Marek Jiří
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 24.12.2006, 11:28 » |
|
Koupili jsme byt v panelovém domě a při různých jiných pracích jsem našel pod vanou i v jádře odpojeny vodiče pospojování. Jedna se o soustavu TN-C. Vyděl bych to tak, ze cely jádro je jen na dvou vodičích bez přizemění. Podle toho co si z dřívějška pamatuji, je to dost špatně... Mám to urychleně přišroubovat, či to může mít (mě neznámý) důvod?
Ještě jeden dotaz. mohu při výměně poškozeného (2 x nastavovaný) přívod do zásuvky koupelny, který jsem našel při zkoumáni pospojování použít plně zapojeny(TN-S) kabel CYKY 3x2,5mm s tím, že v krabici ve které bude napojen na stávající přívod TN-C s oním (popřípadě) obnoveným ochranným pospojováním na jádro? Nebo jen zaměnit a tedy zůstat u CYKY 2x2,5mm.
Rekonstrukci jádra a tedy i elektřiny hodlám dělat příští rok, ale i tak to nějaký měsíc zůstane takhle ...
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 25.12.2006, 02:16 » |
|
To: Marek Koupelny jsou z hlediska el. instalace trochu složitější, chtělo by to možná víc informací, ale v podstatě lze souhlasit s Vašimi odpovědmi na Vámi položené otázky. 1. Urychleně přišroubovat. 2. Použít CYKY 3C x 2,5.
|
|
|
|
|
|
Marek Jiří
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.12.2006, 20:12 » |
|
Víc informací klidně dodám, stačí říci o jaké konkrétně jde. Co se týče pospojování - na teplé vodě visí dva dráty (podle mě konstrukce a vana) a z krabičky nad jádrem, do které jsou napojeny zásuvky, visí jeden zelený vodič do prostor stupaček. Na plynu ani jinde už nic dalšího není..... Každopádně - Samostatná činnost už mi dávno propadla, normy k nastudování nemám,... Hned jak budu z výletu doma, kabel klidně přehodím, ale přidání chrániče a pospojování asi nechám někomu kdo se v tom vyzná. PS. My spěchali - nebylo kde bydlet a nájem na měsíc nikdo jen tak nedá:(
|
|
|
|
Jiří Hrnčíř
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 03.01.2007, 17:32 » |
|
Ještě si dovolím podotknou, že v síti TN-C se při přerušení vodiče PEN objeví napětí na kostře  Je tedy možné, že váš předchůdce zrušil pospojení v koupelně právě z tohoto důvodu. Příklad: Ochranné pospojení v koupelně (plechová vana, baterie, atd..) je připojeno na svorkovnici v bytovém rozvaděči (síť TN-C). Při přerušení vodiče PEN se objeví napětí na svorkovnici a "ochranné" pospojení nám přivede napětí až na vanu...
|
|
|
|
Michael Blaha
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.01.2007, 12:26 » |
|
Koupili jsme byt v panelovém domě a při různých jiných pracích jsem našel pod vanou i v jádře odpojeny vodiče pospojování. Jedna se o soustavu TN-C. Vyděl bych to tak, ze cely jádro je jen na dvou vodičích bez přizemění. Podle toho co si z dřívějška pamatuji, je to dost špatně... Mám to urychleně přišroubovat, či to může mít (mě neznámý) důvod?
Ještě jeden dotaz. mohu při výměně poškozeného (2 x nastavovaný) přívod do zásuvky koupelny, který jsem našel při zkoumáni pospojování použít plně zapojeny(TN-S) kabel CYKY 3x2,5mm s tím, že v krabici ve které bude napojen na stávající přívod TN-C s oním (popřípadě) obnoveným ochranným pospojováním na jádro? Nebo jen zaměnit a tedy zůstat u CYKY 2x2,5mm.
Rekonstrukci jádra a tedy i elektřiny hodlám dělat příští rok, ale i tak to nějaký měsíc zůstane takhle ...
