|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 06.10.2016, 08:35 » |
|
Pokud se v ní bude koupat tchýně.  To jdou policajti po zeti jako po prvním možném pachateli. K věci, abychom se tu nebavili jen o blbostech:Tazateli doporučím, aby pozval revizního technika, který zkontroluje přívod do objektu a rozvaděč (minimálně, nejlépe celé rozvody) a doporučí potřebné úpravy rozvodu. Já osobně bych v takovém případě udělal z rozvaděče nový samostatný přívod k vířivce osazený patřičným jištěním a proudovým chráničem. Dále je třeba zkontrolovat a popřípadě provést přizemnění vodiče PEN (nuláku) a podle místních podmínek udělat ochranné pospojování. To vše jsou práce, které nemůže udělat laik, mimo znalostí jsou třeba měřící přístroje pro revize, které běžný multimetr nemůže nahradit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 06.10.2016, 10:24 » |
|
... /není vůbec přiveden nulák/ ...
On by tam měl být vodič PEN, který má jak funkci pracovní (N v pravé dutince zásuvky) a zároveň funkci ochrannou (PE na kolíku zásuvky) Kdo v tom nemá jasno, neměl by do elektrických rozvodů zasahovat. ----------- Je to něco podobného jako problém, se kterým jsem se už několikrát setkal. Někdo někdy vytáhl dvoudrátový (TN-C) okruh někam ven, zásuvka se používala jen např. pro sekačku (třída II). Časem vznikla snaha používat tak i jiné spotřebiče, např. gril (třída I) a pod. Sekat něco pro nový přívod bývá neprůchodné řešení. Zásuvkové adaptéry s chráničem moc v takovém prostředí moc nepreferuji. Máte tip na nějakou rozváděčovou skříňku s vyšším krytím, 4 - 6 modulů, ale "do zdi", ne na povrch, protože pak to může překážet. Nebo je to hodně špatně mít chránič venku, pod stříškou, v rozvodničce s vyšším IP?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 07.10.2016, 07:28 » |
|
Když nebudete chtít zasahovat do instalace, pak nejbezpečnější je OT. Ovšem pokud má vířivka velký příkon na ohřevu, toto řešení bude dražší, než vytvoření nového okruhu s chráničem.
Přesně tak. Pokud je to jen trochu možné tak pro obdobná zařízení doporučuji trafo stejně tak pro sekačku atd.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 10.10.2016, 11:13 » |
|
... Pokud by tam šroub byl, pak bych zařízení připojil nepovoleným způsobem.
To mi není jasné jak to myslíte. "Nepovoleným" nebo nevyhovujícím způsobem to máte připojené pokud neuděláte to, co výrobce v návodu požaduje. Výrobce to tak doporučil a takové zapojení se dá označit za přechod ze sítě TN do sítě TT. Ono to může být lepší a bezpečnější, protože si nepřitáhnete potenciál "vzdálené země", který se při nějakém mimořádném stavy sítě např. při "vzdálené poruše" může dost výrazně lišit od potenciálu "místní země".
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.10.2016, 18:56 » |
|
Jednapět na uzemnění je kravina.
Nebo jedenapůl kraviny?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Olda Pořádek
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 03.09.2021, 21:09 » |
|
Nafukovací vířivku vlastním, tak že k připojení mohu říci toto. V přívodním kabelu je vložen proudový chránič. Přívodní zástrčka je flexo, kulatá, ale pouze 2 žilová!! Tudíž je celé zařízení v II. V návodu je uvedeno, že je ze spodu ovládací jednotky šroub, který se má propojit kabelem o minimálním průřezu 1,5MM s kovovým kolíkem zaraženým do země. Tento šroub jsem však zespoda nenašel. Celá jednotka je dokonale "zaplastovaná" a spojovací šrouby mají krytky. Trochu tudíž nechápu současnou funkci proudového chrániče. Pokud by tam šroub byl, pak bych zařízení připojil nepovoleným způsobem.
Mel jsem novou vyrivku zn Bestway s proudovym chranicem v kabelu a pri zapnuti ohrevu to bylo citit prst v miste cerstveho poraneni proti zemi (travniku) bez bot. Multimetrem jsem nameril 0,5 V AC (na rozsahu 200V AC) z vody proti travniku pri zapnutem ohrevu a pri vypnutem 0,0 V takze neco tam objektivne lezlo a chranic na kabelu nijak nereagoval. Chranic domovni nebyl a zkousel jsem to zapojit i primo z rozvadece a je to stejne. Jiny clovek to necitil. Meril jste nekdo napeti vody ve virivce proti zemi - jakoze travniku? Je normalni, ze tam “neco” voltu ve vode plave? Mozna ta studnicni voda byla moc vapenozelezita = hodne vodiva, pry s tim maji nektere topne spiraly problem a bojlery se proto nezapojiji na chranic?
|
|
|
|
|
|