Tomas Rovnak
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« kdy: 15.06.2018, 12:21 » |
|
Riesim rekonstrukciu elektrickych rozvodov v garazovej pristavbe starsieho domu. Samotna pristavba je vzdialena 4m od domu a priestor medzi nimi je prekryty plechovou krytinou, ktora je polozena na tramoch, ktore su zase zdola kryte obkladom. Toto je jediny priestor, medzi plechom a obkladom, kadial viem tahat novy privodny kabel (5x4mm2) a nasledne jeden kabel (5x2,5mm2) ku 400V zasuvkam zase naspat. Kable by boli vedene samozrejme v samostanych ohybnych trubkach/chranickach. Obavam sa ale, ze moze vzniknut situacia, hlavne v tychto horucich dnoch, ze tieto kable sa mozu prehrievat a tym padom sa moze znizit ich prudova zatazitelnost. Mam sa toho obavat, alebo som len prehnane opatrny? reakcie
|
Som sice vystudovany elektrotechnik, no venujem sa tomu skor ako hobby. Co sa tyka elektroniky a elektrotechnik y som velky pedant a chcem, aby svoju pracu odvadzali aj vsetci ostatni na 100%.
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #4 kdy: 26.06.2018, 13:15 » |
|
Takze takto... dozvedel som sa, ze strieska pod ktorou pojdu tie kable, sa bude este toto leto menit a vraj sa tam planuje dat plechova krytina pod ktoru pojde este mineralna vata a nasledne az pod mineralnu vatu pojdu kable v chranicke.
Je tato uprava postacujuca? Nemam velmi tusenie o kolko sa moze vedenie ohriat v tejto mineralnej vate
Hezké mi také ne. A kdo by to měl vědět? Od PC to vypadá dobře, ale ...... Vliv na to může mít třeba sklon střechy, její provedení (odvětrávání), její směr vůči slunci, stíny okolních budov atak dále. Kolik tam bude vaty? 5cm, nebo 40 cm? Pod tou vatou/střechou je prodejna s mraženým zbožím kdy se bavíme třeba o -5°C, nebo lakovna automobilky kde teplota prakticky neklesá pod 50°C i v zimě? Tak co po nás chcete? Otázka mi zní jako - mám červené auto, jak jezdí rychle? a co když ho přelakuju na modrou?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Tomas Rovnak
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #5 kdy: 28.06.2018, 09:26 » |
|
Hezké mi také ne. A kdo by to měl vědět? Od PC to vypadá dobře, ale ...... Vliv na to může mít třeba sklon střechy, její provedení (odvětrávání), její směr vůči slunci, stíny okolních budov atak dále. Kolik tam bude vaty? 5cm, nebo 40 cm? Pod tou vatou/střechou je prodejna s mraženým zbožím kdy se bavíme třeba o -5°C, nebo lakovna automobilky kde teplota prakticky neklesá pod 50°C i v zimě? Tak co po nás chcete? Otázka mi zní jako - mám červené auto, jak jezdí rychle? a co když ho přelakuju na modrou? chapem tuto narazku, ale: ako som uz pisal v prvom prispevku, jedna sa o striesku, ktora prekryva priestor medzi domov a garazovou pristavbou, teda je pod nou nie je nic iba vzduch, konkretne na nizsisej strane 3,5m vzduchu a na strane vyssej 4,5m. ak by bola strieska, kryta ci nebodaj tienena, aky zmysel ma tento moj prispevok, ved teplo od krytiny by v tom pripade bolo minimalne? a teda ano je to otocene takmer presne na juh bez akehokolvek krytia, ci tienenia. Mineralna vlna bude hrubky 10cm pytam sa mozno hlupe otazky, ale nemam skusenosti s pocitanim takehoto oteplenia vodica od externeho zdroja-slnka.
|
Som sice vystudovany elektrotechnik, no venujem sa tomu skor ako hobby. Co sa tyka elektroniky a elektrotechnik y som velky pedant a chcem, aby svoju pracu odvadzali aj vsetci ostatni na 100%.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #7 kdy: 28.06.2018, 14:48 » |
|
ako som uz pisal v prvom prispevku, jedna sa o striesku, ktora prekryva priestor medzi domov a garazovou pristavbou, teda je pod nou nie je nic iba vzduch, konkretne na nizsisej strane 3,5m vzduchu a na strane vyssej 4,5m. ak by bola strieska, kryta ci nebodaj tienena, aky zmysel ma tento moj prispevok, ved teplo od krytiny by v tom pripade bolo minimalne? a teda ano je to otocene takmer presne na juh bez akehokolvek krytia, ci tienenia. Mineralna vlna bude hrubky 10cm
Za prvé moc nechápu proč je tam ta vata. Ale OK. Zde bych se moc nebál. Jestli že tam profukuje, tedy jde jen o stříšku bez stěn, tak bych se o kabel nebál. Tedy pokud bude navrhnut správně, vzhledem k délce a zátěži, navíc když je shora chráněn minerální vatou.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #13 kdy: 28.06.2018, 22:14 » |
|
Já bych v tomto případě požil silikonové kabely.
Tak tomuhle bych se zde asi vyhnul, pokud b to nebylo uloženo tak, aby se k němu nedostaly myši a další hlodavci. Silikon jim chutná. Navíc tam rozhodně nehrozí přehřátí kabelu. Nedělal bych z toho zas takovou vědu. Ty mají izolaci dost náchylnou na poškození.
Jo, jo. O tom taky něco vím
|
|
|
|
|
|
|