Maros Macik
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 13.10.2008, 08:42 » |
|
Je nutné na doplnkové pospojovanie "pripojiť" aj konštrukciu garážovej brány, varnú dosku, šporák, digestor, kovovú konštrukciu vstavaného WC? Resp. u ktorých z týchto zariadení to nie je potrebné? Samozrejme bojler, nerezový drez, elektrokotol, tam je to jasné. Na čo som ešte zabudol? Vaňa bude akrylátová, taktiež aj sprchový kút, umývadlá keramika.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 13.10.2008, 11:31 » |
|
Koupelna je asi jasná... Rozsah a způsob provedení dalšího pospojování konstrukcí a kovových předmětů už bude úzce souviset s tím, jak dokonalou tam budete chtít mít ochranu před bleskem. To už se ale dá těžko dělat bez sezení nad konkrétními plány. Co kdybyste dal svou projektovou dokumentaci posoudit (zoponovat) nějakému zkušenému projektantu, který má už dobře zažitou tu novou normu na hromosvody? Já vím - stojí to peníze, čas... ale ten dům stavíte možná na celý život.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.10.2008, 21:26 » |
|
Takze boiler,trubky od topeni,vodovodni baterie (pomoci svorky ZS4). Už zase ? PROČ ?? 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 13.10.2008, 23:33 » |
|
No právě.  A přesto se čas od času objeví nějaký "pospojovač", který má touhu připojovat vodu v plastovém potrubí.  Jenže, asi jste si nevšiml, že já jsem právě ten "pospojovač", a v té diskusi, na kterou jsem dával odkaz, jsou uvedeny důvody, proč to dělat  Není to ani tak kvůli ochraně proti (směšným) 230~ ale spíše kvůli ochraně před bleskem.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.10.2008, 00:14 » |
|
Jenže, asi jste si nevšiml, že já jsem právě ten "pospojovač", a v té diskusi, na kterou jsem dával odkaz, jsou uvedeny důvody, proč to dělat  Není to ani tak kvůli ochraně proti (směšným) 230~ ale spíše kvůli ochraně před bleskem. Přiznávám - nevšiml. Ale nic to nemění na faktu, že nevím, jak a proč by se měl blesk prohánět vodním sloupcem ve vodovodním řadu. Jestliže tedy bereme za fakt, že blesk je jev atmosferický a vodovodní potrubí se v našich zeměpisných končinách ukládají zpravidla do zemně. Ale asi není nutné pouštět se do polemiky, která zde již několikrát proběhla. Někteří si prostě našli zvláštní a ne zcela obvyklé hobby - natahovat v objektech zpravidla zeleno/žluté vodiče různých průřezů a pomocí krkolomných pomůcek je napojovat na cokoli, co se zablyští kovovým leskem.  Koníček je to zvláštní, ale asi není nijak zvlášť nebezpečný, takže nakonec - Proč ne ? 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 14.10.2008, 00:19 » |
|
Ale nic to nemění na faktu, že nevím, jak a proč by se měl blesk prohánět vodním sloupcem ve vodovodním řadu. Jestliže tedy bereme za fakt, že blesk je jev atmosferický a vodovodní potrubí se v našich zeměpisných končinách ukládají zpravidla do země.
Jenže problém vzniká, když se ty dva živly potkají  Ale jsem rád, že nám ten zeleno/žlutý koníček nechcete brát 
|
|
|
|
zerotest
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 14.10.2008, 07:42 » |
|
To: Kamil Novák, prosím můžete nějak doložit vaše bludy, že vodovodní plastová trubka v žádném případě není schopná přivést nebezpečný potenciál z napětí sítě případně zavlečení z bleskového napětí? Tato problematika se již mnohokrát probírala a tuto možnost nikdo nevyvrátil /snad jenom teoreticky/. Učil se snad někdo na základní škole, že voda je izolant? Plně souhlasím s panem Tomášem Fukem. Pracuji ve vodárenství a často je uzemnění hromosvodu přivařeno na potrubí /pochopitelně u domu/ a pak stačí výměna nebo oprava /obvykle se vloží plastové potrubí/ a z 1 až 2 Ohmů je třeba 50 i více Ohmů. Potom se dle mého názoru může část bleskového proudu zatáhnout i do objektu. Pravidelné revize domů nejsou, tak se to ani nezjistí.
Zatím jsem se nikde nesetkal s tím, že někdo změřil elektrickou pevnost takového potrubí. Jistě by bylo třeba hodně měření neboť obsah prvků mimo H2O je v jednotlivých potrubích rozdílný a stejně tak i vrstva usazenin na potrubí.
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 14.10.2008, 10:50 » |
|
TO: zerotest a Fuk A vy si myslíte, že připojením vodiče na platového potrubí něco ochráníte?  Ano. Probíralo se to tady http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,9478.msg65037.html#msg65037a nemá smysl tytéž argumenty znovu opakovat.  Snad jenom doplním další drobnost: vstal jsem a šel přeměřit odpor mezi vanovou baterií (po odpojení pospojování) a nejbližším vodivým předmětem na potrubí, kterým je podružný vodoměr v instalační šachtě - kde jsou ovšem i el. kabely, el. větrák ap.. Naměřil jsem 97 kOhm. Ani tady nevidíte možnost zavlečení NDN?
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.10.2008, 11:12 » |
|
To: Kamil Novák, prosím můžete nějak doložit vaše bludy, že vodovodní plastová trubka v žádném případě není schopná přivést nebezpečný potenciál z napětí sítě případně zavlečení z bleskového napětí?
