Petr Bartl
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 14.03.2011, 12:51 » |
|
Řeším nyní jednu věc a to zdali současné zemnění je dostačující pro náš RD výška 10,5m. Provedeno je tak, že od hlavního rozvadeče, který je na vnější zdi domu vede pozinkovaná pásovina do země do hloubky cca 1m a poté je napojena na zemnící desku, která je vzdálena od domu 6m. Na střeše máme hromosvod, od něj je proveden svod po stěně domu a opět napojeno na zemnící desku v zemi, střecha má ocelovou konstrukci.
Nyní trochu rekonstruujeme dům a potřebuji přemístit rozvaděč o 3m a otázka zní zdali mám natáhnout pásovinu na stávající zemění nebo udělat nové.
Momentálně u rozvadeče je výkop dlouhý 7m a hluboký 1,2m a ještě se plánuje obkopat dům a zaizolovat základy domu, tak jestli by se toho nedalo využít pro nové zemění?
|
|
|
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.03.2011, 14:30 » |
|
Hoci do domu ešte nikdy neudrel blesk, to neznamená, že nikdy neudrie. Nové normy na ochranu pred bleskom a jeho účinkami hovoria o určitom štandarde, ktorý zabezpečí určitú mieru ochrany. Autor otázky pravdepodobne nemá úmysel šetriť na nesprávnom mieste a rozmýšľa nad bezpečným a relatívne spoľahlivým riešením, inak by otázku ani nepoložil. Ak sám nevlastní elektrikársku firmu, tak by si na to mal zohnať niekoho, kto tomu rozumie. To by mal byť v prvom rade projektant a v druhom rade montážnik.
A preto, pán Ratiborský, mi uniká zmysel Vášho príspevku.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 14.03.2011, 15:37 » |
|
Určitě si nechte provést uzemnění podle nových norem uděláte někomu radost z dobře uzavřené zakázky.
Vy toho prostě nenecháte?!! Mě normálně už přijde, že nejste normální. 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.03.2011, 16:23 » |
|
Vy toho prostě nenecháte?! Mě normálně už přijde, že nejste normální.  Jak říká Morpheus v Matrix Reloaded: " There are some things in this world, Captain Niobe, that will never change."
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.03.2011, 17:07 » |
|
Určitě si nechte provést uzemnění podle nových norem uděláte někomu radost z dobře uzavřené zakázky.
Provést nové uzemnění, pokud je taková možnost jak píše dotazovatel mě přijde v tomto popisovaném případě tak samozřejmé, jako za odtaženou skříní utřít prach, když je odtažená. Osobně bych doporučil na uzemnění použít nerez - je to velmi dobře zakopaná investice.
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 14.03.2011, 18:40 » |
|
Co máte s tím nerezem? Proti dlouhé výdrži stojí mizerná vodivost a šílená cena. Kvalitní pozink řádně ošetřený proti korozi vydrží desítky let.
Pozink ano, ale jak v které půdě a podmínky se mění za chodu, stačí, když si soused udělá hnojník, družstevníci na pole močůvku atd. a máte po uzemnění. Mám rád věci, které slouží "navždy" , právě proto jsem si dal taky svodiče DEHN a ne "náhradu", která je kompromis. Prostě "sám sobě" bych si pozink nedal, ostatní od toho zrazuji a snažím se osvětlovat výhody nerezu-nicméně v tomto má poslední slovo investor-cena.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 14.03.2011, 18:52 » |
|
Honzo, co ty si myslíš o antikoru? Svorky, kde hrozí mikročlánek beru. Zkušební svorky bych dal befelem. Ale svody nebo zemniče?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 14.03.2011, 18:55 » |
|
Co máte s tím nerezem? Proti dlouhé výdrži stojí mizerná vodivost a šílená cena.
