V ČR nám neříká norma kdo má co dělat na VTZ, ale vyhláška 50. Norma je pouze nástroj, který nám stanovil minimální hladinu bezpečnosti. Projektant elektro je par. 10 této vyhlášky.
U vás to kdo smí dělat na VTZ určuje norma?

No u nás je to zaujímavejšie jak u vás, si myslím:
https://www.eic.eu.sk/certifikacna-cinnost/certifikacia-osob/odborna-sposobilost-pre-bleskozvodyA hej, viem, vám ešte platí tá stará vyhláška, zatiaľ... ale možno by nebolo od veci aj u vás v Česku začať počítať s tým, že projektanti z novej vyhlášky vypadnú podobne jak u nás, a z §10 a z konštruovania EZ ostane už len voľná živnosť ... počítam že budú podobne divoké debaty jak u nás
Ja teda nie som chvalabohu nijaký právnik, no pre mňa jak pre elektrikára je napr. zaujímavé práve to, že jak kvázi „zložito“ norma vidí samu seba pre vonkajší LPS, keď jej na dodržanie minimálnych bezpečnostných požiadaviek stačí aj znalý montér
Návrh či projekcia je furt len teória a papierovanie..
. no a asi už prišla doba keď si u nás kompetentní uvedomili reálny rozdiel medzi čiarou na papieri a pripojeným káblom pod napätím, no a projektantov z vyhlášky vynechali, resp. ich preložili inde
Na jednom školení napr. chlapík z TI raz povedal, že keď oni posudzujú zo zákona dajaký projekt, tak neposudzujú to, že kto EZ navrhol, ale to, že jak ho navrhol... a že o okrúhlu pečiatku nech sa starajú na stavebku
A návrh a výroba rozvádzačov jak voľná živnosť bude (asi zatiaľ len u nás)dačo podobné... šak nakoniec už zrušili aj starý 20ročný zákon o výrobkoch a už 2 roky u nás platí nový
Toto píšem len preto, že sa okolo LPS dakedy robí väčší hurhaj jak by asi naozaj trebalo...šak v tej 62305-3 je ten podstatný základ len na pár stranách na začiatku, a zbytok sú všelijaké vysvetľovačky v prílohách.. teda aspoň podľa môjho to tak vidím