Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Existují speciální normy elektro pro potravinářský průmysl?  (Přečteno 8091 krát)
Kamil Zouhar
*
Offline Offline



Projektant, Revizní technik E2A


« kdy: 12.03.2013, 12:09 »


Potřeboval bych od vás nasměrovat na normy ve kterých lze nalézt požadavky na provedení elektroinstala ce v potravinářském průmyslu (všeobecně).
Jedná se o provedení rozvaděčů, bezpečnostních prvků, kabelů, apod.
Zaznamenáno

„Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš.“ 

Michel De Montaigne
Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #1 kdy: 12.03.2013, 19:10 »

Moc asi nepomůžu, ale některé kabely mají izolaci certifikovanou do potravinářství .
Tj. odolnou kyselinám a tukům, odpovídajícím požadavkům na sanitace tak, aby nedošlo k poškození kabelů a k uvolňování látek, nebo čístic do prostředí z hlediska rizika kontaminace produktu.
V některých provozech vyžadují například používání "zdrhovaček" detekovatelnýc h rentgenem (obvykle modré)
S ničím jiným jsem se zatím nesetkal.
Zaznamenáno
Kamil Novák
OSVČ
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #2 kdy: 13.03.2013, 00:18 »

Potravinářství? Co to je?
Pekárna? Masokombinát? Pivovar? Čokoládovna? Mlékárna? Mlýn? Konzervárna?.....
Ty provozy jsou tak rozdílné, že nějaké obecné požadavky bez určení vnějších vlivů není možné smysluplně stanovit.  Nerozhodný
Zaznamenáno

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Kamil Zouhar
*
Offline Offline



Projektant, Revizní technik E2A


« Odpověď #3 kdy: 13.03.2013, 14:02 »

Jednou z věcí je samozřejmě protokol o určení v.v. ale... Otázka byla položena z toho důvodu, že jsem nastoupil do nové firmy, a protože je předpoklad projekce do potravinářskýc h prostor chtěl jsem si tuto problematiku nastudovat jak z pohledu normativního tak popřípadě legislativního, tedy pokud někajé takové předpisy existují.
Zaznamenáno

„Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš.“ 

Michel De Montaigne
Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #4 kdy: 13.03.2013, 23:55 »

Z hlediska elektro, respektive technických norem jsem se s takovou specializací nestkal.
Veškeré požadavky vycházely vždy z norem hygienických, potravinářskýc h, ale hlavně nesmyslů, kolem všech možných certifikací ISO a spol, které v daném podniku někdo vymyslel pro obhájení své polstrované sesle.
Zaznamenáno
Petr Há
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 07.04.2024, 23:08 »

Trošku bych přispěl do mlýna - momentálně řeším...

Speciální kabely - omyvatelné a s odolností proti saponátům apod...
speciální průchodky - kovové na kterých nelpí špína apod... lehko omyvatelné...
rozvaděče ideálně přemístit a používat bezdrátové panely ke strojům...
Nesetkal jsem se s žádnou kuchyní, výrobnou apod. kde by to bylo alespoň z 30proc tak jak je požadováno.

Zaznamenáno
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #6 kdy: 08.04.2024, 07:00 »

V potravinářství bude asi první housle hrát nařízení hygieny a jejich předpisy.
Pak podle jejich nařízení a VV se zprojektuje el. instalace.
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
*
Offline Offline




« Odpověď #7 kdy: 08.04.2024, 07:41 »

Elektriky sa moc odlišností netýka, lebo takmer vôbec neprichádza do styku so spracovávanými surovinami a výrobkami.
Omnoho viac požiadaviek je na použité materiály a mazivá so špecifikáciou "food grade".
Zaznamenáno

You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest)
But I am :-)
Kamil Novák
OSVČ
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #8 kdy: 08.04.2024, 19:46 »

Speciální kabely - omyvatelné a s odolností proti saponátům apod...  