Dlouhá výdrž nerezu - ano, souhlas Mizerná (el.) vodivost - ano, asi 10x horší než čisté železo resp. asi 8x horší než uhlíkatá ocel. Odpor 10 m pásku 30x3,5 mm dělá: Cu: 0,0016 ohm Fe: 0,0084 ohm uhlík. ocel: 0,012 ohm nerez: 0,097 ohm *) Máte pocit, že to je, ve srovnání s jednotkami ohmu zemního odporu zemniče, významné? Můžete namítnout, že by se to mohlo uplatnit při vyšších frekvencích díky skin efektu - jenže díky nízké permeabilitě i vodivosti nerezu bude u něj hloubka vniku ási stokrát větší, než u železa, takže na tom bude nerez podstatně líp. Šílená cena - ceny kuchyňského nábytku mi přijdou šílenější *) Pozn.: tato hodnota znamená, že u obvodového zemniče 10x10 m se dvěma vývody v protilehlých rozích se efektivní zemní odpor zemniče zvýší oproti FeZn o 0,01 ohmu a v případě 4 vývodů v rozích už jen o 0,0025 ohmu.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.03.2011, 18:56 » |
|
Co máte s tím nerezem? Proti dlouhé výdrži stojí mizerná vodivost a šílená cena. Kvalitní pozink řádně ošetřený proti korozi vydrží desítky let.
Musím se zastat pana Hudce. Pro sebe jsem pár let zpět dělal nový zemnič kolem domu v chodníku. Koupil jsem cca 30 metrů pásoviny 30x4 mm, kulatinu 8mm cca 15 metrů, vše v nerezu a platil dohromady něco kolem 2000 Kč. Když jsem to spočítal v pozinku, vyšlo by to na nějakou necelou tisícovku. Zemní práce stály přes 10 000Kč. V tomto poměru považuji zemnič v nerezu za dobrou investici. Nemluvě o tom, že při výkopových pracích jsme odkryly část zemniče z pásoviny FeZn od přizemění O2, která byla v době stará nějakých cca 12 let. Loupala se jak perník, solení komunikací v zimním období je hodně znát. Jinak přes ulici bydlí matka, jsme na písku a skalnatém terénu, takže zde zemnit je lahůdka. U matky je 25 metrů pásoviny FeZn a odpor 26 ohmů, já mám třicet metrů nerezové pásoviny s drobnou vychytávkou a výslednou hodnotu 1,6 ohmu. Takže s vodivostí nerezu to také tak divoké nebude.
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 14.03.2011, 22:56 » |
|
Na svody bych nerez nedal kvůli oteplení, jinak na zemnič není nic lepšího. Pokud bych už třeba šetřil a použil kvalitní pozinkový pásek, tak bych vývody udělal z cca 2-3 m dlouhého nerez pásku a měl bych rovnou vyřešenu i ochranu svodu. Nerezový zemnič bude rozhodně součástí dědického řízení u pásku FeZn bych tomu tak nevěřil.
Pro nerez bych viděl další argument v sousedské soutěživosti. Dejte FeZn, váš soused dá nerez a vaše uzemnění postupně degraduje. v jiném vlákně tyto záležitosti z "vědeckého" hlediska osvětlilo velmi názorně trio Pánů Fuk, Doležal, Schwarz.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 14.03.2011, 23:08 » |
|
Dlouhá výdrž nerezu - ano, souhlas Mizerná (el.) vodivost - ano, asi 10x horší než čisté železo resp. asi 8x horší než uhlíkatá ocel. Odpor 10 m pásku 30x3,5 mm dělá: Cu: 0,0016 ohm Fe: 0,0084 ohm uhlík. ocel: 0,012 ohm nerez: 0,097 ohm *) Máte pocit, že to je, ve srovnání s jednotkami ohmu zemního odporu zemniče, významné? Můžete namítnout, že by se to mohlo uplatnit při vyšších frekvencích díky skin efektu - jenže díky nízké permeabilitě i vodivosti nerezu bude u něj hloubka vniku ási stokrát větší, než u železa, takže na tom bude nerez podstatně líp. Šílená cena - ceny kuchyňského nábytku mi přijdou šílenější *) Pozn.: tato hodnota znamená, že u obvodového zemniče 10x10 m se dvěma vývody v protilehlých rozích se efektivní zemní odpor zemniče zvýší oproti FeZn o 0,01 ohmu a v případě 4 vývodů v rozích už jen o 0,0025 ohmu.Žiji v tom, že nejlepší přenos do okolní půdy zajistím zemničem Cu lanovaným, můžet prosím potvrdit, či vyvrátit?
|
|
|
|