jiri.j
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 19.05.2012, 12:02 » |
|
Jak se zapojuje svodič přepětí k jističi?
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 20.05.2012, 10:23 » |
|
Jak? Šroubovákem.
Instalace svodiče přepětí má svá jasná pravidla. K jejich pochopení je potřeba elektrotechnic kého vzdělání, znalost oboru ve směru elektroinstala cí podpořená několika návštěvami školení zabývajícího se problematikou vnitřní ochrany instalace. Nikdo z nás neví, jaké vzdělání má "jiri.j", o jakém svodiči a obvodu na který ho chce připojit zde píše a na co se vůbec ptá.
Kvalitní svodič od kvalitního výrobce má vždy přibaleno schéma zapojení. Schémata se dají najít docela běžně i na internetu.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 20.05.2012, 11:10 » |
|
Není to tak jednoduché, jak si někdo myslí.... (např. max délku a průřez vodičů,jejich kategorizace,předjištění, délky vodičů mezi jejich stupni(impedance)...........atd ...) 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Khun Václav
Neverifikovaný uživatel @1

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 20.05.2012, 14:58 » |
|
Pane jiri.j, jste elektrikář? Máte nějaké elektrotechnic ké vzdělání? Hádám že asi ne. Kdyby jste tolik času, kolik trávíte zasíláním dotazů(viz těch pár odkazů), strávil spíše hledáním schopného elektrikáře, určitě by se vám to vyplatilo více, než zasílat opakující se dotazy na které vám nikdo svědomitý nedá jinou odpověď, než "pozvěte si elektrikáře"  Tímto vám nechci nijak křivdit, spíše vám ušetřit čas a možná i starosti. http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23069.0.htmlhttp://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23049.0.htmlhttp://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23043.0.htmlhttp://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23041.0.htmlhttp://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23028.0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 21.05.2012, 11:23 » |
|
A staci umiestnit jednu prepetovku v hlavnom rozvadzaci? Alebo viacej a v kazdom rozvadzaci povedzme na poschodi? Moc do toho nevidim, ale zaujíma ma to.
Ideálně odpovídající svodič na přechodu z jedné LPZ do druhé... 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 21.05.2012, 11:49 » |
|
A staci umiestnit jednu prepetovku v hlavnom rozvadzaci? Alebo viacej a v kazdom rozvadzaci povedzme na poschodi? Moc do toho nevidim, ale zaujíma ma to.
Ochrana před přepětím není otázkou správného umístění jedné přepěťovky. V ideálním případě by měla být zřízena třístupňová ochrana. Stupeň I (B) někde na přívodu Stupeň II (C) např. v okruhovém rozvaděči, pokud je vedení delší nebo je tam ještě podružný rozvaděč, je vhodné stupeň II "zopakovat" Stupeň III (D) pokud možno blízko spotřebičů, které tuto ochranu potřebují Aby na sebe správně navazovaly parametry jednotlivých stupňů, je vhodné použít komponenty jednoho výrobce a řídit se při montáži jeho doporučením
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 22.05.2012, 06:40 » |
|
To je právě ta potíž. Pokud máte dobře nainstaloanou a funkční SPD, tak nepoznáte, že fungovala. Při přepětí SPD normálně svede vlnu bez poškození sebe sama a ochrání následná zařízení. Každý stupeň má schopnost svést určitou energii, a omezit část přepěťové vlny. Žádná SPD neomezí přepětí na 100%. Čím víc stupňů (myšleno I - III), tím jemnější filtr. Předminulý týden byla u nás bouřka. Statečně jsem pokračoval v instalaci PC (když už jsem se do toho dal, tak to dodělám). Práskalo mi přímo nad hlavou. Minimálně 3 blesky v okruhu do 300m. Zatímco já s SPD bez problému doinstaloval, skoro každý soused ve vsi má spálenou nějakou elektroniku. Pojezd brány, několik PC, DVD, několik placatých TV atd. Tak nevím, jestli se mě vyplatilo investovat do SPD 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.05.2012, 06:55 » |
|
... Tak nevím, jestli se mě vyplatilo investovat do SPD  Když už člověk investuje do přepěťové ochrany stupně I (B), je třeba ji nainstalovat tak, aby různé souběhy nebo špatné propojení ochranných a zemnicích vodičů její funkci nedegradovaly. Je vidět, že byste to měl mít "správně", když to pomáhá...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jozef BABJAK
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 22.05.2012, 08:27 » |
|
Pokud máte dobře nainstaloanou a funkční SPD, tak nepoznáte, že fungovala.
To som si tiež donedávna myslel. OBO Bettermann vyrába detektor prechodu bleskového prúdu na zvody bleskozvodu formátu kreditnej karty, a p. Hájek tu pred pár mesiacmi ukazoval počítadlo zvodov do rozvádzačov - akurát neviem, ku ktorej triede zvodičov to prislúcha, skôr asi k B, nanajvýš C.
|
|
|
|
Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 22.05.2012, 08:39 » |
|
Počítadlo úderů jsem neuvažoval. Zatím ho po mě žádný koncový zákazník nechtěl. Běžný laik prostě nezjistí, kolikrát ventil zafungoval. Bohužel běžný laik ani netuší, jestli má SPD funkční. Měření mA bodu na varistorech je novinkou i pro mnohé kolegy z oboru. 
|
|
|
|
Jozef BABJAK
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 22.05.2012, 08:47 » |
|
Zatím ho po mě žádný koncový zákazník nechtěl.
Veď práve, to nie je zariadenie pre bežných koncových zákazníkov. To je zariadenie pre projektantov, aby mohli klientovi ukázať: "Ajhľa, tento zvod(ič) zviedol prepätie X krát za posledný rok."
|
|
|
|
|