K těm kabelům něco málo - před lety v jedné velkokuchyni nařídila Hygiena odstranit flexibilní trubky (husáky) ve kterých byly taženy přívody k technologii. Protože se v tom vroubkovaném povrchu "husáků" zachytává špína a nelze to nějak vyčistit.
Jenomže obnažené přívody byly CYKY, H05VV-F, H05RN-F a těm nevadí ani tak saponáty, ale hodně jim vadí mastnota.
Takže se musely objednat šňůry typu H05VV5-F, které jsou odolné olejům. Sice docela drahá "sranda" a bylo po problému.
A za rok si Hygiena vymyslela zase něco jiného...  zle

Jinak rozvaděče jsou prakticky všechny z nerezu a není s tím žádný větší problém...  vegeeet
Zaznamenáno

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Martin Babrňák
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 18.04.2024, 15:46 »

kdysi dávno když jsme v minulé firmě jakožto subdodavatel dodávali peltierové jednotky pro ledničky byl požadavek od zákazníka na speciální přívodní kabely, mělo to být H07S nebo tak nějak. Měl silikonovou izolaci a měl být čistě pro potravinářství, sice se mi to nezdálo vzhledem k tomu jak snadno se ta izolace proskřípla, ale zákazník to prostě vyžadoval byť se to k jídlu ani nepřiblížilo.

Obyč ventilátorek a dvoulinka uvnitř chlazeného prostoru jim byl šumák
Zaznamenáno
Martin Kurka
*
Offline Offline



Projektant automatizace a strojů


« Odpověď #10 kdy: 20.04.2024, 16:24 »

Potravinářství? Co to je?
Pekárna? Masokombinát? Pivovar? Čokoládovna? Mlékárna? Mlýn? Konzervárna?.....
Ty provozy jsou tak rozdílné, že nějaké obecné požadavky bez určení vnějších vlivů není možné smysluplně stanovit.  Nerozhodný

To podepíšu

Například zvířená mouka a cukr může udělat výbušné prostředí. Ocet agresivní korozní prostředí. Masokombinát působení zvířat jako škůdců v kabelových cestách tak i agresivní působení zvířat před porážkou. Mlékárna leptavé tuky a bakterie. Pivovar vše dohromady a ještě stlačené plyny, rozbité sklo, kritické úrovně CO2,  jedovatý čpavek v chladičích...
A všude horko nebo mráz, čištění vapkami s agresivními saponáty a desinfekcemi.. .Často i méně kvalifikovaná obsluha.

1) musíte najít někoho zkušeného, od koho si můžete nechat poradit
2) musíte si vytvořit a sestavit vlastní databázi speciálních prvků, od rozvaděčových skříní přes kabely a chráničky až ke koncovým motorům, topením, spínačům....
3) musite si udělat pár exkurzí do potravinářskýc h provozů s vysokými hygienickými standardy a dobře se dívat. Nejčistší jsou provozy, kde jsou vyráběny potraviny bez konzervačních a stabilizačních příměsí jako UHT provozy, kondenzované a sušené kojenecké mléko, dětské přesnídávky, čisté ovocné šťávy... Ale zde bývá problém se dostat dovnitř, musíte se převléknout a přzout a projít i pračkou vzduchu jako když jdete do výroby integrovaných obvodů nebo léčiv.

A nedejte na obecné rady jako například že stačí do potravinářství jakákoliv nerezová skříň. Koupíte je za draho, každá díra do nerezu je také pěkně drahá a výsledek můžete vyhodit. Protože u vámi použité je třeba povrch drsnější než Ra=0,8 a ulpívají na nerezu bakterie, nemá krytí pro čištění Vapkou, jen proti běžné tryskající vodě, má moc velké nebo moc malé škvíry, prostě je nečistitelná, těsnění je barvy černé a ne modré a nepozná se, když se těsnění oddrolí do potravin, použité průchodky nejsou v hygienickém provedení atd.
Zaznamenáno