Nechápu vaše tvrzení, že se jedná o bludy. Nějak si nevzpomínám, že by tady někdo tvrdil, že plastové potrubí s vodou není schopné v žádném případě.... To jste asi špatně pochopil. Ale že je tomu tak u většiny běžných vodovodních rozvodů v občanské a administrativn í výstavbě a u koncových zařízení v průmyslové výstavbě, je snad jasné z připojeného dokumentu. Zde máte tedy doklad o mých "bludech". Můžete uvést něco podobného na doložení vaší "pravdy" ? ?? Nehledě na fakt, že tyto údaje mám ověřené praktickými měřeními při revizích. A mohu vás uklidnit, skutečné údaje jsou cca 5x až 10x vyšší !  Pracuji ve vodárenství a často je uzemnění hromosvodu přivařeno na potrubí /pochopitelně u domu/ a pak stačí výměna nebo oprava /obvykle se vloží plastové potrubí/ a z 1 až 2 Ohmů je třeba 50 i více Ohmů. Potom se dle mého názoru může část bleskového proudu zatáhnout i do objektu. Pravidelné revize domů nejsou, tak se to ani nezjistí.
Promiňnte, ale když už jste u té základní školy - jestliže by bleskový proud tekl v potrubí (s vodou), které by mělo vůči okolní zemi odpor 1-2 Ohm, tak na základě jakého fyzikálního principu by se tento proud "tlačil" do prostředí s vodivostí 50x horší ? Zatím jsem se nikde nesetkal s tím, že někdo změřil elektrickou pevnost takového potrubí. Jistě by bylo třeba hodně měření neboť obsah prvků mimo H2O je v jednotlivých potrubích rozdílný a stejně tak i vrstva usazenin na potrubí.
Ale když děláte ve vodohospodářsk é oblasti, tak jistě víte, že limitní konduktance pro pitnou vodu je dle vyhl.č.252/2004 Sb. 125 mS/m.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 14.10.2008, 11:25 » |
|
To: Novák Vďaka ( lehni, robote!) za uvedení toho doporučení ČES! Takže, když jsem ho podrobně prostudoval, v mém konkrétním případě říká toto doporučení jednoznačně ANO, MUSÍ SE POSPOJOVAT 
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 14.10.2008, 11:32 » |
|
TO Fuk : To je klidně možné. Ve vašem případě. Já jsem se včera jen podivoval nad "jednoznačným" (a nepravdivým) tvrzením pana Augustina.  BTW : Jak jste se vypořádal s chybami měření ? Nejste náhodou po započtení techto chyb za 100 kOhm ? 
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 14.10.2008, 12:06 » |
|
TO Fuk : To je klidně možné. Ve vašem případě. BTW : Jak jste se vypořádal s chybami měření ? Nejste náhodou po započtení techto chyb za 100 kOhm ?  Pravda, neuvedl jsem to úplně - takže: 97,0 +- 2,5 kOhm  To ale vůbec není podstatné. Za prvé číslo 100 kOhm je empiricky vzatá "kulatá" hodnota, za druhé když to půjdu změřit zítra (bude trochu jiná voda, jiná teplota) tak naměřím něco trochu jiného, a za třetí a to hlavně: je řečeno <=100 MUSÍ SE, >100 NEMUSÍ SE, ale to ještě neznamená, že by se nemělo. V tomto smyslu také chápu vyjádření pana Augustina, které bych já rozhodně za nepravdivé neoznačil. Pokud někomu ve stručnosti odpovídá, a nemá k ruce detailní podklady o konkrétní situaci (např. délky a průřezy potrubí, jejich topologii, umístění kovových spojek, ventilů, vodoměrů, parametry vody v místě), tak nemůže než zvolit bezpečnější odpověď, tzn. SPOJIT. Mohl sice doplnit něco jako "za určitých okolností to sice norma nevyžaduje, ale nic tím nezkazíte, je to bezpečnější, špatně by se to dělalo dodatečně a já vám to doporučuji" - ale to bych mu v rámci stručné odpovědi nevytýkal.
|
|
|
|
zerotest
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 14.10.2008, 13:16 » |
|
To: Kamil Novák, citace: , ,Promiňnte, ale když už jste u té základní školy - jestliže by bleskový proud tekl v potrubí (s vodou), které by mělo vůči okolní zemi odpor 1-2 Ohm, tak na základě jakého fyzikálního principu by se tento proud "tlačil" do prostředí s vodivostí 50x horší ?, , Mrzí mě, že revizní technik nechápe tak jednoduché zapojení. Tedy: kovová vodovodní baterie - plastové potrubí v budově - přechod na kovové potrubí - kovové potrubí venku v zemi s napojeným zemničem hromosvodu - dále třeba 100 m kovového potrubí a napojení na hlavní řád. Těch 100 metrů mi dělá ten 1 Ohm a mezi těch 100m a napojení zemniče hromosvodu dám místo děravého potrubí 3 metrové plastové potrubí nebo rovnou celých sto metrů dám z plastu. Někdy v lepším případě se vymění za plast až do budovy /nutná dohoda majitele a vodáren – mnohdy nemožná/ a pak není kde připojit zemnič a je jen nevyhovující zemní odpor hromosvodu nebo rozvaděče. K použití vodovodního potrubí jako zemniče se mělo žádat o povolení u vodárenské společnosti, ale ještě jsem ho nikdy neviděl a přitom je jich tolik. Vlastně jednou a to kvůli trakcím a uzemnění pro katodovou ochranu. Ale to už je trochu něco jiného. Co se týká toho doporučení cechu, tak se mi zdá, že vychází jen z teorie. Kdyby to byla norma, tak bych to bral jako relevantní základ.
|
|
|
|