dostatečný k iniciaci chrániče, ten je pro předepsaný chránič 30mA dle normy 15 až 30mA a typicky bývá výrobní tolerance 18 až 24mA, což se v počátku poruchy nemusí dosáhnout. K původnímu dotazu: Pokud se tazatel bojí pospojované (uzemněné) vany, nechť si pořídí vanu plastovou - laminátovou.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|