|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #4 kdy: 13.10.2016, 13:49 » |
|
Není to dostatečná ochrana. Pojednává o tom čl. 543.1.3: Ochranný vodič, který netvoří součást kabelu, se považuje za mechanicky chráněný, jestliže je instalovaný v trubkách, elektroinstala čních kanálech nebo pokud je chráněný podobným způsobem.
Považoval bych uložení vodiče pospojení pod omítku za chránění před mechanickým poškozením podobným způsobem dle vámi uváděného článku. Podle mne je CY2,5 pod omítkou postačující.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Tom Macků
|
|
« Odpověď #6 kdy: 13.10.2016, 16:26 » |
|
... u krku zase bacha na trasování a ukončení, zrovna v tom místě, kde krk bude končit, je velká pravděpodobnos t vnikání vody do krku.
za cenný praktický poznatek. Jak se na tu ochranu zaomítáním tváří kolegové s § 9?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce rozvoden distribuční soustavy vvn, vn
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #9 kdy: 14.10.2016, 07:15 » |
|
Asi bych na to šel takto.Jaké mechanické poškození mu hrozí při uložení v omítce?Mohu ten vodič utrhnout nábytkem, botou, pádem nějakého předmětu, může jej poškodit domácí zvíře?Ne.Je fakt že třeba při zemětřesení nebo sesuvu půdy by k jeho mechanickému poškození dojít mohlo.Tyto jevy však nejsou v naší republice tak časté, a proto bych uložení vodiče 2,5mmCu v omítce považoval za dostatečně odolné. Kdyz by barak ponicilo zemetreseni tak prerusenej vodic pospojeni by me trapil ze vse nejmin...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #11 kdy: 14.10.2016, 08:07 » |
|
Mě by spíš trápilo uložení vodiče s jednoduchou izolací do prakticky vodivé omítky.
A proč? To jako, že ta omítka tu jednoduchou izolaci sežere? To asi ne, že Jak psali kolegové výše, v omítce vodiči nic nehrozí. Max. to, že ho někdo převrtá, což by bylo malinko ochráněno právě trubkou. Pak záleží na tom, zda je ten vrtající řemeslník, který zná úskalí vrtání a nebo mameluk, který je při vrtání pánem tvorstva a nekouká nalevo ani napravo. Zažil jsem blbce, co se provrtali do skříně sousedního bytu a co byli schopni vrtat tak dlouho, až provrtali ocelový překlad.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #12 kdy: 14.10.2016, 09:05 » |
|
Vedení má splňovat podmínky čl. 412.2 ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, tedy podmínky dvojité nebo zesílené izolace.
Tyto podmínky by podle článku 412.2.4.1 byly splněny, pokud má základní izolace vedení další ochranu, tedy nekovový plášť kabelu nebo nekovovou lištu nebo trubku.
Tyto podmínky vodič CY pod omítkou nesplňuje.
Pro mě je toto řešení v podstatě nepřijatelné.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #14 kdy: 14.10.2016, 09:39 » |
|
Kdyz by barak ponicilo zemetreseni tak prerusenej vodic pospojeni by me trapil ze vse nejmin...
Naopak kdyby tam těch "vodičů" bylo víc, možná by ten dům pouze popraskal, ale na hlavu mě nespadl...Jen tak prakticky když zapomenu na rozvody starší než 60 let, tak pokud jsem se setkal s nějakým přerušeným vodičem, bylo to na koncích, v místě připojení, v přechodu z jednoho prostředí do druhého (tam kde leze ze zdi do krabice), a pokud to bylo ve zdi, tak při nějakých stavebních pracích a úpravách. Nemyslím si, že vodič CY2,5 uložený v trubce přežije "útok Kangem" s výrazně větší pravděpodobnos tí než stejný vodič v omítce.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #17 kdy: 14.10.2016, 10:16 » |
|
Čistě teoreticky, vodič CY4 v totožné izolaci, kde to norma již připouští, ty podmínky již splňuje?
Která norma?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|