Já myslím, že v každém HUP zvenčí bytového domu byl vždy drát FeZn spojen s plynem.
Chápu-li to správně, dostal jsi se do sporu s jiným RT, kterému připojení plynu v paneláku na hlavní pospojení nechybí.
A kde se tam vzal?

Bylo požadováno pouze přemostění plynoměru.
Dovolím si nesouhlasit. Tedy ne s tím přemostěním plynoměru (a ještě bych doplnil vodoměru) ale připojení plynu bylo dle mého standardem. Norma praví pouze to, že se tyto plynové rozvody nesmí používat jako náhodný PE, k pospojování v bytech a podobně. Zcela běžně se všechny vodivé sítě pospojovaly v jednom bodě vstupu do domu. Ať už šlo o vodu, plyn, parovod a podobně. Jen si nejsem tímto jist v určitých lokalitách, kde například jezdily tramvaje, nebo vlaky s elektrolokomot
ivou. Tak nějak si vzpomínám, že to tam dělalo problémy a řešilo se to trochu odlišně. ALe už je to příliš dlouho, kdy jsem se s tímto potkal. Možná některý z kolegů k tomu napíše něco více.
Také si matně vzpomínám i na možné využití izolačních vložek, které sloužily jako ochrana před zavlečením cizího potenciálu, rušení a podobně. Ale to bych se musel opět podívat do příslušných norem v té době platných.
Něco málo na toto téma
https://elektrika.cz/data/clanky/zasady-uzemnovani-a-pospojovaniPS: nejdou vkládat přílohy, kvůli plné schránce- Mám upozornit admina