Josef Kopřiva
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 29.08.2006, 22:04 » |
|
Loni jsme kompletně rekonstruovali elektroinstala ci ve 3patrovém domě. Museli jsme bohužel měnit elektromontážn í firmu - po té první jsem to trhal ze zdi (nevěděli, k čemu je modrý drát). Bohužel chodba již byla hotová, takže nakonec osvětlení chodby (9 plechových svítidel x 40W) zůstalo zapojeno "po staru" (Č, ZŽ). Teď jsem zjistil, že některá světla mají ZŽ drát přiveden jen do objímky (místo modrého, ale mám pocit, že tak to má být), některá mají ještě klemu na kostru. Zajímá mě, jestli mám doplnit ukostření u všech světel, nebo to nechat, nebo to zrušit?
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 30.08.2006, 09:29 » |
|
Z jiného soudku, ale souvisí to : Pokud je soustava TN-S, dvoužilový přívod a svítidlo nebo pevně připojený spotřebič tř. I, co je lepší? Znulovat svítidlo, tj. propojit N a PE svorky na svítidle nebo PE (kostru svítidla) vůbec nepřipojovat? Že správná není ani jedna možnost a bylo by to nejlepší předělat (buď třívodičový přívod nebo svítidlo tř. II), to je jasné, ale jak by jste to v tomto případě udělali?
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 30.08.2006, 09:31 » |
|
Předchozí otázka zároveň odpovídá původní dotaz, podle mého soudu by byla nejlepší výměna svítidel za tř. II. Bude ovšem nutné přeznačit zelenožluté vodiče na modré, což taky není úplně košer.
|
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 30.08.2006, 18:01 » |
|
To: Sedlmajer Než ty oči přivřete, mrkněte do ČSN 332000-4-41, na ustanovení o spojování N a PE v síti TN-S. Jestli náhodou nezměníte názor.
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 30.08.2006, 23:47 » |
|
TO: Kopřiva Doporučuji vám starý rozvod zrušit a nahradit novým 3vodičovým, tj. dokončit rekonstrukci v síti TN-S. Ve fázi, kdy je vše ještě "živé", a máte doma stavbu, pokládám výměnu za nejrozumnější řešení. Čekat na další rekonstrukci, třeba 30 let, se vám nemusí vyplatit.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Petr Strnad
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 18.12.2006, 11:49 » |
|
Snad to s tímto tématem trochu souvisí – jedná se o to, že se mi včera podařilo navrtat vodič u světelného obvodu (jak jsem přidělával světlo), a to tak, že je poškozena vnější černá izolace kabelu a izolace u hnědého drátu (elektroinstala ci mám nově udělanou, takže je to ten klasický měděný tenčí CYKYLO). Napadlo mě poškozené místo zaizolovat (je to vedeno ve spáře betonového stropu), a současně přehodit hnědý za ZŽ (a samozřejmě přeznačit), takže by ten původně poškozený hnědý byl nově zaizolovaný ŽZ… Co myslíte? Příp. je nutné ten ŽZ vůbec zapojovat (i když s tím to konkrétní světlo počítá); a co se v případě nezapojení může stát? Díky za odpovědi. PS. Ke krabici je to cca 3 m, ale mám nové omítky a k tomu Vánoce na krku a tudíž i nervózní manželku, takže se mi měnit celý vodič až do krabice moc nechce...
|
|
|
|
|
|
|