|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 24.02.2016, 16:04 » |
|
Zásuvka mě až tak moc nezajímá. Jak je dělaný přívod pro bojler?
Pokud je to v Cu (CYKY) a v "S" (TN-C-S), tak bych s pospojováním problém nedělal. Požadavek na pospojování může vyplynout z umístění ve zvlášť nebezpečném prostředí, to není úplně jasné jestli to váš sklep je nebo není.
Ale pokud by byl i přívod pro bojler v Al a TN-C, tak bych tam nějaké pospojování také chtěl, ale byl bych skromnější, spokojil bych se z Cu 4mm2, ne do zásuvky, ale do nejbližšího místa, kde má PE (PEN) dostatečný průřez.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 25.02.2016, 13:26 » |
|
Některé nové typy boilerů nemají ani šroub na pospojení...  Šroub vně krytu přívodu. V plastu to může být a musí nebo nemusí se to pospojit! (Vliv vody, délka ke kohoutku a td....je to na delší čas) Co a s čím by mělo být podle toho revizního technika pospojované?
Co tím chce RT zlepšit, udělat bezpečnější? Musí říci.. Nebo co změřil, kde je co špatně.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 25.02.2016, 14:39 » |
|
... Co tím chce RT zlepšit, udělat bezpečnější? Musí říci.. Nebo co změřil, kde je co špatně.
Tak si představte, že RT otevře návod od výrobce, kde se dočte cosi o tom, že to má připojovat odborník a že rozvody musí odpovídat normám a technickým předpisům. A já se ptám jakým normám, jakým předpisům? Když to bude bojler (nebo podobný spotřebič) vyrobený někdy v posledních létech, nezmizely z těchto spotřebičů zemnicí svorky právě proto, že u rozvodů provedených podle norem platných v době výroby spotřebiče je podstatně menší nebezpečí než u "starých rozvodů"? Pro mě je porušením pokynů a požadavků výrobce, když bude nový bojler připojen na rozvod, který je ve výrazném rozporu s aktuálně platnými normami. Pak to mohu "vzít na sebe" a chtít něco, co se dělalo jako standard v minulosti, právě s ohledem na rozvody z té doby. Můžete mě vytknout, že jsem jako RT překročil svoji pravomoc nebo na sebe vzal riziko, které jsem nemusel. Ale raději se dohodnu na nějakém rozumném kompromisu, než nechat provozovatele aby si našel někoho, kdo se nechá "motivovat" a podepíše cokoliv...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 25.02.2016, 16:08 » |
|
Máme málo informaci o dané instalaci.
A výrobce je také dosti stručný....ale předpokládá připojení k síti kde je fáze, PE a N
Návod na použití od výrobce:
ELEKTRICKÉ PŘIPOJENÍ OVLÁDACÍCH PRVKŮ 1 PE-N 230 V/50 Hz
2.2 ELEKTRICKÁ INSTALACE 2.2.1 ELEKTROINSTALA CE PRO: OKCE 100 S/2,2 KW, OKCE 125 S/2,2 KW
Schéma el.zapojení je přiloženo k zásobníku na krytu elektroinstala ce. Připojení, opravy a kontroly el.instalace může provádět jen podnik oprávněný k této činnosti. Odborné zapojení musí být potvrzeno na záručním listě. Zásobník se připojuje k elektrické síti 230 V/50 Hz pevným pohyblivým vodičem ve kterém je osazen vypínač odpojující všechny póly sítě a jistič (chránič). Stupeň krytí elektrických částí ohřívače je IP 44.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.02.2016, 19:55 » |
|
Pro byty nebo obytné domy se zpravidla nedělá nějaký protokol o určení vnějších vlivů, pokud je to běžná instalace podle ČSN 33 2130 Ale pokud je z rozvaděče do sklepa přívod AL TN-C, plně chápu požadavek RT na pospojování (přizemnění). Ale RT to nemůže nařídit. On upozorní na jistý stupeň rizika, a je na provozovateli, jestli nebezpečí odstraní, nebo udělá "jiné opatření", např. to "vezme na sebe" a např. schová klíč, aby tam nikdo nechodil... (sorry, to jsem asi měl napsat kurzívou  )
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 28.02.2016, 21:21 » |
|
Upřesním: do sklepa z hlavního rozvaděče natažen do krabičky TN-C (alespoň myslím, že to tak bylo) v hliníku pro původní bojler. Odtud je veden nový vodič CYKY již TN-C-S, který je napevno připojen k bojleru. Bojler má jediné topné těleso, 2kW. Jinak dům je starý asi 35 let, takže žádná zpráva o určení vnějších vlivů není k dispozici a ani kvůli novému bojleru nebyla dělána. Čtyři metry od bojeru je umístěn plynoměr, jinak žádné nebezpečnosti. ..
Více napoví příloha.....ča sto lidé chtějí revizi na zásuvku pro plynový pec, automatický pec, nebo boiler a orazítkovat záruční list. Často ale není instalace způsobilá a musí se předělat. A někdy komplet celá.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
|
Jaroslav Jonáš

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 01.03.2016, 09:36 » |
|
Jestliže revizní technik na místě rozhodnul, že je nutné udělat doplňující ochranné pospojování nového boileru, nebudu se ptát proč, je to jeho rozhodnutí. Mě by ale zajímalo, co vám k tomu dále sdělil. Jak a co se má podle něho, jím doporučeným 6mm Cu, pospojovat. Jinak uzavření uvedené místnosti sklepa jistě technicky možné je. Pokud se ale jedná rodinný domek, mám za to, že elektrická instalace by měla být ve všech prostorách na takové úrovni, aby byla volně přístupná i laikům.
|
|
|
|