honza kr.
|
 |
« kdy: 26.02.2013, 12:58 » |
|
Je za nějakých opratření bezpečné (a "papírově vpořádku") používat elektrické spotřebiče (230V~) v blízkosti bazénu?
Na plavečáku, kam pravidelně chodím, se v poslední době často vyskytuje pro potřeby tréningu akvabel malý televizor a velký reproduktor, oboje stojí na židličce asi metr od bazénu a je připojeno k prodlužovačce, která vede po vlhkém až mokrém okolí bazénu někam do zázemí.
|
|
|
|
Robert Jedek

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 26.02.2013, 13:39 » |
|
Je za nějakých opratření bezpečné (a "papírově vpořádku") používat elektrické spotřebiče (230V~) v blízkosti bazénu?
Na plavečáku, kam pravidelně chodím, se v poslední době často vyskytuje pro potřeby tréningu akvabel malý televizor a velký reproduktor, oboje stojí na židličce asi metr od bazénu a je připojeno k prodlužovačce, která vede po vlhkém až mokrém okolí bazénu někam do zázemí.
Choďte se koupat jinam, nebo mimo tréning akvabel. "Papírově v pořádku" to není, ale přece nechcete být ten, kvůli komu se to bude zpětně šetřit.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 26.02.2013, 13:59 » |
|
No tak to v pořádku jistě není a vedoucí tréninku asi není uplně duševně zdravý. To co popisujete snad ani není možné! Důrazně upozorněte trenéra, že takto prostě ne a pokud tomu nebude rozumět, podejte na něj trestní oznámení za vědomou přípravu několikanásobn é vraždy.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 26.02.2013, 19:48 » |
|
Zóny jestli stále platí je popsáno v ČSN 33 2000-7-702 ed. 2 Zóny: viz příloha
a to jsou minima! Trenér by mě na místě zcela jistě neměl rád.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 26.02.2013, 22:24 » |
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 26.02.2013, 22:54 » |
|
Toto to myslím vylučuje: oboje stojí na židličce asi metr od bazénu a je připojeno k prodlužovačce, která vede po vlhkém až mokrém okolí bazénu někam do zázemí.
Leda, že by ta prodlužka byla na 12V
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Jakub Sedláček

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 26.02.2013, 22:55 » |
|
Jen mě napadá jestli akvabely nemají v rámci tréninku zahrnutou i elektroléčbu?  Zde by se dal uplatnit §179 odst. 2c) Trestního zákona Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán, c) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví více osob nebo smrt, škodu velkého rozsahu nebo jiný zvlášť závažný následek. Popř. §18 odst. 1, 2a) (1) Kdo z nedbalosti způsobí nebo zvýší obecné nebezpečí anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. (2) Odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nebo smrt, A koukám pan Červený byl z části rychlejší 
|
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"
|
|
|
Jan Krontorád
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 26.02.2013, 23:51 » |
|
Díky za vaše názory. To že by to bylo napájené z třeba 12V a přívod by byl přes klasickou prodlužku jsem taky zvažoval, ale myslím, že je to nepravěpodobné . Moc důkladně jsem to zatím nechtěl prohlížet. Kolega ale říkal, že v koncové "vícezásuvce" na prodlužce byla strčená i obyčejná nabíječka na mobil, takže nepředpokládám, že ta by takhle fungovala... Jinak ten velkej "reprák" je taktéž připojen do stejné napájecí zásuvky, je to reprobedna s vestavěným zesilovačem a pouštějí do toho hudbu z nějaké přenosné mp3, takže to asi není jedno a je to stejný případ, jak s TV. Párkrát tam od takovéhle aparatury visel na šnůře do vody nějaký podvodní reprák, ale to už byl zas fakt asi jen reprák, bez aktivních prvků.
Šlo mně o to, jestli je možné za nějakých okolností a s příslušním jištěním mít tyto spotřebiče tak blízko vody a bezpečně je provozovat. Příště až to tam zase takhle potkám, tak se poptám, jaké a odkud je napájení a pokud je to opravdu 230, budu to řešit u trenéra, případně správce bazénu.
Předpokládám, že to může nastat příší pondělí, tak pak napíšu, jak jsem pochodil.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 27.02.2013, 07:05 » |
|
Předpokládám, že to může nastat příší pondělí, tak pak napíšu, jak jsem pochodil.
Tak dejte určitě vědět a zavolejte ihned policii.
|
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 27.02.2013, 11:36 » |
|
Na druhou stranu... Bylo by zajímavé zjistit hodnoty napětí v různých vzdálenostech v chlorované vodě bazénu,("krokové" napětí) když tam ta prodlužka spadne. Vzhledem k tomu, že ve vzdálenosti 2 cm od fázového vodiče se nalézá svorka N a ochranný kolík, bude asi velká část proudu svedena na ně. Zajímalo mě to i u plastové vany a vhozeného fénu (detektivky), ale k praktickému měření jsem se nikdy neodhodlal.  Jsem na tom podobně  . Možná by to bylo dobré měření na příštím srazu.
|
|
|
|
|
|