|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 08.02.2021, 15:33 » |
|
Marně přemýšlím nad tím, co tím chtěl básník říci. Počkám až odpovíte kolegovi.
Nicméně osobně bych měl ještě pár dalších postřehů.
Nepoužil bych drát k vázání pásku k armování, ale svorky které mi zaručují i proudové spojení. Navíc to usnadňuje a zrychluje práci.
Pak bych asi zvolil také jiný postup k ošetření spoje a zvolil bych pravděpodobně petrolátovou pásku.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Martin Havelka
Neverifikovaný uživatel @3

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.02.2021, 19:06 » |
|
Proč tam chcete dělat to "U"? Podle by mě to stačilo dát normálně rovno, a dvě svorky vedle sebe. Výrazně méně práce, na menším prosotru.
Nebo mě něco uniká?
Ty dva pásky tvoří úhel 90°, tím pádem se spojí pouze v jednom bodě (nevím jestli to stačí), pomocí těch "Úček" je spojím ve dvou bodech (to jsem se tu dočetl, že se má spojovat pomocí dvou svorek). Rád si nechám poradit
|
|
|
|
Martin Havelka

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 08.02.2021, 19:12 » |
|
Marně přemýšlím nad tím, co tím chtěl básník říci. Počkám až odpovíte kolegovi.
Nicméně osobně bych měl ještě pár dalších postřehů.
Nepoužil bych drát k vázání pásku k armování, ale svorky které mi zaručují i proudové spojení. Navíc to usnadňuje a zrychluje práci.
Pak bych asi zvolil také jiný postup k ošetření spoje a zvolil bych pravděpodobně petrolátovou pásku.
Kolegovi jsem odpověděl, snad jsem to napsal srozumitelně. Za ty svorky  , použiju je. Mám to armování svařit pro lepší přenos proudu nebo stačí pouze svázat drátem? Ty spoje stačí pouze ochránit tou petrolátovou páskou nebo ještě něčím? Budu rád, když to více rozvedete. Mám v plánu tak ochránit i uřezané konce (pro jistotu) i když to bude vše v betonu. Rád si nechám poradit.
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal Liska
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.02.2021, 20:46 » |
|
Najlepšie čo môžete urobiť je armovanie prevariť so zemniacim pásikom, dĺžka zvarov aspoň 30mm a následne zvary očistiť + ošetriť antikorozivnou páskou (obo). A ak sa na zemniaci pásik použije nerez V4A, potom to prežije každého z nás.
|
|
|
|
Martin Havelka

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 08.02.2021, 22:09 » |
|
Najlepšie čo môžete urobiť je armovanie prevariť so zemniacim pásikom, dĺžka zvarov aspoň 30mm a následne zvary očistiť + ošetriť antikorozivnou páskou (obo). A ak sa na zemniaci pásik použije nerez V4A, potom to prežije každého z nás.
Rozumím tomu správně, že zemnící pásek mohu svařit k sobě? (vynahradí mi to svorky pásek-pásek) A že mohu zemnící pásek přivařit k armování v základových pasech? (vynahradí mi to další svorky) Pokud ano, po jak velké vzdálenosti mám dělat sváry? cca 1m? (bratr je šikovný profi svářeč)
|
|
|
|
Martin Havelka

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 08.02.2021, 22:12 » |
|
Svorky se zkouší třeba na 100 kA bleskového proudu: 318201Pak je samozřejmě zcela dostatečné, pokud je použita pouze jedna. Nicméně, když to ohnu do toho "Účka" a dám tam dvě svorky, tak to ničemu vadit nebude, že?
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 08.02.2021, 22:35 » |
|
A že mohu zemnící pásek přivařit k armování v základových pasech? (vynahradí mi to další svorky)
A nebude to zbytečně pracné? Sice je bratr svářeč a nebude s tím mít problém, ale s tímhle materiálem to zvládnou i děti: http://www.lumaplus.cz/Files/Articles/2017/DEHNclip.pdf
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
Martin Havelka

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 08.02.2021, 23:05 » |
|
Přicvaknout ne rezavý roxor, to nebude ideální spoj.
Kritické jsou vývody ven z betonu. Pečlivě systémově ošetřit nebo použít odolný materiál (nerez V4A nebo obdobu 1.4571), jinak bude veškerá práce za pár desítek let k ničemu.
Alespoň vývod k MET bych pojistil dvěma svorkami a pokud se použije na vývod také pásovina, tak mezi svorkami ještě přivařil.
Pásovina se dá současným kroucením a ohýbáním dobře tvarovat, klidně s ní dokážete zkopírovat tvar točených schodů, kdyby bylo potřeba.
Také bych zvážil použití nerezi V4A doplněnou zaváděcími tyčemí z V4A nebo 1.4571. Především na přechod ven z betonu a nad zem získáte vyšší jistotu správného provedení i při né zcela ukázněné pokládce a následném ošetření případně mimořádné zátěži plynoucí třeba z provozu na stavbě. Na dům odhaduji navýšení ceny cca 10.000Kč oproti běžnému provedneí z FeZn i se zaváděcími tyčemí z 1.4571. V4A snese i pokládku do agresivních zemin jako jsou jíly, snáší snad všechny bežné kombinace materiálů a kromě horší vodivosti, která je ale kompenzována minimálním úbytkem průřezu i na kritických místech, myslím běžné FeZn převyšuje.
O všem co jste popsal hodně uvažuji. Vývody udělám určitě z V4A. Ten zemnící pásek ještě nevím, musím si prvně spočítat cenový rozdíl všech komponentů. Můžete mi více osvětlit tu zaváděcí tyč? K čemu přesně slouží? (chápu to tak, že je to taková ochrana vyváděných kabelů na povrch) Ovlivní ta horší vodivost nějak projekt? V projektu mám FeZn, pokud se rozhodnu pro V4A, je nutné nechat něco přepočítávat? (nerad bych něco podcenil)
|
|
|
|
|
Michal Liska
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 09.02.2021, 08:40 » |
|
dĺžka zvarov aspoň 30mm
Oprava, spravne ma byt 50mm (EN 62305-3)
|
|
|
|