Jan P
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« kdy: 01.09.2019, 20:46 » |
|
Řeším jednu věc u stožáru pro anténu, resp. pro wifi anténu (pouze, antény nemáme).
Novostavba, původně udělán projekt na hromosvod - 4 svody, 2 malé jímače nas štíty (sedlová střecha) a jeden velký prut na komínu uprostřed. Abychom mohli mít wifi, tak bylo třeba stožár kousek nad komín - zašel jsem za projektantem, který dělal hromosvod, doplnil mi to tak, že se namontuje stožár s oddáleným jímačem, jímač na komínu mám nechat. Foto přikládám. Když jsme dělali elektro, tak elektrikáři vytáhli na půdu (ze svorkovnice uzemění) CY25 zž, prý na anténu. Nicméně, když jsem se projektanta zeptal, zda mám ten wifi stožár připojit tímto vodičem, odpovědí bylo, že se to tak často dělá, ale že by to nedělal, protože i tak prý hrozí riziko přeskoku blesku. Takhle se prý chová izolovaně. Ukazoval a maloval mi nějaké obrázky apod. ale to nemám vyfocené. Každopádně to, že je upevněn v trámech mi úplný klid nedává... nemůže to zapálit trám při úderu? Pročetl jsem i Kníšku, ale nevím, no. Rád bych znal váš názor, než do toho budu šťourat víc. Přece jen projektant má celkem dobrý reference v širokém okolí a působí, že ví o čem mluví.
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 02.09.2019, 12:18 » |
|
Zřejmě máte u komína možnost vstupu na střechu, zkuste to vyfotit hlavně tam, aby nebyly příliš zkreslené vzdálenosti mezi anténou, hřebenovým vedením, kablíkem od antény a oddáleným jímačem.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 02.09.2019, 15:13 » |
|
Vidím (tady podle těch dvou fotek) dvě chyby: - dostatečná vzdálenost jímače od komínu - na tom jímači bude podle mě dostatečná vzdálenost pro pevný materiála odhadem mezi 30-50cm +-, takže podle mě není dostatečná vzdálenost dodržena - pro hřebenové vedení bude platit to stejné, jen s tím rozdílem, že tam už bude dostatečná vzdálenost o něco menší
Když je na půdu vytaženo CY25, tak nevidím nejmenší důvod pro to, aby se nepřipojil na ten stožárek. On ten stožárek a anténa je samozřejmě přizemněný, ale přes nějaký UTP, který vede do domu, do zařízeních... Tím, že ten stožárek připojíte tím CY25 na uzemnění, tak ho dostanete na stejný potenciál jako je jímací soustava, a blesk nebude mít nutkání na něj přeskočit, a když by něco málo přeskočilo tak to ta CYA 25 hravě svede do země.
Pak je další věc, že by na kabelu/-ech co vedou z antény měly být osazeny svodiče přepětí, aby bylo svedeno to něco málo co by se případně do nich naindukovalo/přeskočilo.
Ale na toto téma už tu bylo popsáno tisíce stran...
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 02.09.2019, 16:23 » |
|
Co se týče těch 2 chyb - první chápu tak, že je jímač zkrátka téměř nalepený na komín a měl by být od něho dále? U druhé to znamená, že jde hřebenové vedení moc blízko komína?