, Nechtěl bych být v té vaně 
|
|
|
|
Marek Jiří
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 04.01.2007, 17:56 » |
|
O nebezpeci site TN-C vím a proto jsem hned po objeveni teto zavady psal sem, co na to lidi, kteri o tom vi daleko vic nez ja. Z duvodu prace mimo bydliste jsem odeslal dotaz na castecnou rekonstrukci (pospojovani, chranic) elektrofirme, ale ta zatim neodpovedela  . Vysledek je, ze jsem propojil vanu, teplou, studenou vodu, konstrukci a krabici (PEN) a preklenul plyn, ted budu muset zhanet u jine firmy... Si kvuli tomu budu snad muset vzit dovolenou  PS: Jeste to vydim na ten chranic 25/2/003 na vyvod z panelu, za nim sit TN-S. Z ni vodic PE spojen k PEN (do TN-C pred jisticem) a prizemnen na stupacky (at to ma vubec funkci). No a to cely bude pekne na drevenym oblozeni jadra - takze prace navic s nehorlavym provedenim.... Tolik z teorie...  K prikladu: TN-C... v koupelne je pracka a pokud se odpoji pospojovani a prerusi kdekoli vodic PEN od zasuvky k pojistkam, bude kopat pracka. Takze tento duvod odpojeni pospojovani me nesedi. Pokud me pamet neklame - i proto je tam to pospojovani, aby se pres nej vyhodily pojistky i pri prerusenym PEN. Mnou neznamym duvodem odpojeni bylo treba: jestli z jinyho bytu(sklepa) slo neco na stupacky ci tak (ikdyz pak jim vyleti pojistky) tak treba citily "brneni" a.... Ikdyz baterie by "brnela dal"... Proto ten dotaz. ?
|
|
|
|
Jiří Hrnčíř
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.01.2007, 11:25 » |
|
Cituji p Mareka: Pokud me pamet neklame - i proto je tam to pospojovani, aby se pres nej vyhodily pojistky i pri prerusenym PEN. Skoro  Ochranné pospojení je pouze doplňková ochrana.. Více či méně z důvodu vyrovnání el. náboje [C] mezi neživými částmi. Jeho napojením na svorkovnici pen v síti TN-C dle mého názoru dosti riskujete...co se stane při přerušení přívodního PEN?  Pokud už se dostaneme do fáze, že na kostře spotřebiče (pračky) bude plné fázové napětí...kdo ji propojí s vanou, popř. jinou neživou částí koupelny napojenou na ochranné pospojení kromě vás? Nehledě na to, že síť TN-C je dle norem dovolena až od průřezu 10mm2 Cu, což jistě do zásuvky nedostanete. Určitě bych vám doporučil: 1. bytový rozvaděč kompletně vyměnit (pojistky za jističe) 2. osadit proudovým chráničem (nutný pro zás. v koupelně a sv.) 3. přívodní PEN rozdělit na PE a N > TN-S minimálně pro koupelnu 4. pak obnovit pospojení v koupelně Myslím, že tato investice za bezpečnost domácnosti určitě stojí..?
|
|
|
|
Marek Jiří
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.01.2007, 18:35 » |
|
Doplnokav ochrana, ale porad ochrana, pokud to slouzi jen na vyrovnani naboje... (svetr me taky kopne a nepospojuji ho kvuli tomu, ikdyz by to bodlo) Co se stane pri preruseni PEN? Bez propojeni svorkovnice na jadro (voda, plyn z toho taky ta vana) zacne kopat pracka, mikrovlnka na lince, nebo pri napojeni svorkovnice na jadro za prepokladu, ze je aspon jeste jedno misto na jadre(stupackach), kde je provedeno pospojovani, mi vyleti jistic a nic pak kopat nebude. Je to tak? V panelaku je to bohuzel TN-C a dokonce v hliniku, s tim nic jentak nenadelam. Ikdyz to neni zrovna ono a nerad bych to vytrh z kontextu, neco malo jsem tu na diskuzi nasel, http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1057.15.html« Odpověď #25 kdy: 20.01.2006, 21:14 »
|
|
|
|
Marek Jiří
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 06.01.2007, 08:36 » |
|
Omluva, ruka rychlejsi nez myslenka... Pojistky to nevyhodi, jen vyrovna potencialy na potencial stupacek a tedy pracka pojede jak kdyby se nechumelilo a dokud nekdo neodpoji pospojovani, ani nebude moc kopat. Vybavilo by to chranic, kdyby byl... (urcite bude)
|
|
|
|
Pavel Rotrekl.

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.01.2007, 09:48 » |
|
To: Marek Jiří Chránič by to nevybavilo. V diskusi, kterou uvádíte, jsem několikráte napsal: „nakreslete si to“, a to platí i pro tento problém.
