.........stejn ě bych raději zvážil domek obkopat a udělat uzemnění co půjde později využít i pro vnější ochranu před bleskem).
DOmnívám se že pokud vyberete skutečně znalého projektanta, dojde v každém případě ke stejnému výsledku.
1 - osobně bych se mnoho nespoléhal na buhví jak staré a nekontrolované zemnění distributora daleko od domu, ale udělal bych pro bezpečnost své rodiny maximum.
2 - v případě nasazení svodičů přepětí je právě co nejkratší vzdálenost k zemniči velmi důležitým faktorem
Osobní zkušenost z praxe je taková, že revize a měření distribuční sítě se provádí pouze během její stavby (rekonstrukce). poté se řeší už jen případné připomínky a problémy. Každoročně řeším problémy, kdy například velmi blikají lidem žárovky, odcházejí spotřebiče a podobně. Cca 2x-3x v roce je to problém už v distribuční síti (v drtivé většině přímo v objektu). Loni se to týkalo i mne samotného. Výrazný pokles svitu světel při zapnutí vodárny, časté spínání UPS u zálohované elektroniky (varovné pípání i během noci). Volal jsem, že impedance už na pojistkách u mého domu není dobrá (naštěstí jsem RT což pomohlo i během komunikace). Za dva dny přijela dvojice montérů a v ulici nakonec vyměnili 5 svorek na vrchní síti a strávili na tom více jak 4h, než se dobrali významného zlepšení. Protože svůj dům postupně rekonstruuji, mám už připraven kruhový zemnič připojený na nově zřízenou svorkovnici MET (Zatím provizorně) a pracuji na dalších vylepšeních, kde se promítá právě ta nedůvěra k distribuční síti.