Ano, chápete to správně. Ještě si pamatuji, že mi projektant říkal něco o tom, že připojením toho stožáru na potenciál země, může přitahovat blesk stejně, jako je tomu u hromosvodu. Nebo aspoň tak jsem si to
A proto je ten jímač, aby blesku nabídnul místo kam má udeřit. A anténní stožárek musí být v ochranném prostoru toho jímače, stejně tak komín. A vůbec celý dům.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 02.09.2019, 16:30 » |
|
Také tam vnímám problém s chápáním jak funguje ochrana před bleskem, z pozice toho projektanta. Můžete sem prosím vložit tu projektovou dokumentaci? Možná tam těch chyb bude více. Jinak samozřejmě je velmi důležíté ten stožár s WIFI anténou přizemnit k MET (|HOP) svorkovnici. Jde i o to že při úderu blesku do jímače, se může naindukovat dost nebezpečný potenciál i na předmětech skytých v ochranném prostoru jímače. Především pokud projektant zcela nechápe tuto ochranu a montér slepě provede špatně "nakreslené" provedení. Doporučuji asi kontrolu nějakým RT s hlubšími znalostmi. To že tyto znalosti má, zjistíte velmi snadno tak, že si přečtete Kníšku.eu a položíte mu pár otázek. Hned budete vědět jak moc patří mezi osoby znalé.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.09.2019, 17:38 » |
|
Snad naopak  Proč naopak? Bleskový proud se snaží "jít dolů", takže když to bude spojeno dole, na hlavním pospojování, už ten bleskový proud nebude mít snahu jít zpátky nahoru... A když to bude na stejném potenciálu (blízkém), nebude se bleskový proud snažit přeskočit a hledat ji jinou, další cestu do země
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.09.2019, 22:35 » |
|
Připojit na HOP, tím máme definovanou úroveň na které se potká uzemnění blesku a pospojení anténního stožáru, podle topologie jímací soustavy, pak můžeme dopočítat potřebnou izolační vzdálenost mezi hromosvodem a tím anténním stožárkem "s". Hromosvod dostatečnou vzdáleností neizolujeme na bleskový proud a úbytek napětí jím způsobený, ale jen na rozdíl potenciálu mezi vnikem jímací do jímací soustavy a potenciálovým vyrovnáním na úrovni uzemnění. Pokud stožárek neuzemníme, může mít potenciál vůči blesku různý podle toho jak se zrovna statikou ve vzduchu nabije a dostatečná vzdálenost bude nedefinovateln á. Dtto to platí pro zařízení na něm instalovaná, která jsou ale na to potenciálové vyrovnání napojena přes zařízení, které srovná jejich pracovní napětí na definovanou úroveň proti zemi, resp. proto potenciálu na ní, který tam vyrobí blesk. (SPD - nikoliv TO, ale svodiče přepětí nebo bleskového proudu  ) Honza Hájek nebo Tomáš Fuk to asi napíšou kultivovaněji až se sem dostanou, ale snad to bude srozumitelný i ode mě. 
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.09.2019, 23:39 » |
|
Milane krapet jsi me znejistel...
To co navrhuješ je v zásadě jímač v prostoru dalšího jímače. Tj.vzdálenost koule by měla být od něj větší, veškeré svorky typu H....atd.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 03.09.2019, 07:35 » |
|
To co navrhuješ je v zásadě jímač v prostoru dalšího jímače. Tj.vzdálenost koule by měla být od něj větší, veškeré svorky typu H....atd.
Připojením každé vodivé součásti vyčnívající ze střechy na zem je vytvořením dalšího jímače, který je daleko větším lákadlem pro bleskový výboj, než věc nepřipojená v ochranném úhlu skutečného jímače. Samozřejmě záleží, zda náhodou není ta součást v blízkosti další součásti objektu, mezi kterými by pak mohlo dojít k nežádoucímu přeskoku. Tak to vidím já........ a nebojím se to říci 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 03.09.2019, 07:48 » |
|
To je v pořádku Pavle že se nebojíš.  Problém je ale v tom, že i na té anténě je potenciál země, i když o pár Ohmů "zkažený" a především tam hrozí riziko přeskoku a nebo indukce. Přizeměním toho stožáru riziko škod znatelně snižuješ. To co navrhuješ je v zásadě jímač v prostoru dalšího jímače.
Jasně, ale to platí přece pro všechny tyto případy. Ať se bavíme o anténním stožáru, komínové vložce, nebo klimatizační jednotce. Nebo ani jedno z toho dodatečně nepřizemňuješ? Můžeš se tedy svěřit s tím, jak je to podle tebe správně? Jistě nejsem sám koho to velmi zajímá 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|