|
Petr Krištof
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 04.11.2009, 21:06 » |
|
Držte se projektu,pokud je opravdu vše přes chrániče, není důvod dávat centrální chránič. Nezapomeňte na pravidelné přezkušování chráničů min. dle pokynů výrobce. A nakonec chránič co už je zralý na výměnu vám doporučí vyměnit RT při pravidelné revizi v ideálním případě každých pět let.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 04.11.2009, 22:33 » |
|
Přesně tak. Dodržte projekt a vše by mělo být v pořádku. Také nevidím důvod k přidání dalšího chrániče. Naopak, pokud je vše přez několik chráničů, tak to je mnohem spolehlivější zapojení a v případě poruchy na některém z obvodů, vám to vyřadí pouze tu porouchanou část a ostatní bude funkční. V případě centrálního chrániče bude pak instalace odpojena celá a to není nejlepší cesta.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.11.2009, 06:50 » |
|
A nakonec chránič co už je zralý na výměnu vám doporučí vyměnit RT při pravidelné revizi v ideálním případě každých pět let. V rodinném domě ?  TO Martin H : Tak jak psali již kolegové - držte se projektu.  Jiní elektrikáři ať si dělají svoji práci a nasnaží se suplovat projektanta.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
Jan Lukáš
Dříve Zdravotnictví, teď IT
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.11.2009, 19:46 » |
|
Ano používám centrální chránič. Mám k tomu i důvod. Ale zeptám se, opravdu máte VŠE přez chránič? Mě doma třeba server vyhazuje chránič 30mA vcelku spolehlivě. Stejně tak výkonější PC. Proto ten centrální 300mA chránič (teda jeden z důvodů proč.....)
|
|
|
|
Lukáš Malík
Neverifikovaný uživatel @5

Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.11.2009, 20:24 » |
|
Takéž nevidím důvod použít dva chrániče za sebou, používám několik na různé větve. Popravdě řečeno mám doma i PC a další elektroniku přes samostatný chránič a nestává se mi, že by vybavoval. Ono taky záleží, jak kvalitní máte v PC zdroj, osobně Fortron BlueStrom II a  a i PC samotný není z těch nejslabších 
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
Miloslav Dunda
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.11.2009, 22:07 » |
|
Pokud se nejedná o dřevostavbu radil bych světla (mimo koupelny) pokud je centrální pro všechny světla a zásuvky pro chladničku a mrazák zapojit mimo chránič.
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 05.11.2009, 22:29 » |
|
Pokud se nejedná o dřevostavbu radil bych světla (mimo koupelny) pokud je centrální pro všechny světla a zásuvky pro chladničku a mrazák zapojit mimo chránič.
Ohledně světel naprostý souhlas. Co se týká zásuvek pro chladničku a mraznici si dovolým nesouhlasit a to proto : 1) nikdo nezaručí, že se např. paní domu nerozhodne za čas zavelet ku změně dispozice a tím k přemístění těchto spotřebičů  2) že případným vypnutím RCD na vývodu pro tato zařízení asi dojde k velké nepříjemnosti, ale pravděpodobně ne ke značné škodě - viz zde. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Jan Lukáš
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.11.2009, 17:05 » |
|
Takéž nevidím důvod použít dva chrániče za sebou, používám několik na různé větve. Popravdě řečeno mám doma i PC a další elektroniku přes samostatný chránič a nestává se mi, že by vybavoval. Ono taky záleží, jak kvalitní máte v PC zdroj, osobně Fortron BlueStrom II a  a i PC samotný není z těch nejslabších  U mě je situace trošku komplikovanějš í. Ono z jedné větve je toho napájeno více. Standardní PC, vtom je nějaký 800W Fortron, pak server DL380G3, UPSka, Cisco switch, router, DL320 jako FireWall. Uznávám, není to běžná výbava domácnosti. Všechna zařízení jsou vybavena filtry, proti PE teče nějaký proud. Celkem cca 45mA. Proto toto řešení. Ad škody. Ono se vcelku nic nestane, pár Web stránek nepojede, někomu nepůjde internet, možná padne nějaká záloha. Nicméně, s chráničem to nejde ani zapnout.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 06.11.2009, 19:44 » |
|
TO: Jan Lukáš
To ale nechápu Vaši myšlenku. K čemu mě pomůže druhý chránič? Vždyť ten první 30mA vypadne stejně a PC je bez napětí. Vyměnit chránič za míň citlivý je také špatně (proti normě a bezpečnosti). Jedinou správnou alternativou je rozhodit vše na více chráničů (okruhů). V tom nevidím nic komplikovaného .
Podle toho co píšete, máte pouze centrální chránič a to 300mA. Je to tak? Nebo jsem to pochopil špatně?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 07.11.2009, 00:05 » |
|
U mě je situace trošku komplikovanějš í. Ono z jedné větve je toho napájeno více. Standardní PC, vtom je nějaký 800W Fortron, pak server DL380G3, UPSka, Cisco switch, router, DL320 jako FireWall. Uznávám, není to běžná výbava domácnosti. Všechna zařízení jsou vybavena filtry, proti PE teče nějaký proud. Celkem cca 45mA. Proto toto řešení. Ad škody. Ono se vcelku nic nestane, pár Web stránek nepojede, někomu nepůjde internet, možná padne nějaká záloha. Nicméně, s chráničem to nejde ani zapnout.
Pak bych doporučil napájet ten konglomerát třífázově, přes chránič 3L+N. Standardně unikající proudy odrušovacími filtry do PE se vektorově sečtou a chránič bude v pohodě.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Jan Lukáš
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.11.2009, 14:20 » |
|
No vpostate mám webhosting, většina toho ale je pro použití rodiny. Doména, Exchange, printserver atd. Jo to by se to žilo, kdybych měl 3f. O to už delší dobu usiluji. Ale bytové družstvo odmítá rekostrukci. DO bytu jde jen 1f@25A. Problém je ten, že jsme v domě dva, co něco podobného provozují. Soused má grafické studio, vcelku podobné problémy. Zbytek jsou důchodci. Už jsme ve stavu, že asi zaplatíme rekostrukci z vlastních zdrojů. Ale to je Offtopic.
|
|
|
|