Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« kdy: 27.03.2010, 18:06 » |
|
Na obrázku (focení z mobilu+špatné osvětlení=omlouvám se za nízkou kvalitu) je ochranná přípojnice, přichycená 2 šroubky k plechové kostře rozvaděče. Žádný ochranný vodič není nikde na kostru připojen, takže její spojení je zajištěno pouze těmito dvěma upevňovacími šroubky (bez jakýchkoli podložek, z neznámého materiálu a nezjištěného průřezu.) Hned vedle zbytečně zahálí závit s označením země.  Rozvaděč samozřejmě nemá typový štítek, ale pachatel je znám.  Mohli by mi přítomní výrobci rozvaděčů prozradit jaká ustanovení norem 60439-X jsou tímto způsobem porušena?  #112#
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Dunda Miloslav
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 27.03.2010, 19:11 » |
|
Nevím co jsem udělal blbě, ale nejde mi se přihlásit řádně. Co se týká toho připojení, tak mně to také zajímá. Je to rozvaděč Moeller a běžně je kostra takto připojená, šroubem přes přípojnici. Sólo drátem na kostru jsem to připojené ještě neviděl.
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.03.2010, 19:15 » |
|
Konečně se mi povedlo přihlásit, asi jsem dělal někde v hesle překlep.
|
|
|
|
|
ppeyrak
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 27.03.2010, 19:46 » |
|
Technik z Moelleru mi do telefonu tvrdil, že to mají typově zkoušeno, ale černé na bílém jsem to nikde nenašel.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 27.03.2010, 20:17 » |
|
Technik z Moelleru mi do telefonu tvrdil, že to mají typově zkoušeno, ale černé na bílém jsem to nikde nenašel.
Teď jste vyslovil totální nesmysl. Víte to?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.03.2010, 20:18 » |
|
To je zvláštní, protože stále platí čl.7.4.3.1.6 ČSN 60439-1 ed.2 kde se praví : Připojovací prostředky pro zajištění celistvosti neživých částí s vnějšími ochrannými vodiči nesmí mít žádnou jinou funkci. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.03.2010, 20:48 » |
|
Připojovací prostředky pro zajištění celistvosti neživých částí s vnějšími ochrannými vodiči nesmí mít žádnou jinou funkci.
Teď už jenom hodit si korunou, který z těch dvou šroubků svorkovnici drží, a který ji elektricky propojuje  Humus.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
kbulda
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.03.2010, 00:12 » |
|
No vidíte, humus a od světového koncernu. Tak kde je chyba? V jejich výrobku (ta svorkovnice PE je takto dodávána jakomsoučást skříně), nebo v naší ČSN?
A malá odbočka úplně stejným způsobem realizovala PE přípojnici ve svých rozvaděčích MaR Brema, jen s tím rozdílem, že ona mosazná přípojnice se šroubky byla dvěmi malými šroubky přišroubována na Cu pasovinu , která byla přes velký šroub M10 spojena s okem přívodního kabelu. Také jsem se divil, ale rozvaděč měl štítek i atest....
Ta svorkovnice je takto dodávána namontovaná ve skříni. Závit pro šroub M5 , který je vidět na foto, je určen pro pospojení dveří. Je umístěn před krycím plechem.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.03.2010, 08:16 » |
|
K původní otázce.... Kousek drátu na připojení rozvaděče by asi žádného výrobce nezrujnoval !! Bylo by to viditelné i pro slepé  , a podle mne i kladné pro pohled.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 28.03.2010, 15:02 » |
|
Jinak za sebe musím říct, že se mi toto řešení líbí, je elegantní a nikde tam nečumí zbytečně oslí ucho kousku drátu na propojce s plechovkou. Dá se říct, že svorkovnice PE je již od výrobce zcela integrována do plechové kostry rozvaděče.
Mně osobně by se toto provedení líbilo, pokud by - mezi svorkovnicí a plechem skříně byla vějířová podložka, nebo by byl pod svorkovnicí obdélníček holého, např. pokadmiovaného plechu kostry skříně - plech v místě závitu by byl zesílen na cca 2 mm nebo by tam byla zezadu kontramatka Jestli je to ale tak, jak to vypadá (plech lakovaný a závit M5 nebo samořez v 1 mm plechu), tak to i nadále považuji za humus. Když od světového výrobce, tak holt světový.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 28.03.2010, 17:00 » |
|
No, takže, je to takhle: vějířovka tam není, pokadmiovaný kousek plechu taky ne, ale zesílení tam je, v plechu je zcela pevně zalisovaná "něco jako kontramatka", nazval bych to asi spíš závitové pouzdro, je to ostatně vidět i na fotce kbuldy, je použita stejná technologie jako u šroubu pro kablík pospojení dveří. Takže skutečně hlavní přenos je přes těla těch dvou šroubů, ale je třeba dodat, že ony jsou šroubovány skrz jeden z otvorů, který na přípojnici složí pro připojení vodičů a je ještě dotažen dalším šroubem jako se dotaqhují přivedené vodiče. Proto se mi zdá, že ty kritizované šrouby jsou tímto jaksi vylepšeny, aby byl styk a přechodový odpor ještě lepší, než jejich pouhým dotažením.
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.03.2010, 19:47 » |
|
Takže skutečně hlavní přenos je přes těla těch dvou šroubů, ale je třeba dodat, že ony jsou šroubovány skrz jeden z otvorů, který na přípojnici složí pro připojení vodičů a je ještě dotažen dalším šroubem jako se dotaqhují přivedené vodiče. Proto se mi zdá, že ty kritizované šrouby jsou tímto jaksi vylepšeny, aby byl styk a přechodový odpor ještě lepší, než jejich pouhým dotažením.
Zřejmě to nebylo v EZÚ, tam takováto řešení nemají moc v oblibě. Teoreticky když s tou svorkovnicí někdo zalomcuje, aby uvolnil nebo připojil drát, šroubek se může uvolnit.
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 30.03.2010, 21:54 » |
|
Myslím, že záhada připojení PE svorkovnice k plechovce rozvaděče BFU... jsme dnes s kolegou Fraňkem rozluštili na stavbě při jeho instalaci. PE svorkovnice je k plechovce rozvaděče mechanicky upevněna poomocí dvou plastových koziček a jednoho samořezného šroubku do plechu, vodivé spojení s plechovkou potom zajišťuje tělo šroubu M5, který je přišroubovaný do zesíleného pouzdra plechovky, podrobně popsáno v mém předchozím příspěvku. Takže jsem rád, že můj oblíbený výrobce nevyrábí "humus"  fotky přidám později
|
|
|
|