|
|
Patrik Dedík
Elektrikár a živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 08.11.2019, 18:54 » |
|
Tak pasku pouzit, a k tej pasovine resp uzemneniu pripojit aj to armovanie
|
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A Projektovanie E2/A El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov pdedik@centrum.sk
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.11.2019, 19:10 » |
|
Pánové, máme tu legislativu, takže si odpusťme dojmologii a pojdme se bavit co na to normy. Nechce se mě to v pátek na večer pročítat celý, ale ČSN 332000-5-54 ed3, v tabulce 54.1 máme nějaké rozměry zemničů. Pak je v ní článek : C.3.5 Kovová výztuž základů budovy může být použita jako zemnič za předpokladu, že je důkladně propojena podle článku 542.3.2. Pro svařované spoje se vyžaduje svolení osoby odpovědné za návrh stavby a analýzu konstrukce budovy. Spojení provedená pouze vázacím ocelovým drátkem nejsou vhodná pro účely ochrany, ale mohou být dostačující pro účely informační technologie. Předpjatá výztuž nesmí být jako zemnič využívána.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 08.11.2019, 19:39 » |
|
Není zbytečné tam vkládat zemnící pásku? Nejde použít jako uzemnění ten armokoš? Není!! Armokoš /jak píšete/ není chráněn proti korozi!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 09.11.2019, 09:52 » |
|
Takže armokoš zreziví a dům spadne....  Až tak katastroficky bych to neviděl. Už se kolem měření uzemnění motám poměrně dlouho a vypozoroval jsem, že některé zemniče, asi je to použitým materiálem vs. prostředím uložení, plus případy, kdy do uzemnění teče často nebo trvale nějaký proud, vytváří jakousi nevodivou vrstvičku. Takže při měření "systémem terromet" nebo dvojkleštěmi se naměří šíleně vysoké hodnoty, ale když se tam "pustí fáze" přes Zerotest, jakoby se to prorazí a je to OK Nemám strach, že by si to vrstvičku neprorazil blesk, ale pokud má uzemnění být i pro přizemnění sítě TN, už to asi nebude tak úplně ideální stav Takže není to poprvé, co by se dalo konstatovat - při ceně objektu stojí vám ta úspora za ten pásek za to riziko, že ve finále nemusí být uzemnění jak má být?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Glagol
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 09.11.2019, 11:04 » |
|
Na co nějaký FeZn drát, když mám x násobně větší průřez a plochu armokoše. Jen se to musí udělat jak se má tj. provaření s dodržením průřezů, protikorozní úprava vývodů, dobře zhutněný ten správný beton v dostatečné krycí vrstvě, vše zkontrolovat a nafotit před zalitím. Nenechat to bastlit UKáčka a bez dozoru. Jestliže teče zemničem nějaký proud, tak asi bude něco špatně z hlediska ochrany (co na to RT ?) V blízkosti DC trakce vliv bludných proudů - elektrochemick á koroze. Když se na zemniči nic nenaměří, tak jsou dvě možnosti - špatná technologie měření nebo špatně provedený zemnič viz výše. Užitečná pomůcka http://www.pjpk.cz/data/USR_001_2_8_TP/TP_124.pdf
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 09.11.2019, 11:31 » |
|
Když on je bohužel většinou problém, že elektrikáře na to armování nepustí. Provaření místo svázání, to statici začnou většinou řvát ještě dřív než člověk dořekne větu. Z tohoto pak vychází můj názor provést svoje a propojit. Pokud to ale bude na stavbě, kde mám šanci to ovlivnit a zaintervenovat, aby bylo po mém, tak je to za mě doopravdy zbytečné.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 09.11.2019, 18:07 » |
|
Takže armokoš zreziví a dům spadne....  To nemá co z domem nic společného!! Tady řešíme uzemění. Dům nespadne ale uzemění nebude výborné , bude jen ucházející!  Pozink na uzemění bodu TN-C na TN-C-S je daleko lepší! A stavebníka určitě nezrujnuje, tak moc,jak třeba FI....  (Jak někteří říkají....) 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|