Nikdy není dost času,aby se to udělalo dobře. Ale pak je dost času, aby se to udělalo znovu

Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Vysoce odborných omylů se dopouští jen specialisté

Ďábel je skryt v detailu
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Jaký je rozdíl mezi prostorem a prostředím?
 Je možné mít v rozvodně nn kancelář, pracovnu?
 Je elektroinstalace veteriny elektrickým rozvodem pro lékařské účely?
 jak zjistím jaké prostředí a stupeň krytí mám použít?
 Může koncentrace vodíku může překročit hranici výbušnosti?
 Která norma popisuje elektroinstalaci ve třídách mateřských škol?
 Ake prostredie je v sklade výbušnín?
 Jak posuzujete elektrická zařízení mimo pevnou instalaci v zábavních podnicích?
 Jaké prostředí je určeno číslicí 311 nebo 322 v trojůhelníku?
 Jak posoudit masážní salon? Jako provozovnu nebo zdravotní zařízení?
 Podľa čoho sa určuje prostredie v sklade streliva na Slovensku?
 Za jakých podmínek může být velín součástí rozvodny nn?
 Jaké zvolit krytí do prostředí BE2N1 a AE4?
 Do které skupiny zatřídit vězeňskou celu?
 Jaká je přesná definice obyčejného prostředí dle dnes již neplaných norem?
 Jakou instalaci provést v prostoru BE2N1?
 Je BE2N3 opravdu prostředí s nebezpečím výbuchu?
 Je prostredie v okolí šrotovníka výbušné?
 Jak určit prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par
 Jak je klasifikován podbíjený strop z hlediska hořlavosti?
 Je kombinace prázdný, mokrý vodojem-WAP-přenos.svítidlo 230V přes FI bezpečná?
 Klima, prostředí a instalace nad 1kV
 Která norma hovoří o instalaci v montážní jámě?
 Co znamená 1.prostředí či 2.prostředí z hlediska EMC?
 Dle jakých požadavků a ČSN řešit návrh elektroinstalace v domově pro seniory?
 Je možné používat elektricke spotřebiče u bazénu?
 Jaké je krytí topných těles použít v prostředí s textilem?
 Jak se určuje stupeň prašnosti?
 Mohu na dílně s BE2N3 instalovat halogenový reflektor?
 Jaké je korozní prostředí 0,5-1m nad hladinou aktivační nádrže venkovní ČOV?
 Prováděl někdo instalaci v "gabionové stavbě"?
 Jaké doklady musí dodat dodavatel gastro zařízení?
 Jak se dívat na zděné silo pilin z hlediska ochrany před bleskem?
 Jaký prostor a vliv prostředí by se měli zvolit pro nafukovací stan 2000-3,5-51?
 O jaký se jedná prostor z hlediska úrazu el. proudem v zóně 22?
 Lze umistit rozvadec do technicke mistnosti s umyvadlem?
 Musí být v prostředí zvlášť nebezpečném použita doplňková ochrana?
 Řeší nějaká norma rozvaděče umístěné ve sklepě?
 Je možné umístit rozvaděč v BE2N1?
 Sú nejaké špeciálne požiadavky na elektroinštalácie v športovej strelnici?
 Které nové předpisy řeší instalaci venkovní zásuvky v prostředí AD5?
 Jaká zvláštní specifika má instalace v kadeřnictví?
 Aký je rozdiel medzi VV BA1 a BA2?
 Jaká je definice bytu?
 Jaké vyhlášky, předpisy či normy dnes řeší elektroinstalaci v krytech CO?
 Může být rozvaděč umístěn v plynové kotelně?
 Jaké krytí by měl mít rozvaděč ve venkovním přístřešku s otevřenými stěnami?
 Lze mít v archivu doumentace zářivková svítidla bez krytu?
 Je strojovna chlazená čpavkem prostor s nebezpečím výbuchu?
 Čím temperovat šachtu?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.053 sekund, 22 dotazů.