josef josef
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 21.02.2023, 21:31 » |
|
po instalaci fve mi přepojili svodič přepětí ve vnitřním rozvaděči. Podle přiloženého obrázku to mají: hlavní přívod -> hlavní jistič -> svodič přepětí a vnitřní okruh. Koukal jsem na schéma, kde to vypadá: hlavní přívod -> svodič přepětí -> hlavní jistič -> vnitřní okruh.
Jsem sice laik, ale prostě se mi to nezdá a zajímá mě váš názor.
|
|
|
|
|
josef josef
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.02.2023, 15:25 » |
|
Můžete být konkrétnější "co se vám nezdá"?
Jestli to nemělo být zapojené před hlavním jističem podružného rozvaděče(jak je to na schémátku), já to mám zapojené až za. Jestli je to ale takhle v pořádku, budu jedině rád s klidem v duši 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
josef josef
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.02.2023, 10:18 » |
|
 vsem za prispevky. Pochopil jsem spravne, ze zapojeni je vicemene v poradku a svodic bude fungovat, ano? (a taky jsem koukal na jine schematko  ) Pro zajimavost pridavam foto celeho rozvadece. Kabel prebarveny na modro ve spodni casti je privod HDO z venku do podruzneho. Kabel prebarveny na modro v prave horni casti je HDO z podruzneho to tech. mistosti.
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 23.02.2023, 11:23 » |
|
po instalaci fve mi přepojili svodič přepětí ve vnitřním rozvaděči.
No, nějak to fungovat bude, pokud to již posvětil i revizní technik ve VRZ. Z pohledu montéru FVE: co jim zbývalo, když rozvaděč před nimi někdo sprasil. Museli rozpojit vodič PE - ten nejsilnější od sběrny PE nebo MET a vložit tam rozpojovací svorku proto, aby se dostali nejkratší cestou od přepěťovky k MET. Pomineme to, že svorka není zeleno žlutá a ostatní "řemeslné" závady, tak to funkční bude. K tomu se nakonec vyjádřil revizní technik. Co tak asi vedlo montéra k tomu, aby použil svorkovnici PE nahoře, kdy má vývody kabelů dole. A dole zcela prázdnou svorkovnici PE. Na druhé straně domastil přídavné svorkovničky N s nedostatečným počtem svorek. Dávat do svorek 3-4 modré vodiče je na nakopnutí do sedací části těla. A potom to odisolování vodičů svědčí o tom, že dobré stripovačky nemá....a dávati na konce vodičů návlečky s adresou to by byla asi vyšší dívčí. Provedení v soutěži jakosti bych viděl na čtverku. Přitom jsem viděl hodně RM v praxi na jedničku s hvězdičkou. Rozvaděč musí být funkční, to každý chápe, ale musí se v tom jiný servisman vyznat a musí být také ten rozvaděč po sundaní krytu hezký provedený. A značení musí odpovídat s dokumentaci skutečného stavu. Takový rozvaděč my neměl projit výchozí revizi po roce 2022.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.02.2023, 11:36 » |
|
Neoznačené jednotlivé vodiče a kabely, Příliš odizolované vodiče co koukají ze svorek, mix žlutozelených a modrých vodičů na jedné svorkovnici, chybí koncovky na propojovacích lištách, nevhodný svodič přepětí, uvolněné N svorkovnice co nedrží na DIN liště. Stejně tak se mi nelíbí i setkání pevného vodiče a dutinky v jedné svorce jističe, když se jedná o tak rozdílné průřezy. Osobně také nemám moc rád když se míchá příliš různých výrobců v jedné skříni. Nepůsobí to profesionálně, stejně jako celé provedení. I když uznávám že jsem viděl mnohem, mnohem horší provedení.
Ještě se zeptám, Co schéma rozvaděče, co dokumentace k rozvaděči a co výrobní štítek? Máte? Jestli ne, není to před zákonem rozvaděč ale jen něco, na čem se nedá "čistě" udělat revize.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 23.02.2023, 16:56 » |
|
Ty "vykousané" prostupy pro kabely jsou také nádhera. Zejména ty ochrany hran otvorů.
|
Elektrikář
|
|
|
|
|