K Vaší otázce o pospojování si dovolím uvést tento názor vycházející nikoli ze studia (nejsem vůbec elektrikář), ale z poznatků a úvah laika: Pospojování je základní a nejdůležitější ochrana proti zavlečení nebezpečného potenciálu kamkoli a vytvoření napětí mezi předměty v místnosti (může to být i případ obývacího pokoje a ústředního topení v něm), které jsou se zemí spojeny jinými cestami, tady např. pračka nebo lednice přes elektroinstala ci, vodovodní baterie kovovým vodovodním potrubím, plynový sporák plynovým potrubím, apod. Při čtení diskusí zde na Elektrice žasnu nad tím, jak často si lidé (mnozí s 50-kou v kapse) myslí, že je to vlastně zbytečné, protože je tam chránič. Moje (laická) rada na závěr: kromě pospojování, které je přímo v koupelně mezi zásuvkami, vanou, baterií, apod, je velmi vhodné udělat hlavní pospojování dostatečně dimenzovaným vodičem (stejného průřezu, jako přívod dobytu) mezi všemi kovovými potrubími jdoucími do bytu a přívodem vodiče PEN do bytu. To myslím můžete udělat hned.
To: Jiří Hrnčíř K Vaší úvaze: cituji: „Ochranné pospojení je pouze doplňková ochrana.. Více či méně z důvodu vyrovnání el. náboje mezi neživými částmi. Jeho napojením na svorkovnici pen v síti TN-C dle mého názoru dosti riskujete...co se stane při přerušení přívodního PEN? „ konec citátu
Možná jsem to jen špatně pochopil, ale doufám, že čtenáři, dříve než bezmyšlenkovit ě převezmou Vaši úvahu, budou o tomto problému přemýšlet hlouběji než Vy.
|
|
|
|
|
Jiří Hrnčíř
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 06.01.2007, 10:19 » |
|
To Novák:
S tím plně souhlasím.. p. Rotrekl neuvažoval např. plastová potrubí a na to jsem chtěl nyní upozornit....
Ale pane Novák, nejsem si jist, co se stane, když do té vany teprve lezu..? Dotýkám se pouze vany a jednou nohou stojím na zemi... ??
|
|
|
|
Jiří Hrnčíř
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.01.2007, 10:29 » |
|
To Rotrekl:
Pouze bych vás chtěl upozornit, že se pohybujeme v síti TN-C, tudíž použití proudového chrániče je nemožné...
Nikdo zde nepolemizuje o důležitosti ochranného (místního) pospojení, ale řešíme jeho bezpečnost v síti TN-C.
Můj text, že ochranné pospojení je pouze doplňkovou ochranou chápejte tak, že ho tak samotné normy klasifikují. To neznamená, že by bylo zbytečné, ale nemůže stát jako ochrana samo o sobě! Pouze doplňuje ochranu jinou...
|
|
|
|
|
Jiří Hrnčíř
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 06.01.2007, 11:48 » |
|
To Rotrekl
Rozumím-li tomu dobře:
Když budem uvažovat, že v síti TN-C máme místní pospojení koupelny uzemněno pouze na svorce PEN rozvaděče a není přizemněno jinak, pak při přerušení přívodníího PEN se nestane nic??
|
|
|
|
|
Martin Novák

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 06.01.2007, 12:59 » |
|
To Novák:
S tím plně souhlasím.. p. Rotrekl neuvažoval např. plastová potrubí a na to jsem chtěl nyní upozornit....
Ale pane Novák, nejsem si jist, co se stane, když do té vany teprve lezu..? Dotýkám se pouze vany a jednou nohou stojím na zemi... ??
- Jo, plastove potrubi. Casty namet sporu mezi elektrikari i revizaky. Ve vseobecnosti jsem presvedcen, ze pospojit baterii mozne je, ale kombinace plastove potrubi / plastova vana podle mne pospojit nepotrebuje. Kdyz si spocitate odpor sloupce vody o prumeru 3/4" a delce treba 1m v plastove trubce, dojdete k zaveru ze je to v podstate izolace (podle tabulkovych hodnot kolem 800 Mega Ohm). - Ad zem a podlaha. Vy mate kolem vany kovovou uzemnenou podlahu? V tom pripade ji pospojte na vanu a problem nevznikne. Ja tam mam dlazdicky a keramika je tusim jestli se nepletu nevodiva...  Takze do uvahy pripadaji akorat nejake ty kapacitni proudy tela vuci zemi a ty se zmuzou tak maximalne na jemne zabrneni...
|
|
|
|