Josef Pecha
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 14.11.2006, 08:10 » |
|
Chystám se nechat předělat elektroinstala ci starého domku. Přívod do domku je 4B.
Bohužel zde není vyřešeno uzemnění. Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem se to řeší u starých domů, kde již nelze použít zalití zemniče do základového betonu?
Předpokládám, že nestačí pouhé rozdělení PEN můstku na dva, tedy PE a N.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 14.11.2006, 09:12 » |
|
Jak vyřešit uzemnění, to záleží na místních podmínkách a také na tom, jak moc chcete okolí domu rozhrabat  Lepší parametry má uzemnění vytvořené ze zemnící pásky, ale je to hodně kopání  Jinou variantou jsou zemnící tyče, tam zase může být problém s podložím, někde zemnící tyče nejdou zatlouct a když je se zvýšeným úsilím přece jen zatlučete, tak stejně nemají moc dobrý zemní odpor. Lze také využít uzemnění pro hromosvody, pokud tam nějaké jsou. Nebo naopak, uzemnění pro síť lze využít i pro hromosvody.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
|
Josef Pecha
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 16.11.2006, 07:53 » |
|
Patrně tam dám ty zemnící desky, mám proto ještě dva dotazy: 1) Jaký typ zemnícího vodiče se použije? 2) Mám vést až k desce zemnící vodič nebo na hranici základů (nebo už v zemi před rozvodnicí, která je uprostřed domu?) vodič přerušit a dále vést k desce skrz základy zemnící pásek?  .
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 16.11.2006, 08:32 » |
|
Už se mi také povedlo probodnout zemnící tyčí plastovou trubku - vývod kanalizace z domu. Naštěstí jsem to předtím konzultoval s majitelem, který mi tvrdil, že tam v zemi nic není, takže jsem nebyl za pitomce jenom já  V jiném případě jsem zase dělali uzemnění pro hromosvody v bytovém domě, jediná možnost umístění bylo na vybetonovaném dvorku. Postupovali jsme přesně podle projektu, kde bylo přesně okótované umístění zemnících tyčí. Do betonu jsme prořezali drážky a začali jsme zatloukat zemnící tyče (2m). První tyč bez problémů, druhou tyč jsme zatloukli asi do 3/4 a pak už to nešlo. Nějak nám došly síly, tak jsme odpočívali, jeden místní obyvatel, velký a silný, se nabídl, že nám pomůže. Tomu jsme se nebránili  Tak do toho začal třískat, dával strašný rány, říkali jsme mu, že to takle dlouho nevydrží. On říkal - ještě dám tři rány - první, druhá - a pak ta tyč zmizela ... Probourali jsme se do sklepa, o kterém předtím nikdo nevěděl...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Daniel Veceřa
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 16.11.2006, 10:38 » |
|
Povedlo se mi napíchnout v zemi kabel 400V. Uzemňoval jsem mobilní zařízení, a pak jsme se divili, že nás brní ruce. Po vytažení tyče z otvoru stoupala pára...
|
|
|
|
Josef Pecha
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 16.11.2006, 13:01 » |
|
Mohl by mně prosím někdo odpovědět?  >Patrně tam dám ty zemnící desky, mám proto ještě dva dotazy: >1) Jaký typ zemnícího vodiče se použije? >2) Mám vést až k desce zemnící vodič nebo na hranici základů (nebo už v >zemi před rozvodnicí, která je uprostřed domu?) vodič přerušit a dále vést k desce skrz základy zemnící pásek?  .
|
|
|
|
vesmil
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 16.11.2006, 14:25 » |
|
je dobré vést zemní vedení až k zemniči a stačí drát FeZn průměr 10. tento přímo napojit na HUP.
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 17.11.2006, 12:36 » |
|
Přestože norma ČSN 332000-5-54 nedoporučuje používání deskových zemničů, kluboví odborníci je doporučují?
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 17.11.2006, 15:03 » |
|
To: Karvánek S větou ""nedoporučují se" ještě neznamená "nesmí se použít" nelze než souhlasit. Pro zdůvodnění proč norma použítí deskových zemničů nedoporučeje si dovolím ocitovat ustanovení z knihy "Uzemnění a jeho měření" již z doby mého učení z roku 1973. Kapitola 1., 3. věta: " Z přehledu strojených zemničů vyloučíme čtvercové desky - jako zemniče v technicky vyspělých státech téměř nepoužívané pro jejich malou technickou účinnost a nehospodárnost ." V důsledku tedy: moc práce s výkopem, velké množství materiálu, malý výsledek. Srovnatelných výsledků dosáhneme zaražením jednoduchého tyčového zemniče.
|
|
|
|
|
|
Milan Jaškanič
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 24.11.2006, 18:38 » |
|
..v prvom rade by ste si mal prehodnotiť prípojku ! píšete, že prívod do domu je 4B ? a čo prierez, vzdušna, zemna prípojka ? a čo vzdialenosť a iné dôležité udaje k "odbornej" odpovedi... Ja aby som vám mohol odborne poradiť potrbujem viac informácii a rada bez týchto zakladných poznatkoch je oničom. Až ukončite rekonštrukciu dajte vedieť kto mal alebo nemal pravdu.
|
|
|
|
Daniel Veceřa
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 24.11.2006, 20:07 » |
|
To Jaškanič> nechápu jak může souviset přívod do domu s tím, že to chce přizemnit.
|
|
|
|
Milan Pavlíček
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 26.11.2006, 12:24 » |
|
Pro doplnění. Na domě ve výšce cca 60cm od terénu bych zhotovil krabici, odkud bych šel zemnicím páskem FeZn 30x4, nebo kulatinou FeZn 10 mm, přímo do země až na zemnici desky (já osobně, byh použil zemnicí tyče 2m dlouhé, dle zeminy asi 3ks zatlučené do země na vzdálenost tyče, první tyč od domu minimálně 2M). Spoje v zemi mohou, být zhotoveny přes šroubové k tomu určené svorky po dvou kusech, nebo taky zavařené svarem minimálně 10 cm a samozřejmě opatřeny nátěrem, nebo nástřikem proti korozi. Jak již zmínil kolega Karvánek, tak opatřit i přechod ze země, tímto nástřikem na vodiči. No a v krabici na fasádě přes svorku, bych dál pokračoval vodičem CYA 16 do svorkovnice hlavního domovního pospojování, nebo rozvaděče pokud se jedná o starý dům.
|
|
|
|